Galapagu bruņrupuči-sugas glābēji atgriežas mājās

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: twitter.com/PauloProanoA

Pēc vairākām desmitgadēm, kas pavadītas nebrīvē, savā dzimtajā mājvietā atgriezušies 15 Galapagu salu bruņrupuči, to skaitā ar apbrīnojamu libido apveltītais tēviņš Djego, kurš nebrīvē radījis aptuveni 800 pēcnācējus.

Dzīvnieki kopš 20. gadsimta 60. gadiem tika turēti nebrīvē uz Santakruzas salas, kur notika to pavairošana sugas saglabāšanas nolūkos. 15. jūnijā tie tika nogādāti atpakaļ uz vienas no Ekvadorai piederošajām Galapagu salām - Espanjolas.

Pirms 50 gadiem uz Espanjolas bija saglabājušies vien divi Galapagu bruņrupuča (Chelonoidis hoodensis) tēviņi un 12 mātītes.

Pavairošanas programma izrādījusies ļoti veiksmīga - tās rezultātā kopumā pasaulē nākuši 2000 bruņrupuči. Simts gadus vecais Djego tiek uzskatīts par šīs programmas čempionu, jo tās ietvaros radījis aptuveni 800 pēcnācējus. Viņš arī bija programmas pirmais dalībnieks, kas šim nolūkam tika speciāli atvests uz Santakruzu no Sandjego zooparka ASV.

Ekvadoras vides ministrs Paulo Proanjo Andrade paziņojis, ka pavairošanas programma ir ļoti būtisks sasniegums Galapagu salu vēsturē.

Pirms palaišanas brīvībā dzīvnieki vairākas nedēļas tika turēti karantīnā, lai izvairītos no iespējas, ka kopā ar tiem uz Santakruzas nonāk svešu augu sēklas. Bruņrupuči arī tika aprīkoti ar raidītāju, kas ļaus konstatēt to atrašanās vietu.

Turklāt, lai nodrošinātu bruņrupučiem labākus dzīves un barošanās apstākļus, tie no piekrastes tika nogādāti salas iekšienē. To paveica brīvprātīgie, kas bruņrupučus nesa uz muguras - visai nogurdinošs pasākums, ja atceramies, ka pieauguša Galapagu bruņrupuča svars var sasniegt pat 80 kilogramus.

Galapagu salas ir Ekvadoras province, kas atrodas aptuveni 1000 km no tās krasta. Uz salām atrodamas daudzas augu un dzīvnieku sugas, kas citviet pasaulē nav sastopamas.

Salu izolētā ekosistēma piesaistījusi daudzus pētniekus. 1835. gadā te savas "Bīgla" ekspedīcijas ietvaros ieradās arī Čārlzs Darvins, kurš salu dzīvnieku valsts pētījumus vēlāk izmantoja par pamatu savas evolūcijas teorijas izstrādāšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu