Tumšās matērijas medībās atklāts neizskaidrojams signāls (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Eksperimentos, meklējot neredzamās tumšās matērijas eksistences pazīmes, zinātnieki atklājuši neizskaidrojamu signālu, vēsta "BBC".

Negaidītā aktivitāte tika pamanīta “Xenon1T” eksperimenta laikā. Zinātnieki domā, ka tas varētu liecināt par iepriekš neatklātas tumšās daļiņas - aksiona – eksistenci. 

Tumšā matērija ir 85% no visas matērijas kosmosā, tomēr tās daba nav izzināta. Lai kāda arī tā būtu, ir zināms, ka tumšā matērija neatstaro vai neizdala gaismu. 

Pastāv trīs potenciālie skaidrojumi, kas ir eksperimentā atklātais signāls. Divos skaidrojumos jāizmanto pavisam jauna fizika.  

Pagaidām zinātnieki ir tikai novērojuši netiešus tumšās matērijas pierādījumus, tāpēc tieši pierādījumi un noteikta tumšās matērijas identifikācija vēl ir priekšā. Tiesa, pastāv vairākas teorijas, kāda tumšā matērija varētu būt. Visiemīļotākā ir teorija ir WIMP jeb vājas mijiedarbības masīvās daļiņas. 

Zinātnieki darbā pie “Xenon” eksperimentiem jau ir pavadījuši vairāk nekā desmit gadu, tomēr pagaidām neveiksmīgi. Tāpēc jaunākajā “Xenon1T” eksperimentā tika apskatītas arī citas iespējamās daļiņas. 

Eksperiments tika veikts no 2016. līdz 2018. gadam dziļi pazemē, Itālijā. Īpašas ierīces detektori tika piepildīti ar 3,2 tonnām ārkārtīgi tīra sašķidrināta ksenona; no tām divas tonnas kalpoja kā “mērķis”, lai varētu novērot mijiedarbību starp ksenona atomiem un citām daļiņām. Kad daļiņas šķērso mērķi, tās rada sīkus gaismas uzplaiksnījumus, no ksenona atomiem atbrīvojot elektronus. 

Lielākā daļa šo mijiedarbību ir jau zināmas un pētītas, tomēr tagad fiziķiem izdevās novērot kaut ko pavisam jaunu. Viņi spriež, ka iepriekš nenovērotā signāla avotu izraisa sīks tritiuma daudzums detektorā. 

Zinātnieki joprojām strādā, lai iegūtu skaidrāku informāciju par jauno atklājumu un noskaidrotu, vai šis signāls ir kāds fona troksnis vai kaut kas daudz aizraujošāks.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu