Lietuva un Vācija parakstīs vienošanos par karaspēka uzturēšanos vienai otras teritorijā (1)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Karavīrs. Ilustratīvs attēls.
Karavīrs. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Lietuva un Vācija šodien parakstīs vienošanos par karaspēka uzturēšanos vienai otras teritorijā, paziņojusi Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Dokumentu parakstīs Lietuvas aizsardzības ministra vietnieks Vīts Umbrass un Vācijas vēstnieks Lietuvā Matiass Zonns.

"Vācija ir mūsu galvenā sabiedrotā un galvenais Eiropas stabilitātes un drošības garants. Lietuvas un Vācijas sadarbība aizsardzības jomā turpinās jau ilgu laiku un pēdējos gados būtiski pastiprinājusies daudzās jomās, ieskaitot iepirkumus, mācības, starptautiskās misijas un operācijas, sagatavotības un atturēšanas iniciatīvas, tāpēc šīs vienošanās parakstīšana vēl vairāk stiprinās Lietuvas un Vācijas partnerību," norādījis Umbrass, piebilstot, ka vienlaikus tā dos būtisku ieguldījumu arī drošības stiprināšanā visā Baltijas reģionā.

Vienošanās reglamentēs abu pušu bruņoto spēku klātbūtni otras valsts teritorijā un kalpos par pamatu jaunu noteikumu izstrādei attiecībā uz karavīru skaitu un viņu uzturēšanās ilgumu katrā valstī. Tā regulēs arī ekoloģiskās prasības, noteikumus telekomunikāciju izmantošanai, humānās palīdzības sniegšanu, meklēšanas un glābšanas operācijas un risinās citus jautājumus.

Kā norāda Aizsardzības ministrija, parakstīt šādu vienošanos ierosinājusi Vācija. Līdz šim Lietuva tāda līmeņa vienošanos noslēgusi tikai ar Amerikas Savienotajām Valstīm.

Vienošanās stāsies spēkā, kad to būs ratificējis Lietuvas Seims.

Vācija vada Lietuvā dislocēto NATO starptautisko bataljonu un ir viena no galvenajām Lietuvas partnerēm aizsardzības jomā, savukārt Lietuvas Bruņoto spēku Mehanizētā kājnieku brigāde piesaistīta vienai no Vācijas armijas divīzijām. Lietuva no Vācijas pērk bruņojumu un militāro tehniku, tai skaitā kājnieku kaujas mašīnas un haubices.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu