Sēdēšana mājās no vīrusa esot izglābusi vairāk nekā trīs miljonus cilvēku Eiropā (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash/United Nations

Stingrie distancēšanās noteikumi un neskaitāmas kampaņas, kuras aicināja palikt mājās, ir atmaksājušās, tā vēsta pētījums.

Bargie noteikumi nepamest mājas un atļauja no mājas iziet tikai īpašos nepieciešamības gadījumos ir atmaksājušies - epidemiologi ir aprēķinājuši, ka no koronavīrusa Covid-19, visticamāk, ir aizsargāti vairāk nekā trīs miljoni cilvēku no 11 Eiropas valstīm.

Marta vidū visā pasaulē stājās spēkā bargāki un ne tik bargi drošības pasākumi Eiropā ar mērķi ierobežot vīrusa SARS-CoV-2 izplatību. Lielākā daļa eiropiešu bija spiesti palikt mājās ar atļauju tās pamest tikai īpašos gadījumos. Vēl pavisam nesen neviens nezināja, cik lipīga ir slimība un kāds ir tās mirstības koeficients. Londonas Impērijas koledžas veiktajā pētījumā tika noskaidrots, kādā apmērā un cik ātri izplatās slimība. Koledžas pētnieki jau martā izstrādāja stratēģiju kolektīvās imunitātes nodrošināšanai, proti, noteica stingru karantīnu valstīs ar lielāko slimības izplatību. 

Lai gan izpratne par pašu slimību bija sekla, tomēr pētnieku izstrādātie ieteikumi sekmēja dramatisku vīrusa izplatības samazināšanos pēdējo trīs mēnešu laikā visā Eiropas apmērā. Maijā Londonas Impērijas koledžas pētnieku grupa atkal veica pētījumu, kurā noskaidroja stingro noteikumu efektivitāti.

Koledžas pētnieki vadījās pēc statistikas - 11 Eiropas valstīs bija 12 līdz 15 miljoni saslimušo līdz 4. maijam, kas veido 3,8 procentus no kopējās šo valstu populācijas, sākot no 0,8 procentiem Austrijā līdz 10 procentiem Beļģijā. Slimības rezultātā kopumā no 11 pētāmajām valstīm bojā gāja 130 000 cilvēku. 

 Pētnieki pēc noteikta algoritma aprēķināja, ka bez stingrajiem ierobežojumiem un piesardzības slimības izplatības ātrums un apmērs strauji pieaugtu, kā rezultātā līdz vasarai bojā būtu gājuši vēl 3,1 miljons cilvēku aplūkotajās Eiropas valstīs.  

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu