No citu kļūdām nemācās un, ejot uz veikalu, bērnu atstāj mašīnā (4)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Bērns automašīnā
Bērns automašīnā Foto: depositphotos.com

Jaunajiem vecākiem nereti vilinoša un gaužām nekaitīga šķiet doma ātri ieskriet veikalā, kamēr mazais savā sēdeklītī guļ. Nereti par ļaušanos šim vilinājumam nākas dārgi samaksāt un nožēlot visu atlikušo mūžu, kā to pierāda vairāki traģiski negadījumi pagātnē.

Un tomēr svētdienas, 14.jūnija, pievakarē jau atkal kāda māmiņa savu atvasi suņa kompānijā bija atstājusi mašīnā, bet pati lielajā tirdzniecības parkā devusies nopirkt jaunu televizoru

Laimīgā kārtā pirmdiena bija samērā vēsa, apmākusies, un mašīnā pavadītās 20 minūtes bērna veselību nav ietekmējušas. Vieglprātīgajai mātei draud vienīgi 70 eiro naudas sods par bērna atstāšanu bez uzraudzības. 

Bet varēja būt arī citādāk. Traģiskāk, kā to pierāda neskaitāmi gadījumi pagātnē.

Pētījumos un praktiskos eksperimentos vairākkārt pierādīts, ka automašīnas salons saulē uzkarst ārkārtīgi ātri. Ja, piemēram, ārā ir 33 grādi, tad mašīnā pēc 20 minūtēm temperatūra ir jau ap 50 grādiem, bet vēl 20 minūtes vēlāk - ap 60. Arī tad, ja ir pavērta maza spraudziņa ventilēšanai, tā nav pietiekama, lai novērstu salona uzkaršanu. 

Amerikāņu veterinārārsts Ērnijs Vards, kurš cīnās, lai cilvēki nepamestu savus mīluļus mašīnā, kamēr paši dodas savās darīšanās, karstā dienā veica eksperimentu. Viņš iekāpa savā auto, kad ārā bija 35 grādu karstums, atvēra visos logos 3 līdz 5 centimetrus lielas spraugas un pacietīgi gaidīja. Pēc 15 minūtēm temperatūra salonā jau sasniedza 45 grādus, bet pēc pusstundas termometrs rādīja jau 47 grādus pēc Celsija. Sunim vai mazam bērnam, kurš neprot nolaist logu vēl vairāk vai atvērt durvis, tas nozīmē nopietnu apdraudējumu dzīvībai, jo mazie ķermeņi uzkarst ļoti strauji.

Traģiskas nelaimes ar mašīnā atstātiem un bojāgājušiem bērniem nav retums. Pēdējos gados skaļākie atgadījumi fiksēti Savienotajās Valstīs. To atstāsts visbiežāk liek uzdot jautājumus - kāpēc un kā kaut kas tāds vispār ir iespējams? Jo nav saprotams, kam jānotiek, lai varētu visu dienu nostrādāt un, dodoties mājās, mašīnā atrast savas dvīņu atvases, bet jau bez dzīvības pazīmēm.   

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu