Baltijas jūras reģionā konstatēts paaugstināts radionuklīdu līmenis (27)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums

Viena no Visaptverošās Kodolizmēģinājumu aizlieguma līguma organizācijas (CTBTO) stacijām Stokholmā, kas gaisā skenē radionuklīdus - radioaktīvās daļiņas, kuras vējš var izplatīt lielos attālumos, - šonedēļ konstatējusi neparasti augstu trīs radionuklīdu līmeni: cēziju-134, cēziju-137 un rutēniju-103.

Izotopu līmenis ir augstāks nekā ierasts, taču joprojām nekaitīgs, bet tā iespējamais avots varētu atrasties kaut kur Baltijas jūras tuvumā, ziņo aģentūra Reuters.

Visaptverošā kodolizmēģinājumu aizlieguma līguma organizācija (CTBTO) pārrauga monitoringa staciju tīklu, kas izmanto seismiskās, hidroakustiskās un citas tehnoloģijas, lai īstenotu kodolieroču pārraudzību visā pasaulē. Tomēr šo tehnoloģiju var izmantot arī citiem nolūkiem.

Paaugstinātais radionuklīdu līmenis Baltijas jūras reģionā konstatēts 22. un 23.jūnijā.

Noplūdes avots, analizējot pēdējo 72 stundu datus, aptver plašu teritoriju, ieskaitot Dānijas un Norvēģijas, kā arī Zviedrijas dienvidus, lielu daļu Somijas un daļu Baltijas valstu. Tāpat tas varētu atrasties Krievijas rietumu daļā, ieskaitot Sanktpēterburgu.

Teorētiski ir iespējams, ka noplūdes avots atrodas Krievijas rietumos un varētu būt saistīts ar kādu negadījumu atomelektrostacijā.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu