Čeku loterijai gads: Teju puse dalībnieku atbiruši, laimestos izmaksāti € 352 000 (6)

Zane Ārmane
, Žurnāliste/redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Jūlijā aprit gads, kopš Latvijā ieviesta čeku loterija ar mērķi veicināt godīgu konkurenci un labprātīgu nodokļu saistību izpildi. Kā liecina Valsts Ieņēmumu dienesta sniegtā informācija, gada laikā loterijas dalībnieku skaits sarucis teju uz pusi, taču pieaudzis čeku skaits, ko iesniedz viena persona. Loterija izrādījusies noderīgs instruments pandēmijas laikā, palīdzot izgaismot uzņēmumu viltus dīkstāves gadījumus, TVNET uzzināja dienestā. 

Ja pirms gada jūlijā čeku loterijā piedalījās vairāk nekā 100 000 iedzīvotāju, tad šā gada jūnijā to skaits sarucis līdz 52 529 dalībniekiem. 

Foto: TVNET

VID norāda, ka dalībnieku skaita samazināšanās, iespējams, saistīta tieši ar ierobežojumiem pārvietoties un pulcēties, kas ieviesti šā gada martā, izsludinot ārkārtas stāvokli valstī. Vienlaikus dienestā atzīmē, ka iesniegto čeku skaits krities lēnāk un šā gada maijā ir pat nedaudz pieaudzis. Salīdzinājumam - pērn jūlijā iesniegti 1,73 miljoni čeku; šā gada jūnijā -  par 35% mazāk jeb 1,12 miljoni čeku.

Foto: TVNET

Loterijā aptverts plašs uzņēmumu loks

Lielākā daļa jeb 85,7 % čeku, kas iesniegti loterijai, ir par iegādātām precēm nevis saņemtajiem pakalpojumiem,

taču gandrīz puse jeb 49,1% no visiem uzņēmumiem, kuru čekus klienti reģistrējuši loterijā, ir pārstāvēti ar vienu maksājumu apliecinošu dokumentu.

Tas nozīmē, ka līdztekus lielajiem uzņēmumiem pastāv liela varbūtība, ka čeku loterijai tiks reģistrēts arī ļoti maza komersanta izsniegtais čeks un informācija par to nonāks VID redzeslokā, skaidro dienestā. 

Tā kā čeki dalībai loterijā tiek reģistrēti visā Latvijas teritorijā, loterijas preventīvais efekts attiecas uz jebkuru uzņēmumu neatkarīgi no tā lieluma vai atrašanās vietas.

Palīdz izgaismot viltus dīkstāvi Covid-19 laikā

Čeku loterija ir sevi pierādījusī arī kā efektīvs kontroles rīks Covid-19 krīzes apstākļos, atzīmē dienestā. 

Iesniegtie čeki ir izgaismojuši gadījumus, kad čekus turpina izsniegt tādi uzņēmumi, kuri it kā atrodas pilnīgā dīkstāvē, ir pieteikušies un, visticamāk, nepamatoti saņēmuši dīkstāves pabalstus.

Kopumā, vērtējot ieguvumus no loterijas,  Augstkalne-Jaunbērziņa atzīmē, ka VID rīcībā nonākuši dati, kas ļauj veikt arvien precīzākus un mērķtiecīgākus nodokļu administrēšanas un kontroles pasākumus negodprātīgiem tirgus dalībniekiem, kā arī papildu ieņēmumi budžetā.  

Analizējot čeku loterijas ietvaros sniegto informāciju, atklāti gadījumi, kad, piemēram, uzņēmumi vispār nav deklarējuši ieņēmumus vai deklarējuši ieņēmumus par sniegtajiem pakalpojumiem un pārdotajām precēm mazākā apmērā nekā uzrādīts loterijai iesniegto čeku summās. Atsevišķos gadījumos klientiem izsniegti čeki pēc uzņēmumu saimnieciskās darbības apturēšanas.

Visbiežāk VID konstatētie pārkāpumi ir saistīti ar neatbilstošu kases aparātu lietošanu, realizācijas ieņēmumu neuzrādīšanu un “aplokšņu” algām.

Laimestos izmaksāti 352 000 eiro

 Līdz šā gada 30.jūnijam čeku loterijas naudas balvās laimētājiem izmaksāti kopā 352 000 eiro. Ikviens laimētājs tiek informēts individuāli – uz viņa telefona numuru pienāk īsziņa, tāpēc informācijas trūkuma dēļ nepamanīt laimestu nav iespējams, tomēr

naudas balvām kopumā loterijas norises laikā nav pieteikušies 13 laimētāji.

Redzams, ka loterijā lielākas izredzes laimēt ir tiem, kuri sakrājuši prāvu čeku kaudzīti - vairums jeb 69,6% no visiem laimētājiem loterijā piedalījušies 11 - 50 čekiem, taču dienestā norāda, ka gana liela iespēja uzvarēt bijusi arī ar mazāku iesniegto čeku skaitu – gandrīs 10% gadījumu laimētāji iesnieguši līdz 10 čekiem, bet

astoņiem cilvēkiem izdevies tikt pie laimesta ar vienu vienīgo iesniegto čeku. 

Katru mēnesi izlozē var laimēt vienu laimestu 10 000 eiro vērtībā, trīs laimestus 5000 eiro vērtībā un 50 laimestus 100 eiro vērtībā, savukārt gada izlozē var laimēt vienu laimestu 20 000 eiro vērtībā, četrus laimestus 10 000 eiro vērtībā un piecus laimestus 2000 eiro vērtībā.

Katru mēnesi ir iespējams piedalīties arī "Padziļinātās sadarbības programmas" dalībnieku papildu balvu izlozē, kur balvas piedāvā uzņēmumi, un tās mēdz atšķirties. Piemēram, jūlija izlozē būs iespējams laimēt dāvanu kartes no alkohola veikala, skrejriteni vai drošības sistēmu komplektu mājoklim. 

Pirmajā pusgadā uzņēmēji nodrošinājuši 301 balvu, taču trešdaļā gadījumu laimētāji par tām nav izrādījuši interesi.

Tā kā uzņēmumu piedāvātās balvas izsniedz paši uzņēmumi, VID neesot atbildes uz jautājumu, kāpēc iedzīvotāji nav izrādījuši interesi par kādu konkrētu balvu. 

VID ar loteriju apmierināti; nākotne atkarīga no finansējuma

 Kopumā VID ar čeku loterijas ieviešanu ir apmierināti - tā ļāvusi gan neuzbāzīgā un neformālā veidā veicināt sabiedrības paradumu maiņu, motivējot paņemt čeku pēc jebkura pirkuma, gan arī nesusi papildus ieņēmumus budžetā. Šā gada rezultātus paredzēts apkopot gada nogalē, taču pērn, analizējot čekus, veicot preventīvas darbības un kontroles pasākumus, budžeta ieņēmumus pusgada laikā izdevies palielināt par teju 400 000 eiro.

Kā liecina informācija loterijas mājas lapā,

nākotnē plānots ieviest automatizētu čeku datu iesniegšanu, nodrošinot iespēju čekus skenēt mājas lapā.

Tāpat plānots nodrošināt automātisku datu nolasīšanu un atpazīšanu, skenējot čeku, un ieviest vidi, kas piemērota datu iesniegšanai par darījumiem ar elektroniskajiem tirgotājiem.

Tomēr VID pagaidām par loterijas nākotni izsakās piesardzīgi, norādot - kaut arī loterijai nav noteikts beigu termiņš, šobrīd ir skaidri zināms, ka tā norisināsies līdz šī gada beigām un nākamā gada februārī notiks gada izloze ar iespaidīgām naudas balvām.

"Lai kādas būtu idejas loterijas pilnveidošanai un dažādošanai, par tām ir pāragri runāt, jo čeku loterijas turpmākā norise un arī iespējamā pilnveidošana ir atkarīga no tā, vai tai tiks piešķirts finansējums arī nākamajam gadam," norādīja Augstkalne-Jaunbērziņa.

 
Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu