Lietuvas pretgaisa aizsardzība pārspēj pārējās Baltijas valstis, paziņojis komandieris (3)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikipedia

Lietuvas pretgaisa aizsardzības sistēma, kas pagājušajā mēnesī tika papildināta ar Norvēģijā ražotajām vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmām NASAMS, līdz ar to sasniegusi jaunu līmeni, apsteidzot pārējās Baltijas valstis,  intervijā ziņu aģentūrai BNS sacījis Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Valdemārs Rupšis.

"Šīs sistēmas paplašina mūsu iespējas pretgaisa aizsardzības jomā. Līdz šim mūsu potenciāls ļāva nodrošināt pretgaisa aizsardzību tikai pret lidmašīnām, kuras nelido augstāk par pieciem kilometriem. Tagad varam sasniegt desmit kilometrus un vēl mazliet vairāk. Pieaudzis arī raķešu sniedzamības rādiuss. Visas sistēmas tiks integrētas ar citām aizsardzības sistēmām - uguns vadības centriem, sakaru sistēmām," viņš pastāstījis.

Pēc ģenerāļa teiktā, tāds pretgaisa aizsardzības vairogs ļautu nosegt teritoriju starp Viļņu un Kauņu, bet ar laiku sistēma tiks integrēta vienotajā NATO pretgaisa aizsardzības sistēmā.

Kā norādījis Rupšis, nākamā vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu attīstības fāze paredzēta jau pēc 2030.gada.

"Tā nav pati lētākā sistēma, ir jāiemācās to pārvaldīt un integrēt. Tas ir liels solis uz priekšu, reģionā Lietuva ir pirmā starp Baltijas valstīm," viņš atzinis.

"Tēlaini runājot, mūsu sensoriem vai radariem nebūs obligāti jāsaskata mērķis, lai uz to notēmētu mūsu bruņojuma sistēmas, - ja to saskatīs mūsu sabiedroto sensors vai lokators, mērķī varēsim trāpīt mēs - vai otrādi. NASAMS spētu cīnīties ar pretinieka lidmašīnām, izmantojot informāciju, kas pieejama kopīgajā tīklā, un tas būtiski palielina tās dzīvotspēju. Vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu saimē tā pašlaik ir modernākā sistēma, ja vērtējam visas sastāvdaļas," skaidrojis Lietuvas Bruņoto spēku komandieris.

Kā ziņots, NASAMS sistēmas, kas spēj iznīcināt pretinieka lidaparātus vairāku desmitu kilometru attālumā, Lietuvas Bruņoto spēku Pretgaisa aizsardzības bataljons saņēma no Norvēģijas jūnija vidū.

NASAMS ir visplašāk izmantotā vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēma NATO valstīs; tā tiek izmantota arī ASV Baltā nama aizsardzībai. Lietuvas iegādātā trešās paaudzes sistēma ir vismodernākā, un pašlaik tādu izmanto vēl tikai ražotājvalsts Norvēģijas armijā.

Pērkot šīs sistēmas, modernizēta arī tuva darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēma RBS-70, ko pašlaik izmanto Lietuvas Bruņoties spēki. Abas sistēmas tiks integrētas kopīgā Lietuvas pretgaisa aizsardzības vairogā.

Līgumu par NASAMS sistēmu iegādi 110 miljonu vērtībā Lietuva 2017.gadā parakstīja ar Norvēģijas valsts aizsardzības rūpniecības uzņēmumu "Kongsberg".

Pagājušā gada nogalē Norvēģijā jau uzsākta speciālistu gatavošana darbam ar jauno sistēmu saskaņā ar Norvēģijas Bruņoto spēku un rūpnīcas izstrādāto metodiku un programmām. Turpmākā gatavošanās norisinās Lietuvā, kur norvēģu speciālisti kopā ar Lietuvas karavīriem turpina darbu Pretgaisa aizsardzības bataljonā. Plānots, ka līdz nākamajam gadam personāla gatavošana būs pabeigta un sāksies  bruņojuma integrācija vienotajā NATO pretgaisa aizsardzības sistēmā.

Kā norādījis Rupšis, Lietuvā speciālistu gatavošanai var izmantot trenažierus, bet kaujas šaušanas mācības, domājams, varētu notikt Norvēģijā vai varbūt Polijā. Pēc viņa teiktā, tuva darbības rādiusa sistēmām šai nolūkā var izmantot mērķus virs Baltijas jūras, bet vidēja darbības rādiusa sistēmām atšķiras raķetes lidojums un darbojas nedaudz citi fizikas likumi.

"Protams, analizēsim, vai iespējams paplašināt jūras poligonu, bet jāsaprot, ka ikviens šāviens nav lēts, tādēļ jāizmanto trenažieri," viņš skaidrojis.

Vaicāts, vai kādreiz nākotnē Lietuvai varētu būt arī tāla darbības rādiusa pretgaisa aizsardzība, Bruņoto spēku komandieris atbildējis, ka nākotnē iztēloties to var, bet šobrīd Lietuva paļaujas uz sabiedrotajiem.

"Vispirms jāapgūst šīs sistēmas un tad var domāt kaut ko tālāk. Manuprāt, ar drošiem sabiedrotajiem uz tāla darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmām jāskatās caur NATO prizmu," atzinis ģenerālis.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu