Kamanu suņi ir tuvi radinieki 9500 gadu seniem “antīkajiem suņiem”

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Science”, noskaidrots, ka modernie kamanu suņi ir daļa no antīkas suņu cilts.

Ģenētiskās analīzes liecina, ka kamanu suņi ir cēlušies daudz senāk, nekā uzskatīts iepriekš, rakstīts pētījumā.

“Mēs izšķīrām 9500 gadu sena Sibīrijas suņa DNS, no kura savukārt mums izdevās iegūt pilnu senāko suņa genomu vēsturē. Rezultāti parādīja ārkārtīgi senu antīko suņu sugas pārveidošanos par kamanu suņiem,” stāstīja viens no pētniekiem Mikels Sindings.

Līdz šim lielākā daļa zinātnieku pieņēma, ka antīkā suņu paveida 'Žokovs' pārstāvji ir tādi kā “protosuņi” un sugas veidojās vēlāk. Tomēr, kad zinātnieki salīdzināja iegūto antīko DNS ar moderno suņu DNS, viņi atrada pārsteidzošu līdzību starp žokovu un Sibīrijas haskiju, Aļaskas malamutu un Grenlandes kamanu suņu genomu.

“Tas nozīmē, ka modernajiem kamanu suņiem un žokoviem ir kopīga izcelsme Sibīrijā pirms 9500 gadu. Līdz šim mēs domājām, ka kamanu suņu šķirne ir tikai 2 līdz 3 tūkstošus gadu sena,” stāstīja pētnieki.

Zinātnieki arī izanalizēja 33 tūkstošus gadu sena Sibīrijas vilka un desmit moderno Grenlandes kamanu suņu genomus, kā arī suņu un vilku genomus no dažādām pasaules vietām.

“Mēs redzam, ka moderno kamanu suņu genoms vislīdzīgākais ir žokoviem, nevis citiem suņiem vai vilkiem. Tas nozīmē, ka to izcelsme ir krietni senāka, nekā uzskatīts iepriekš,” piebilda Sindings.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu