Pabriks cer, ka potenciālā papildu ASV karavīru izvietošana Polijā nozīmēs biežāku amerikāņu uzturēšanos Latvijā (8)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks.
Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) cer, ka potenciālā papildu ASV karavīru izvietošana Polijā nozīmēs arī biežāku ASV spēku uzturēšanos Latvijā.

Ministrs skaidroja, ka Latvijai ir svarīga transatlantiskā vienotība, Eiropas spēku nostiprināšana, lielāks Eiropas aizsardzības budžets, kā arī pastāvīga un pietiekama ASV klātbūtne Eiropā.

"Tātad ASV spēku potenciālā pārgrupēšanās vairāk uz austrumiem ir saprātīga un atbalstāma, tāpēc, ka ģeopolitiskā situācija ir mainījusies. Tāpat jāņem vērā, ka pašai Polijas armijai no četrām divīzijām, trīs ir izvietotas valsts rietumos.

Mēs atrodamies patstāvīgā asimetrisko draudu iespaidā. Līdz ar to ASV karaspēka pārvietošana tālāk uz austrumiem ir visnotaļ pozitīva," norādīja ministrs.

Spriežot pēc ASV prezidenta paziņojumiem, Pabriks secinājis, ka plāns ir tikai par daļu Vācijā dislocētā ASV karaspēka pārvietošanu uz Poliju, bet daļu nogādāt atpakaļ ASV. "Tas, manuprāt, nav tik pozitīvi, jo tas mazina ASV spēku klātbūtni Eiropā. Mēs drīzāk gribētu, lai ASV izvieto Eiropā vēl kādu brigādi," norādīja ministrs.

Potenciālo ASV spēku samazināšanu Vācijā varētu drīzāk skaidrot kā spriedzes palielināšanos starp Vāciju un ASV, jo Vācija, pēc ASV prezidenta domām, pārāk lēni iegulda aizsardzībā, norādīja Pabriks.

"Tas kaut kādā mērā ir ne pārāk labo attiecību rezultāts. Mēs arī vēlamies, lai Vācija paliek nopietnāka ar savu aizsardzību, bet vienlaikus mums ir ļoti būtiski, lai sadarbība starp ASV un Eiropas spēcīgāko valsti būtu laba. Līdz ar to ASV spēku pārvietošana uz austrumiem ir labs plāns, bet klātbūtnes mazināšana Eiropā nav laba ideja. Mēs ceram, ka šie potenciāli negatīvie faktori ar laiku tiks atrisināti un mīkstināti no abām pusēm," norādīja Pabriks.

Runājot par Baltiju, Pabriks izteicās, ka potenciālā ASV spēku pārvietošana uz Poliju kaut kādā mērā palielinās Latvijas aizsardzības spējas, jo Baltija un Polija ir kā kopīga telpa.

Baltijas valstīm svarīga ir Suvalku koridora drošība, tāpēc ASV spēku klātbūtne Polijā nostiprinātu iespējas šo koridoru neatdot ienaidniekam potenciāla konflikta gadījumā.

Pabriks pauda cerību, ka ASV spēku pārvietošana uz Poliju palielinās iespēju ASV spēkiem biežāk ierasties uz mācībām Latvijā. Ministrs iepriekš vizītēs Vašingtonā aicinājis amerikāņus izmantot iespējas uzturēties Baltijā.

"Papildus ASV karavīru izvietošana Polijā nozīmētu vairāk aicinājumu izmantot Baltijas bāzes un iespēju uzturēties Baltijā, lai labums būtu ne tikai Polijai, bet visam reģionam," nobeigumā uzsvēra Pabriks.

Jau ziņots, ka Tramps jūnijā pēc tikšanās ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu Baltajā namā paziņoja, ka daļa no karavīriem, ko ASV atsauks no Vācijas, tiks pārvesta uz Poliju.

"Mēs samazināsim savus spēkus Vācijā. Daļa atgriezīsies mājās un daļa dosies uz citām vietām. Bet Polija būs viena no tām citām vietām," pavēstīja Tramps. Detalizētāku informāciju prezidents neatklāja, vien piebilda, ka tas, viņaprāt, "sūta spēcīgu signālu Krievijai".

Tramps šomēnes paziņoja, ka ASV samazinās savu karavīru skaitu Vācijā par 9500, atstājot tur 25 000 karavīru. Polijā ir izvietoti gandrīz 5000 amerikāņu karavīru, taču Varšava jau sen vēlas, lai ASV to skaitu palielina.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu