Lietuva: Inficēšanās gadījumu skaita pieaugums ir maksa par sasteigtu vēlmi pulcēties (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Viļņa, Lietuva.
Viļņa, Lietuva. Foto: PETRAS MALUKAS / AFP

Jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaita pieaugums Lietuvā līdz augstākajam rādītājam pēdējā mēneša laikā - 19 cilvēkiem diennaktī - liek domāt par labi saprotamu, tomēr pārsteidzīgu vēlmi pulcēties un rīkot svētkus, ceturtdien atzinis veselības ministrs Aurēlijs Verīga.

"Par visu jāmaksā. Ja pārsteidzīgi skrienam uz svētkiem un pasākumiem, (..) pietiek ar vienu inficētu cilvēku, un tad izrādās, ka desmit cilvēki bijuši ciešā saskarsmē, visiem veicam analīzes un atrodam padsmitiem saslimušo - tā šī slimība arī izplatās," viņš sacījis žurnālistiem Seimā. "Vīruss Lietuvā joprojām ir, un risks nekur nav pazudis. Joprojām jādomā par izsargāšanos."

Karantīna Lietuvā tiks atcelta no 17.jūnija, bet pulcēšanās ierobežojumi jau mīkstināti, un no 1.jūnija brīvdabas pasākumos atļauts pulcēties vienuviet līdz 300 cilvēkiem, ievērojot drošu atstatumu citam no cita.

Kā tagad norādījis veselības ministrs, nav izslēgta iespēja, ka atsevišķās apdzīvotajās vietās karantīnu var nākties noteikt atkal.

Jau ziņots, ka Lietuvas Širvintu rajonā koronavīrusa izplatīšanās draudu dēļ uz divām nedēļām nācies atcelt visus kultūras un sporta pasākumus, nometnes, treniņus un sacīkstes un slēgt vienu bērnudārza grupu, jo izrādījies, ka pirmajā plašākajā pasākumā pēc ierobežojumu atcelšanas gan dalībnieku, gan skatītāju vidū bijuši inficēti cilvēki.

Brīvdabas pasākums "Paldies, Lietuva!" 1.jūnijā pēc valdības kancelejas ierosmes tika rīkots visā valstī, lai pateiktos Lietuvas cilvēkiem par sekmīgu pirmā Covid-19 viļņa pārvarēšanu. Līdz šim saslimšana konstatēta sešiem svētku dalībniekiem un deviņiem cilvēkiem, kas ar viņiem kontaktējušies. Kopumā saskarsme ar inficētajiem vai viņu tuviniekiem bijusi 61 cilvēkam, 47 no viņiem izolēti.

Puse no 19 pēdējās diennakts laikā atklātajiem gadījumiem saistīti ar slimības perēkļiem Ķernavē un Viļņas Santaras klīnikā, kur inficējušies trīs darbinieki, divi viņu tuvinieki un viens pacients, liecina Nacionālā sabiedrības veselības centra (NVSC) dati.

Speciālistiem īpašas bažas vieš apstāklis, ka viens no sasirgušajiem klīnikas darbiniekiem apmeklējis sporta klubu, kur saskarsmē ar viņu varēja nonākt 94 citi apmeklētāji un viens darbinieks, aģentūrai BNS sacījusi NVSC Viļņas departamenta direktore Rolanda Liņģiene.

Vīruss atklāts arī kādam Viļņas pastniekam, un šai gadījumā augsta riska kontakti bijuši diviem, bet zema riska - 25 cilvēkiem.

Kā norādījusi Liņģiene, šobrīd grūti komentēt otrā Covid-19 viļņa iespējamību, bet nevar izslēgt varbūtību, ka tas var sākties vēl līdz rudenim.

"Tas ļoti lielā mērā atkarīgs no cilvēkiem, no tā, cik atbildīgi viņi būs un kā ievēros rekomendācijas," uzsvērusi speciāliste.

Kopējais Lietuvā reģistrēto inficēšanās gadījumu skaits sasniedzis 1752, bet 1372 inficētajiem apstiprināta atveseļošanās. Jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 Lietuvā prasījusi 74 cilvēku dzīvības.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu