Saeimas deputāte Krapāne maksātnespējas procesā "paslēpj" ap 7000 eiro (28)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ieva Krapāne.
Ieva Krapāne. Foto: Zane Bitere / LETA

Saeimas deputāte Ieva Krapāne nav informējusi par ienākumu pieaugumu un maksātnespējas procesā samaksājusi par vairākiem tūkstošiem mazāku summu, vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga".

OIK atcelšana bija viens no partijas KPV LV saukļiem pirms Saeimas vēlēšanām. Tieši pēc KPV LV iniciatīvas Saeima izveidoja OIK parlamentārās izmeklēšanas komisiju, to vadīja Ieva Krapāne no KPV LV. Krapānei pagājušā gada nogalē bija jānoslēdzas personīgās maksātnespējas procesam, taču tas nav noticis. “Nekā personīga” rīcībā nonākušas ziņas, ka savā maksātnespējas procesā Krapāne samaksājusi ap 7 tūkstošiem eiro mazāk nekā vajadzētu.

Ieva Krapāne pirms ievēlēšanas Saeimā nebija sabiedrībā pazīstama persona

Viņa parlamentā nonāca uz partijas biedru Artusa Kaimiņa un Alda Gobzema popularitātes viļņa. KPV LV specializējās uz vienkāršiem risinājumiem dažādu netaisnību likvidēšanā. 

Krapāne līdz politiskajai karjerai bija inspektore un vēlāk lietvede Reģionālās pašvaldības policijas Ikšķiles nodaļā. Viņai radās finanšu grūtības. Kā stāsta pati Krapāne, viņa bija galvotāja bijušā dzīvesbiedra kredītam. Pēc viņa bankrota saistības 54 000 eiro apmērā tikušas Krapānei. 

Tiesa nākamās deputātes maksātnespēju pasludināja 2016. gada septembrī. Gadu vēlāk apstiprināja grafiku uz diviem gadiem, kādā Krapānei no saistībām jādzēš četrus tūkstošus, maksājot trešo daļu no saviem ienākumiem. 

Kad Ieva Krapāne sāka savu maksātnespējas procesu, viņas alga pašvaldības policijā bija ap 600 eiro. Taču, kad viņu 2018. gada beigās ievēlēja Saeimā, tā palielinājās vairākas reizes.

Likums paredz, ka deputātei bija jāinformē par izmaiņām ienākumos un jāpārstrādā maksājumu grafiku. Taču viņa to neizdarīja. Turpināja maksāt  pēc 2017. gadā apstiprinātās shēmas - 175 eiro mēnesī. 

Pagājušā gada oktobrī process noslēdzās. Deputātei tiesā bija jāiesniedz lūgums pabeigt maksātnespēju. Tas nozīmētu, ka atlikušais 50 tūkstošu eiro parāds tiktu dzēsts. Taču arī to viņa nedarīja.

I. Krapāne, Saeimas deputāte (KPV LV) - Ejot politikā, nekur es neesmu slēpusi, ka man ir par galvojumu maksātnespējas process uzsākts, nekad tas nav slēpts un godprātīgi ir maksāts. Maksātnespējas administrators  pēdējā dienā man nomainījās uz citu. Pat īsti nezinu uzvārdu, neesmu iedziļinājusies tik ļoti šajā procesā.

Krapānes procesa maksātnespējas administrators bija Ilgvars Bitāns. Pagājušā gada novembrī viņš Maksātnespējas kontroles dienestā iesniedza atlūgumu.

I. Bitāns, bijušais maksātnespējas administrators - Pats aizgāju, jā, diemžēl, pietika man strādāt šādā jomā. 

Bitāna vietā iecēla advokātu un administratoru Andreju Voroncovu. Viņam teorētiski vairs nekā darāma nebija, jo Krapānei atlika tikai iesniegt tiesā pieteikumu, lai tā izbeidz procesu. 

NP: Saskaņā ar šo plānu pagājušā gada beigās bija jānoslēdzas šim procesam, kādēļ tas nenotika?

I.Krapāne, Saeimas deputāte (KPV LV) - Pirmkārt, tad, kad nomaksā visu to pēc grafika, tad ir tiesas process jāveic, un laika trūkuma vai kā es uzreiz nesteidzos ar šī procesu veikšanu, tiesā ir iesniegts un viss virzās uz priekšu.

 NP: Vai informējāt par ienākumu izmaiņām?

I.Krapāne - Kā jau es sākumā teicu, man administratori nomainījās, pirmais bija Bitāna kungs, nemācēšu uzreiz atbildēt.

NP:  Kaut vienu no viņiem informējāt, ka ir mainījušies ienākumi? 

I.Krapāne - Nē, es neesmu informējusi to. 

NP: Faktiski sanāk, ka jūs maksājāt tos maksājumus…

I.Krapāne - Es balstījos, kā bija grafiks, es biju galvotājs kredītam, es balstījos pēc grafika un godprātīgi to arī nomaksāju.

NP: Tas bija grafiks saskaņā ar iepriekšējo…

I.Krapāne - Ja būs nepieciešams. Iesim vēlreiz šo procesu, jo šis nav mans kredīts, es biju galvotāja viņam.

Likums nosaka noteiktu procedūru

Andrejs Voroncovs, zvērināts advokāts, maksātnespējas administrators - Pat līdz martam nekas netika darīts, netika sniegti dokumenti, pieteikums tiesai, kaut gan tas ir viņas kā parādnieces pienākums. Tāpēc sākumā mana palīdze viņai zvanīja telefoniski, lūdza to izdarīt, pēc tam mēs arī rakstiski uzrakstījām viņai pieprasījumu par to, kas notiek ar procesu un kad viņa plāno iesniegt attiecīgu pieteikumu, sākumā mutiski, pēc tam e-pasta veidā viņa apsolīja, ka to izdarīs līdz 17. aprīlim. Cik es saprotu, viņa to ir izdarījusi, bet beigās atkal ne līdz galam, viņai visi dokumenti bija kārtība un tiesa bija atdevusi atpakaļ viņas pieteikumu un to uzskatīja par neiesniegtu.

Starpība ir ap 7000 eiro

Kad maijā deputāte tiesā beidzot iesniedza prasītos dokumentus, ieskaitot izziņu par ienākumiem, tiesnesis ieraudzīja, ka parādniece nav maksājusi atbilstoši saviem reālajiem ienākumiem. Viņas maksātnespējas procesu neizbeidza. Atšķirība starp to, ko deputāte samaksājusi, un to, ko viņai būtu bijis jāmaksā, ir ap 7000 eiro. Kopš ievēlēšanas brīža līdz pagājušā gada oktobrim, kad noslēdzās saistību segšanas grafiks, Krapāne Saeimā bija nopelnījusi 22 tūkstošus eiro.  Iepriekšējais viņas procesa administrators atzīst, ka bija cerība, ka maksātnespējas procesos izies cauri vecie grafiki.

Baiba Banga, maksātnespējas kontroles dienesta direktore  - Tā kā tas ir brīvprātīgs process un cilvēks saprot, ka viņam no tās trešdaļas būs jāšķiras katru mēnesi, tad viņam ir jāsaprot, ka, ja viņam kaut kas mainās, tad viņam ir arī kreditoriem jāmaksā vairāk, ja tas ir uz augšu. Mēs vēl joprojām saskaramies ar tiešām tādām situācijām, ka cilvēki nezin. Bet, kā mēs zinām, likuma nezināšana neatbrīvo no atbildības.

NP: Arī likumdevēju.

B.Banga - Tieši tā.

I.Bitāns, Bijušais maksātnespējas administrators - Sākumā tas likums strādāja tā, kā viņš strādāja, bet pēkšņi vienā brīdī tiesas sāka uzskatīt, ka viņš ir jātulko savādāk, līdz ar to daudzām fiziskām personām sanāca tā, ka neapstiprināja bankrota procedūras pabeigšanu sakarā ar to, ka tiesā jauna prakse un viņi uzskata, ka bija jāgroza plāni, lai gan līdz tam tas gāja cauri.

Jaunais administrators tagad Ogres tiesā iesniedzis prasību izbeigt Krapānes maksātnespējas procesu. Viņš prasa, lai deputātes parāds netiktu dzēsts. Viņš lūdzis Maksātnespējas kontroles dienestu Krapāni sodīt, taču uz to saņēmis atteikumu.

A.Voroncovs, Zvērināts advokāts, maksātnespējas administrators - Tiešām ir dažāda prakse. Atsevišķi tiesneši uzskata, ka, jā, ka var tagad grozīt to plānu un piemaksāt. Lielākā daļa tomēr uzskata tā, ka attiecīgi, ja cilvēks ir pārkāpis, tad attiecīgi pārkāpums jau ir noticis un viss, tad ne ar ko labot to nevar.

B.Banga, Maksātnespējas kontroles dienesta direktore - Jebkurai fiziskai personai, kas nonākusi šādā situācijā, visticamāk, izbeigs - tas gan ir tiesas kompetencē - procesu bez saistību dzēšanas. Un es teiktu, ka tas jau ir ļoti liels sods, jo tomēr, ja cilvēks ir iekļuvis tai procesā, es pieļauju, ka arī kaut kādi nākamie potenciālie, paņemsim, kredītu devēji to piefiksē, un tas nav tā vienkārši - es izeju šo procesu, un man viss pēc tam ir ļoti vienkārši dzīvē. Tas tomēr uzliek droši vien kaut kādu zīmogu, un tad, ja cilvēks visu to ir izgājis, viņam zīmogs ir uzlikts vēl rezultātā viņu neatbrīvo no saistībām, tad tas jau ir viena ļoti liela neveiksme.

Kopš pagājušā gada vidus Krapāne vadīja OIK parlamentārās izmeklēšanas komisiju, neraugoties uz to, ka viņai nav ne juristes, ne ekonomistes izglītības. Par deviņu mēnešu darbu komisijā viņa saņēma ap 10 tūkstošiem eiro.

Krapāne 23.02.2020 sižetā: - Mēs vēlamies, lai nekavējoties atceļ OIK. Ļoti ceram, ka nekavējoties visas tiesībsargājošās institūcijas sadosies rokās un darbosies, lai vienreiz izbeidzam šīs te lietas. 

Krapāne domā, ka tas ir politiskais pasūtījums

Šonedēļ politiķe nāca klajā ar paziņojumu, ka darbs OIK komisijā esot iemesls, kādēļ pret viņu vērsts politiskais pasūtījums. Tas izpaudies kā maksātnespējas administratora nomaiņa Krapānes personīgās maksātnespējas procesā. 

Jaunais maksātnespējas administrators lūdzis deputātes rīcību izvērtēt arī Saeimas Mandātu un ētikas komisijai. Tur saņēmis atbildi, ka to rosināt var tikai citi deputāti.

I.Krapāne - Tā ir mana privāta lieta. Tas ir saistīts ar ģimeni, ar cilvēku, kurš azartspēlēs nospēlēja ģimenes māju, un mani ar mazu bērnu izlika uz ielas.

Aiz kadra deputāte apgalvo, ka informējusi iepriekšējo administratoru, ka vīra maksātnespējas process ir fiktīvs. Viņa "Nekā personīga" arī pārsūtīja saraksti, kurā informējusi Kredītinformācijas biroju par dzīvesbiedra kontu Norvēģijā.

Andrejs Voroncovs, Zvērināts advokāts, maksātnespējas administrators - Nekad neviens par to nebija ne ziņojis, ne pati Krapānes kundze - ne rakstiski, ne mutiski nekad šis arguments netika izvirzīts, un īsti tam arī nav tiesiskas nozīmes, jo mēs šeit skatam attiecīgi tikai viņas maksātnespējas procesu.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu