VIDEO: Huligānisms, par kuru pret "Marsa parka" aktīvistiem sākts kriminālprocess (28)

Zane Ārmane
, Žurnāliste/redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X

Domubiedru grupa "Marsa parks", kas iestājas par parka saglabāšanu bijušā "Marsa" velotreka vietā, trešdien publicējusi video, kurā redzamas aktivitātes, par kurām policija ierosinājusi kriminālprocesu. 

Jūnija nogalē bijušā velotreka teritorijā aizturētas trīs personas, kuras neatļauti iekļuvušas aizaugušajā laukumā, un tām inkriminēts huligānisms par iekļūšanu Valsts drošības dienesta (VDD) topošās ēkas būvniecības teritorijā.

Video redzams, kā ar trepju palīdzību aktīvisti pārkāpj pāri žogam un ar baltas krāsas aerosolu pūš uz kokiem pazīstamu Latvijas riteņbraucēju vārdus. 

Tomēr, kā ziņots, akcija aprāvusies aptuveni 10 minūšu laikā - ieradusies policija, aktīvistus aizturējusi un nogādājusi policijas iecirknī. Pret trijotni sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par huligānismu, ja to izdarījusi personu grupa vai tas saistīts ar mantas bojāšanu vai iznīcināšanu.

"Neskatoties uz nepārprotami izteiktajiem draudiem par jaunu kriminālprocesu rosināšanu, publicējam video, kur redzams aktīvistu smagais "noziegums"," sociālajā tīmeklī raksta parka idejas aizstāvji, uzsverot, ka domubiedru grupa ir apņēmības pilna neļaut iznīcināt Latvijas vēsturiskās vērtības un simtgadīgus kokus. 

TVNET jau ziņoja, ka "Marsa parka" vietā plānots būvēt Valsts drošības dienesta jauno ēku, un projekta gaitā tiktu nocirsti tajā augošie koki. 

Pret koku ciršanu un ēkas būvniecību savākti vairāk nekā 15 500 iedzīvotāju parakstu, aicinot minētajā teritorijā izveidot parku, tomēr pēc asām un pārmetumiem bagātām debatēm Saeima 21.maijā noraidīja priekšlikumu atcelt lēmumu par VDD ēkas celšanu bijušā velotreka "Marss" teritorijā. 

Vēl 28.maijā Rīgā Brīvības ielas garumā vairāk nekā 400 cilvēku protestēja pret VDD ēku Marsa parka vietā, tomēr aktīvistiem nav izdevies panākt būvniecības plānu maiņu.

Jāpiebilst, ka šis nav vienīgais incidents saistībā ar topošās VDD ēkas būvniecību. Aprīlī kļuva zināms, ka Valsts policija (VP) atzinusi par aizdomās turēto Rīgas domes deputāta kandidātu, pilsētvides aktīvistu Māri Kalēju (AP/P) VDD ēkas būvniecības teritorijas žoga bojāšanā.

Kalējs sociālajā tīklā "Facebook" publicējis Brasas iecirkņa inspektores parakstītu lēmumu, kurā persona atzīta par aizdomās turēto. Tajā rakstīts, ka viņš, "visticamāk, 20.martā veica VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) piederošās teritorijas žoga bojāšanas faktu Brīvības gatvē 207, nodarot VNĪ materiālo kaitējumu 50 eiro apmērā".

Kaut arī līdz šim VEF rajona nekustamo īpašumu attīstītāju un iedzīvotāju vēlmes nav atradušas dzirdīgas ausis, domubiedri turpina aizstāvēt ideju par parka izveidi. 

Apvienība "Pilsēta cilvēkiem" un vēl 12 nevalstiskās organizācijas šonedēļ nosūtījušas vēstuli valdībai, lūdzot dot Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldei (NKMP) laiku, lai izvērtētu tā dēvētā "Marsa parka" atbilstību Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļa statusam, informēja bijusī apvienības valdes locekle Gunita Piterāne.

Aktīvisti aicina neuzsākt būvdarbus "Marsa parka" teritorijā līdz NKMP būs veikusi izvērtējumu. Vēstulē, kas nosūtīta arī Saeimas Nacionālās drošības komisijai, Nacionālajai drošības padomei un VAS "Valsts nekustamie īpašumi", aktīvisti lūdz "neizpostīt "Marsa parku" pirms nav noskaidrota tā kultūrvēsturiskā vērtība".

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu