Zinātnieki radījuši jaunu veidu, kā precīzi noteikt suņa vecumu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Cell System

Suņa vecuma precīza aprēķināšana nav tikai vienkārša matemātika; proti, gadu sareizināšana ar septiņi, lai suņa vecumu pārvērstu cilvēka gados, veterinārārstiem neder.

Tomēr zinātnieki tagad radījuši pavisam jaunu, precīzu veidu, kā izmērīt novecošanu suņiem un pārvērst to cilvēka gados.

“Mēs izstrādājam metodes, kā novērot cilvēka novecošanu molekulārā līmenī. Marķējumi uz DNS šajā ziņā var precīzi noteikt cilvēka vecumu,” izdevumam “UPI” pastāstīja Kalifornijas Universitātes profesors Trejs Īdekers.

Studenta Tinija Vanga un savas mīlestības pret suņiem iedvesmots, Īdikers ar saviem pētījuma partneriem izmantoja šo metodoloģiju, lai izmērītu suņu vecumu. Pētnieku komanda aplūkoja marķieru ķīmiskās pazīmes uz cilvēku un suņu DNS.

“Mēs radījām tehnoloģiju, ar kuru varēja lasīt suņu DNS marķierus. Iepriekš šāda tehnoloģija bija pieejama tikai cilvēkiem,” piebilda Īdekers.

Foto: Cell System

Zinātnieki izmantoja šo tehnoloģiju, lai pētītu 100 dažādu labradoru marķierus jeb epigenomu. Analīzes parādīja, ka suņi un cilvēki savas dzīves laikā nenoveco vienādā ritmā. Citiem vārdiem, attiecības starp suņu un cilvēku gadiem nav lineāras. Tas sarežģī 1:7 likumu.

Jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Cell System”, parādīts, ka suņi ātrāk attīstās mūža sākumā, bet lēnāk otrā mūža pusē.

“Viens suņa gads īsti neatbilst septiņiem cilvēka gadiem, proti, novecošanās kucēnam ir daudz straujāka par to,” stāstīja Īdekers.

Gadu veca suņa briedums ir ekvivalents 30 gadu vecam cilvēkam, savukārt 4 gadu vecs suns – 52 gadus vecam cilvēkam. Pēc 7 gadu vecuma suņa novecošanās palēninās.

Jaunais grafiks, kurā salīdzināts cilvēka un suņa vecums, var palīdzēt veterināriem daudz labāk noteikt diagnozes un ārstēšanas lēmumus.

“Pašreizējais suņa vecuma noskaidrošanas veids, izpētot tā zobus, nav ļoti akurāts,” teica Īdekers.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu