"Beidz pretoties!" Kā policijas pārbaudes laikā Atlantā dzīvību zaudēja Rejšards Brūkss (58)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Sākumā melnādainais Rejšards Brūkss Atlantā mierīgi sarunājās ar policistiem, sakot, ka viņš nedaudz iedzēris, atzīmējot savas meitas dzimšanas dienu. Viņš arī piekrita veikt alkohola testu. Tomēr brīdi vēlāk viņš jau pretojās aizturēšanai, bet vēl mirkli vēlāk vairāki policista raidīti šāvieni izdzēsa 27 gadus vecā vīrieša dzīvību. Kā vienkārša policijas pārbaude izvērtās traģēdijā, skaidro aģentūra AP. 

Brūksa saruna ar policistiem notika piektdien pie “Wendy’s” restorāna Atlantā. Policistus uz notikuma vietu izsauca restorāna darbinieki. Viņi uzskatīja, ka Brūksa automašīna, kurā viņš gulēja, traucējot  citiem restorāna klientiem. Sākotnēji miermīlīgā un parastā pārbaude ātri vien kļuva nesavaldīga, beidzoties ar šāvieniem un Brūksa nāvi. 

Melnādaina vīrieša nošaušana aizturēšanas laikā Atlantā izraisīja jaunus protestus pret rasismu un policijas brutalitāti. Šā incidenta rezultātā no amata atkāpās Atlantas pilsētas policijas vadītāja. 

Protestu laikā pagājušās nedēļas nogalē tika nodedzināts “Wendy’s” restorāns, pie kura risinājās dramatiskie notikumi. Šo protestu laikā policisti aizturēja 36 cilvēkus.  

Brūksu nošāva Atlantas policists Garets Rolfs, bet aizturēšanā piedalījās arī policists Devins Brosnans. Atlantas policija svētdien paziņoja, ka Rolfs atlaists no darba policijā, bet Brosnans atstādināts no pienākumu pildīšanas. Rolfs un Brosnans Atlantas policijas departamentā strādāja attiecīgi kopš 2013.gada oktobra un 2018.gada septembra.

Foto: AP/Scanpix

Brūksa un policistu konfrontāciju fiksēja abu policistu ķermeņa kameras, kā arī policijas automašīnā esošā kamera. 

Situācija kļuva nekontrolējama brīdī, kad policisti mēģināja Brūksu saslēgt rokudzelžos. Brūkss fiziskā cīņā ar policistiem ieguvis viena policista elektrošoka pistoli un meties bēgt. Policisti sekojuši Brūksam, un pakaļdzīšanās laikā Brūkss pavērsis elektrošoka pistoli pret policistu. Viens no policistiem atklāja uguni uz Brūksu.

Teksasas policists Endijs Hārvijs, kurš izstrādājis programmu policistu apmācībai, pauž viedokli, ka miermīlīgas situācijas var eskalēties ļoti ātri. 

“Brīdis, kad tu kādam pieskaries, ir tas brīdis, kad šis kāds nolemj - pakļauties vai pretoties. Tieši tas arī notika Atlantā,” norāda eksperts. 

Uz izsaukumu piektdienas vakarā pirmais ieradās Brosnans. Viņš pie restorāna atrada Brūksu guļam automašīnā. 

Brūkss piekrita pārvietot savu automašīnu, lai tā netraucētu citiem restorāna apmeklētājiem. Viņš arī jau bija uzrādījis Brosnanam savu autovadītāja apliecību. 

Nedaudz vēlāk notikuma vietā ieradās Rolfs, kurš uzstāja, ka Brūksam nepieciešams veikt alkohola testu. 

“Es saprotu, ka jūs tikai darāt savu darbu,” norādīja Brūkss un piekrita testa veikšanai. Viņš piebilda, ka esot atzīmējis savas meitas dzimšanas dienu: “Es izdzēru dažus dzērienus, tas arī viss.” 

Foto: Reuters/ScanPix

Alkohola testā secināts, ka alkohola līmenis Brūksa asinīs pārsniedz Džordžijas štatā noteikto pieļaujamo minimumu automašīnas vadīšanai. Tomēr konkrētu alkohola testa rezultātu Rolfs Brūksam nemin. 

“Tā, es domāju, ka tu esi izdzēris pārāk daudz, lai sēstos pie stūres. Liec rokas aiz galvas,” Rolfs norāda Brūksam. 

Neapmierināts ar policistu vēlmi saslēgt viņu rokudzelžos, Brūkss sāk izrādīt aktīvu pretestību. 

“Beidz pretoties,” kliedz viens no policistiem. 

Cīņa kādu laiku turpinās, bet mirkli vēlāk Brūkss atņem policistam elektrošoka ieroci un metas bēgt. Rolfs sāk pakaļdzīšanos un vispirms mēģina Brūksu apturēt ar elektrošoka ieroci. Tas viņam neizdodas, un viņš liek lietā šaujamieroci. 

Atlantas mēre Keiša Lensa Botomsa pēc notikušā paziņoja, ka šaujamieroča lietošana šajā gadījumā nav bijusi attaisnojama. 

Līdzīgu viedokli pauž arī vairāki eksperti, norādot, ka policisti Brūksu varēja nemaz nearestēt, tā vietā atņemot viņam automašīnas atslēgas un liekot doties mājās kājām. 

Tāpat policisti arī varēja izvēlēties nesākt pakaļdzīšanos vai arī tās laikā ievērot distanci, apzinoties, ka elektrošoka ieroča darbības rādiuss ir visai ierobežots. 

Foto: Reuters/ScanPix

Šeit gan jāņem vērā, ka vardarbīgas konfrontācijas gadījumā policisti ir spiesti pieņemt zibenīgus lēmumus un ir apmācīti reālu nāves draudu gadījumā censties šos draudus nekavējoties likvidēt - tas vairumā gadījumu nozīmē raidīt šāvienus uz aizdomās turamā torsu, nevis, piemēram, kāju.  

Bijušais Atlantas policists un Kvinipiakas Universitātes tieslietu profesors Kalfani Ture uzskata, ka policistu uzvedību noteikti ietekmē arī rasistiski aizspriedumi un savstarpējā neuzticēšanās starp melnādaino kopienu un policiju.  

“Tas var patikt vai nepatikt, tomēr sabiedrība ir mūs radinājusi uzskatīt melnādainus vīriešus par potenciālu draudu, ja ne pat nepārprotamu draudu,” norāda Ture.

Foto: AP/Scanpix

Tikmēr Ohaio policists ar 30 gadu stāžu Kevins Deiviss neuzskata, ka Brūksa lietā rase bijusi noteicošais faktors, kas novedis pie traģiska iznākuma. 

“Brūkss tika sašauts tāpēc, ka tajā brīdī policisti saskatīja draudus savai dzīvībai. Policisti haotiskos apstākļos bija spiesti pieņemt ātru lēmumu,” norāda Deiviss. 

Brūksa nogalināšana Atlantā izraisīja jaunu vilni protestiem, kas aizsākās pēc tam, kad maija beigās policijas aizturēšanas laikā tika nogalināts afroamerikānis Džordžs Floids.

Komentāri (58)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu