Čečenijas realitāte: pēc ģimenes strīda mirst sieviete un "laulībā gadās, ka vīrs iekausta" (34)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vardarbība. Ilustratīvs attēls
Vardarbība. Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Šomēnes Čečenijā dzīvību zaudēja 23 gadus vecā Madina Umajeva. Sievietes vīra radinieki paziņoja, ka sieviete nokritusi pa kāpnēm. Savukārt sievietes māte sākotnēji apgalvoja, ka Madinu nositis viņas vīrs, tomēr pēc sarunas ar Čečenijas līderi Ramzanu Kadirovu atvainojusies par saviem izteikumiem, vēsta Krievijas medijs “Meduza”. 

Madina Umajeva nomira 12.jūnijā. Sievietes vīra ģimene paziņoja, ka sieviete nokritusi pa kāpnēm epilepsijas lēkmes laikā un guvusi nāvējošus ievainojumus. Madina tika apglabāta steigā tajā pašā naktī. 

Neilgi pēc notikušā sociālajos tīklos sāka izplatīties runas, ka Umajevu nogalinājis viņas vīrs. Madinas māte sākotnēji atbalstīja šo teoriju, apgalvojot, ka meita vairākas reizes sūdzējusies par vardarbīgo vīru un mēģinājusi no viņa aiziet. 

Krievijas Izmeklēšanas komiteja ekshumēja Umajevas mirstīgās atliekas, lai noskaidrotu jaunās sievietes nāves cēloni. Tomēr vēl pirms oficiālo ekspertīzes rezultātu publiskošanas sievietes māte publiski atvainojusies, ka apsūdzējusi vīru Madinas nogalināšanā.  

Savu viedokli sievietes māte mainījusi pēc tikšanās ar Čečenijas līderi Ramzanu Kadirovu, kurš sarunas laikā izteicies, ka laulībā “mēdz būt nesaskaņas un strīdi un gadās, kā vīrs iekausta”.

Madina Umajeva apprecējās 16 gadu vecumā. Laulībā viņa dzemdējusi trīs bērnus. Viņa kopā ar vīru un viņa māti dzīvoja Čečenijas pilsētā Gudermesā.  

Kā norāda kaimiņi, Umajevas nāves dienā - 12.jūnijā - no viņu dzīvokļa bija dzirdami kliedzieni. Kaimiņi izgājuši kāpņu telpā un ieraudzījuši Umajevu guļam kāpņu laukumā. Kāpņu telpā bijusi arī Umajevas vīramāte Gusmeta Hamidova, kura kaimiņus aizdzinusi, apgalvojot, ka Umajeva “izliekas”. 

Umajeva tika apglabāta tajā pašā naktī, neskatoties uz to, ka musulmaņiem nav pieņemts mirušos apglabāt pēc saulrieta. Imāms, kurš vadīja bēres, vēlāk pavēstīja, ka bēres naktī rīkotas tāpēc, ka dienā bijis pārāk karsts. 

Neilgi pēc sievietes bērēm kaimiņu vidu sāka izplatīties runas, ka Umajevu nogalinājis viņas vīrs Vishadži Hamidovs. Viņa māte esot vīrieti izsaukusi no darba, saistībā ar to, ka Umajeva esot iztērējusi bērnu pabalstu, lai iegādātos jaunu televizoru. 

To, ka sastrīdējās ar vedeklu, nenoliedz arī vīramāte. Tomēr viņa noliedz sava dēla iesaisti vedeklas nāvē. Hamidova izteikusies, ka Umajeva pa kāpnēm nokritusi epilepsijas lēkmes laikā.  

Tikmēr Vishadži Hamidovs paziņojis, ka sievas nāves brīdī viņš neesot bijis mājās.

Madinas māte pēc traģēdijas apgalvoja, ka Madinu nogalinājis viņas vīrs. Meita bieži esot sūdzējusies mātei un citiem radiniekiem, ka vīrs viņu regulāri sitot. Tāpat māte uzsvērusi, ka Madinai epilepsijas nemaz nav. 

Madinas radinieki arī stāsta, ka viņa vairākas reizes aizgājusi no vīra, bet vēlāk vienmēr atgriezusies. 

Radinieki uzskata, ka Madina nožņaugta un nogrūsta pa kāpnēm. 

18.jūnijā Čečenijas prokuratūra sāka pāraudi saistībā ar Madinas Umajevas nāvi. Divas dienas vēlāk Izmeklēšanas komiteja paziņoja, ka Umajevas līķis ticis ekshumēts ekspertīzes veikšanai. 

Par šo lietu plaši ziņoja Čečenijas mediji un 23.jūnijā lietā iejaucās Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs. Viņš ieradās Gudermesā un tikās gan ar Umajevas radiniekiem, gan arī ar vīra ģimeni. 

Tiekoties ar Umajevas ģimeni, Kadirovs izteicies, ka jaunajai sievietei vajadzējis  stingri turēties pie savas laulības, jo laulībās mēdzot būt tādi brīži, kad vīrs iekausta sievu. 

Vēlāk Umajevas māte esot atvainojusies Kadirovam par to, ka apsūdzējusi savu znotu meitas slepkavībā. Viņa atvainojusies arī vīra ģimenei. 

Tikmēr Madinas Umajevas nāves cēlonis oficiāli nav zināms joprojām. 

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu