Spānijas kailgliemeži apsēduši arī botānisko dārzu, radot bažas par augu kolekciju (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Spānijas kailgliemezis "Arion lusitanicus", kas lielākajā Eiropas daļā ir nozīmīgs lauksaimniecības kaitēklis un invazīva suga. Ilustratīvs foto.
Spānijas kailgliemezis "Arion lusitanicus", kas lielākajā Eiropas daļā ir nozīmīgs lauksaimniecības kaitēklis un invazīva suga. Ilustratīvs foto. Foto: Publicitātes foto/LETA

Par nopietnu problēmu Latvijā šobrīd kļuvuši Spānijas kailgliemeži - par to trauksmi ceļ dabas pētnieki, vēstī TV3 raidījums 900. 

Kailgliemeži šobrīd apsēduši arī Salaspils Botānisko dārzu, un radušās bažas, ka šī sērga var apdraudēt arī tā vērtīgo augu kolekciju.

Salaspils Botāniskā dārza Dendrofloras nodaļas vadītājs Andrejs Svilāns, kas vienlaikus ir arī Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) ģenerāldirektors, Spānijas kailgliemežiem ir izlicis īpašās lamatas. Mērķis – pārbaudīt, vai patiešām šis nejaukais viesis no vienas dārza puses, kur atrodas privātmājas, sāk uzbrukt Botāniskā dārza teritorijai.

Salaspils Botāniskā dārza teritorija ir 129 hektārus plaša, un it īpaši šogad pavasarī dārza darbinieki pamanījuši, ka Spānijas kailgliemežu šogad ir vairāk nekā parasti. Vēl pirms diviem gadiem bija cerība, ka šie Latvijā nelūgtie viesi nevairosies, taču patiesība izrādījusies skarbāka.

Pastāv iespēja, ka šī invazīvā citzemju suga var savairoties biedējošos apmēros. Pagaidām nav veikti nekādi pētījumi par to, kādu postu tā var nodarīt, bet, pēc biologu domām, šī var kļūt par nacionālā mēroga nelaimi.

Vislabākais veids ir tos vismaz vienreiz dienā nolasīt un iznīcināt. Ja zāle nopļauta vai dārziņš izravēts, gliemežiem ir mazāk slēptuvju, tādā veidā to izplatību var ierobežot. Arī pašvaldībām ir jākopj ceļmalas un grāvmalas. Citu variantu pagaidām nav.

Šī invazīvā suga, visticamāk, Latvijā tikusi ievesta ar stādiem un sākusi izplatīties pēdējo 10 gadu laikā, tā vēsta raidījums. 

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu