Krievijā žurnālisti atzīst par vainīgu "terorisma attaisnošanā" (4)

TVNET/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pleskavas tiesa pasludinājusi žurnālisti Svetlanu Prokopjevu par vainīgu "terorisma attaisnošanā" un likusi maksāt 500 000 rubļu (6161 eiro) lielu sodu. Lieta piesaistīja vārda brīvības aizstāvju un Eiropas Savienības (ES) uzmanību.

Prokopjeva veidojusi materiālus "Eho Moskvi" un RFE/RL.

Pleskavas prokuratūra prasīja Prokopjevai piespriest sešu gadu cietumsodu par "terorisma attaisnošanu" saistībā ar viņas komentāru, kas 2018.gada novembrī tika publicēts "Eho Moskvi" Pleskavas nodaļai. Tajā bija aprakstīts sprādziens pie Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) ēkas Arhangeļskā.

Krievijas medijos bija izskanējušas ziņas, ka spridzinātājs, kurš pats gāja bojā, esot sociālajos tīklos apsūdzējis FDD krimināllietu safabricēšanā. Prokopjeva savā komentārā sasaistīja uzbrucēja paziņojumus ar politisko klimatu Vladimira Putina Krievijā. Politiskais aktīvisms valstī ir tik ļoti ierobežots, ka cilvēki ķeras pie galējiem līdzekļiem, viņa rakstīja.

Prokuratūra prasīja ne vien piespriest Prokopjevai cietumsodu, bet arī uz četriem gadiem aizliegt viņai nodarboties ar žurnālistiku.

Prokopjeva uzstāj, ka neesot vainīga viņai izvirzītajā apsūdzībā un ka pret viņu ierosinātā lieta esot mēģinājums "nonāvēt vārda brīvību" Krievijā.

"Es nebaidos kritizēt valdību," Prokopjeva 3.jūlijā sacīja tiesā. "Es nebaidos kritizēt varasiestādes vai pateikt drošības orgāniem, ka tiem nav taisnība. Jo es zinu, cik briesmīgi kļūs tad, ja es klusēšu - ja visi klusēs."

Vairāk nekā 30 Krievijas neatkarīgie žurnālisti ir pauduši atbalstu Prokopjevai. 

ES pārstāvis Pēters Stano 3.jūlijā aicināja izbeigt lietu pret Prokopjevu, norādot, ka tā ir kārtējā liecība par "arvien sarūkošo vietu, kāda [Krievijā] ir neatkarīgajiem žurnālistiem un pilsoniskajai sabiedrībai".

"Mēs gaidām, ka Krievijas Federācija pildīs savus starptautiskos un iekšpolitiskos pienākumus, garantēs cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošanu, kā arī nodrošinās, ka žurnālisti var strādāt drošā vidē, nebaidoties no atriebības," uzsvēra Stano.

Organizācija "Human Rights Watch" (HRW) raksturojusi Prokopjevas tiesāšanu kā vārda brīvības pārkāpumu.

"Tas ir vēl viens baiss signāls, ka Krievijā nepatīkamu jautājumu uzdošanai var būt smagas sekas - šādu mācību varasiestādes jau gadiem ilgi nodod medijiem," teikts HRW paziņojumā.

Prokopjevas tiesāšanu kritizējusi arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), kā arī žurnālistu organizācijas "Reporters Without Borders", "Committee to Protect Journalists" un Eiropas Žurnālistu federācija.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu