Vairums amerikāņu atbalsta plašas reformas policijā, liecina aptauja (1)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Vairums amerikāņu, tostarp vairums republikāņu atbalsta plašu reformu veikšanu tiesībsargājošās iestādēs, liecina aptauja, kuru pēc aģentūras "Reuters" pasūtījuma veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums "Ipsos".

Aptauja, kas veikta laikā no 9.jūnija līdz 10.jūnijam, liecina, ka sabiedrības vairākums atbalsta demokrātu ierosinājumu veikt reformas policijas departamentos pēc melnādainā Džordža Floida nāves policijas aizturēšanas operācijas laikā 25.maijā Mineapolē.

Floida nāvi nofilmēja kāds notikuma aculiecinieks. Video redzams un dzirdams, kā roku dzelžos saslēgtais Floids ir nogāzts zemē un saka, ka nevar paelpot. Viens no policistiem gandrīz deviņas minūtes tur celi uz Floida kakla, kamēr viņš cīnās pēc elpas un lūdz palīdzību, līdz apklust. Notikuma vietā redzami arī citi policisti.

Floida nāve visā valstī izraisīja plašus protestus, bet paralēli tiem ASV lielpilsētas notika sen nepieredzēta vēriena grautiņi, ielu vardarbība, veikalu izlaupīšana un ēku dedzināšana.

Baltais nams un ASV prezidenta Donalda Trampa pārstāvētā Republikāņu partija gatavo savus plānus policijas reformēšanai, taču tie, visticamāk, neatbildīs Kongresa demokrātu iecerētajām plašajām pārmaiņām.

Aptaujā, kas tika veikta internetā, piedaloties 1113 cilvēkiem, secināts, ka abu partiju atbalstītāji piekrīt vairumam demokrātu ieceru attiecībā uz reformām tiesībsargājošās iestādēs.

Piemēram, 82% amerikāņu atbalsta aizliegumu policistiem izmantot žņaudzošu satvērienu pret aizdomās turamajiem, 83% vēlas uz rasi balstītu personības pārbaužu izbeigšanu un 92% atbalsta priekšlikumu, ka federālajiem policistiem būtu obligāti jāvalkā videokameras.

89% aptaujāto arī pauda atbalstu priekšlikumam, ka policistiem jānosauc cilvēkiem, kurus tie apstādina, savs vārds, žetona numurs un jāatklāj apstādināšanas iemesls.

91% respondentu atbalstīja ideju par neatkarīgām izmeklēšanām policijas iecirkņos, kuros pastāv aizdomas par prettiesisku rīcību, un 75% aptaujāto uzskata, ka policijas prettiesiskas rīcības upuriem būtu jāļauj iesūdzēt policijas departamentus par kaitējumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu