Valsts iestādēm un pašvaldībām jāievieš revīzijās sniegti 700 ieteikumi (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Edgars Korčagins.
Edgars Korčagins. Foto: Zane Bitere / LETA

 Valsts iestādēm un pašvaldībām ir jāievieš revīzijās sniegti 700 ieteikumi, atzina Valsts kontroles padomes loceklis Edgars Korčagins.

Patlaban ieviešanas stadijā ir 700 ieteikumi, ko Valsts kontrole sniegusi valsts iestādēm un pašvaldībām pēc to darbības revīzijas.

Visvairāk ieteikumu ir Labklājības ministrijai (LM), kas gan, pēc Korčagina teiktā, nenozīmē, ka šī joma ir nesakārtotākā. Ieteikumu lielais daudzums saistīts ar to, ka Valsts kontroles sniegtie ieteikumi LM ir jauni un to ieviešanai vēl ir termiņš.

Vienlaikus viņš norādīja, ka ieteikumu ieviešanas kavējumu līderis ir Ministru kabinets. Kopumā valdība kavē 11 ieteikumu ieviešanu, tomēr Valsts kontroles pārstāvis šos kavējumus saista ar faktu, ka par konkrētu ieteikumu ieviešanu nepieciešams kopīgs valdības lēmums.

Korčagina vērtējumā, kopumā valsts iestādēm un pašvaldībām ar ieteikumu ieviešanu veicas labi, jo kavējumu līmenis nav augsts - kavēta tiek 21 ieteikuma ieviešana jeb 3% no visiem ieviešamajiem ieteikumiem. 

Nereti iestādes mēdz pagarināt ieteikumu ieviešanas termiņu, sevišķi Covid-19 krīzes laikā, kad atsevišķus Valsts kontroles ieteikumus nav bijis iespējams ieviest. Tāpat Valsts kontroles pārstāvis norādīja, ka parasti sarunas par ieteikumu ieviešanu norit produktīvi.

Vaicāts, vai Valsts kontrole var vērsties pret valsts iestādēm un pašvaldībām, ja tās laikā neievieš ieteikumus, Korčagins atzina, ka revīzijas iestāde var tikai norādīt uz ieteikumu neieviešanas faktu un tādējādi kaunināt.

"Ieteikumu ieviešanas platforma būs viens no līdzekļiem, kā paātrināt šo procesu. Bet patlaban Valsts kontrole sadarbojas ar Saeimas Publisko izdevumu revīzijas komisiju, kura veic budžeta līdzekļu izlietojuma uzraudzību un norādīt uz ieteikumu izpildes kavējumu," klāstīja Korčagins.

Jau ziņots, ka 12.jūnijā tika atklāta jauna Valsts kontroles mājaslapa, kurā tiek ievietota informācija par revīziju gaitā sniegto ieteikumu izpildi, aģentūru LETA informēja Valsts kontroles padomes loceklis Edgars Korčagins.

"Iepriekšējā mājaslapā, ja gribēja atrast Valsts kontroles sniegtos ieteikumus, bija jāsameklē konkrētais revīzijas ziņojums un tajā ietvertie ieteikumi. Tomēr mēs vēlamies, lai valsts iestādes un pašvaldības labāk ieviestu revīzijās sniegtos ieteikumus, tāpēc jaunā platforma ļaus sabiedrībai, parlamentam, nevalstiskajām organizācijām, medijiem u.c. Interesentiem sekot līdzi Valsts kontroles ieteikumiem un to izpildei," stāstīja Korčagins.

Plānots, ka informācija platformā tiks atjaunota divas reizes gadā - 1.martā par ieteikumu ieviešanas statusu līdz 31.decembrim, un 1.septembrī par ieteikumu ieviešanas statusu līdz 30.jūnijam.

Valsts kontroles padomes loceklis norādīja, ka platformā tiks publiskota tikai informācija par ieteikumiem, kuri ir ieviešami vai ir ieviešanas stadijā, nevis jau ieviestajiem ieteikumiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu