VL-TB/LNNK un LRA mēra amatam virza Eināru Cilinski

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Einārs Cilinskis
Einārs Cilinskis Foto: Paula Čurkste/LETA

Iekļūstot Rīgas domē, apvienība "Visu Latvijai" -"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un Latvijas Reģionu apvienība (LRA), kas gaidāmajās vēlēšanās startēs vienotā sarakstā, sola strādāt pie Lielrīgas politikas ieviešanas.

Politisko spēku izraudzītais mēra amata kandidāts Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK), prezentējot vēlēšanu programmu, uzsvēra, ka, apvienojot savus spēkus, viņi ir pierādījuši savu spēju sadarboties, kas būs arī viņu princips pašvaldībā. Vienlaikus viņš pauda, ka domē ieklausīsies arī opozīcijas spēkos, kas līdz šim tikuši ignorēti.

Partijas sola veidot konstruktīvu dialogu ar valdību un Pierīgas pašvaldībām, attīstot vienotu Lielrīgas politiku satiksmes, izglītības, uzņēmējdarbības, vides un citās jomās. Partijas vēlas, lai Lielrīga kļūtu par Latvijas attīstības motoru, solot uzklausīt uzņēmēju intereses, piesaistīt investīcijas un uzlabojot pašvaldības kapitālsabiedrību pārvaldību.

Pārdaugavā sadarbībā ar augstskolām plānots veidot akadēmiskās jūdzes trijstūri, kurā ietilptu Latvijas Nacionālā bibliotēka, trīs lielākās augstskolas, to kopmītnes, kā arī pašvaldības atbalstīts uzņēmējdarbības inkubators, kurā tiks atbalstītas sociālās inovācijas. Partijas Rīgu redz kā viedu, radošu pilsētu, kas būs arī Baltijas kultūras galvaspilsēta.

Partijas sola, ka viņu prioritāte būs nodrošināt ikvienam rīdziniekam pieejamus bērnudārzus un pirmsskolas vecuma bērnu pieskatīšanas programmu valsts valodā.

Tiek plānots īstenot izglītības iestāžu reformu, nodrošinot visiem rīdziniekiem kvalitatīvu izglītību un mazākumtautībām augstu valsts valodas prasmi.

Tāpat tiek solīts veidot pastāvīgu sadarbību ar Rīgas apkaimēm un pensionāru organizācijām, lai saskaņotu attīstības projektus. Sadarbība plānota arī ar tiesībsargājošajām iestādēm, Latvijas un ārvalstu ekspertiem, kā arī godprātīgiem pašvaldību darbiniekiem, lai strauji likvidētu korupcijas prakses. Plānots veidot arī efektīvu lobisma regulāciju, atklātību par finanšu izlietojumu, caurredzamas un efektīvas procedūras.

Partiju programma arī paredz nodrošināt pieejamus mājokļus par saprātīgu cenu, ieviešot jaunu mājokļu celtniecības programmu. Tāpat paredzēts samazināt nekustamā īpašuma nodokļa slogu iedzīvotājiem.

Rūpēties plānots arī par cilvēkiem ar invaliditāti, veidojot ilgtermiņa programmu vides pieejamībai. Papildu tam paredzēts domāt par iedzīvotāju un tūristu drošību pilsētā.

Veicinot rīdzinieku veselību, plānots attīstīt sporta infrastruktūru. Tāpat plānots atbalstīt kultūras pieminekļu īpašniekus, kā arī modernizēt sociālos pakalpojumus, īpašu uzmanību pievēršot tam, lai līdz minimumam samazinātu bērnu uzturēšanos institūcijās.

Plānots arī atjaunot Rīgas galvenā dārznieka amatu, lai īstenotu pilsētas apzaļumošanas programmas. Tāpat paredzēts būtiski uzlabot gaisa tīrību, ieviest kvalitatīvu atkritumu šķirošanas sistēmu un veicināt pieslēgumus notekūdeņu attīrīšanas iekārtām.

Politisko organizāciju kopīgā saraksta līderis, Rīgas mēra amata kandidāts Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka vēlēšanu programma ir atvērta, norādot, ka politiskie spēki ņems vērā iedzīvotāju vajadzības.

Politisko spēku sarakstā ir ietverti 63 cilvēki. Rīgas domes vadītāja amata kandidātis ir Cilinskis, bet otrais numurs - LRA līderis Edvards Smiltēns. Sarakstu veido gan VL-TB/LNNK, gan arī LRA biedri, kā arī politikā līdz šim nebijuši cilvēki. Smiltēns skaidroja, ka tādu sarakstā esot pat trešdaļa, ieskaitot Rīgas apkaimju pārstāvjus un uzņēmējus.

Smiltēns arī atgādināja, ka vēl februārī abas politiskās partijas vienojās par kopīgas komandas veidošanu. "Mēs solījām iet plecu pie pleca, tagad, pamainoties apstākļiem, joprojām iesim plecu pie pleca, bet ar divu metru distanci," teica politiķis, uzsverot, ka pret vēlēšanām attiecas ļoti nopietni.

"Tās nav parastas vēlēšanas, kur partijas vienkārši grib ievēlēties. Tas ir pārmaiņu laiks, lai nodrošinātu dzīvu Rīgu," piebilda politiķis.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka viņš nekad nav juties tik droši par saraksta līderi. 

"Cilinskim ir nacionāli konservatīva pārliecība. Vai ir vēl kāds politiķis kurš labprātīgi gribēja zaudēt ministra amatu, lai dotos 16.marta pasākumā, kad tas ir bijis aizliegts?," vaicāja politiķis, uzsverot, ka tas esot spilgts pierādījums tam, ka pārliecība ir nevis sabiedrisko attiecību izdomāts instruments, bet tā ir "pārliecība līdz kaulam".

Dzintars skaidroja, ka Cilinskis ir erudīts un gudrs stratēģis ar tādu pieredzi, kādas neesot nevienam viņa sāncensim. "Einārs ir ģēnijs. Kad viņš nav kādā tēmā ieguvis pietiekošu informāciju, tad viņš kā citi tēmā nepeldēs un iedziļināsies," teica Dzintars, piebilstot, ka viņš ir arī "absolūti godīgs" un necietīs sev blakus cilvēkus, kas negribēs pildīt likumus.

Kā ziņots, Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas notiks augusta pēdējā sestdienā.

Dzintars: Rīdziniekiem vēlēšanās jāizvēlas, vai pilsēta kļūs par praida un varavīksnes, 9.maija vai 18.novembra Rīgu

Augusta beigās gaidāmajās vēlēšanās rīdziniekiem būs jāizvēlas, vai pilsēta kļūs par praida un varavīksnes, 9.maija vai 18.novembra Rīgu, šodien, prezentējot apvienības "Visu Latvijai" -"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un Latvijas Reģionu apvienības (LRA) kopīgo sarakstu un vēlēšanu programmu, pauda nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars.

Dzintars uzsvēra, ka šīs būs unikālas vēlēšanas - tās notiks unikālā laikā, jo Rīgas domes vēlēšanas nekad nav īstenotas augstā, kā arī ir Covid-19 laiks ar mainīgu riska pakāpi.

"Šie ir apstākļi, kuros neviena partija nevar justies droši. Ja kāds apgalvo pretēji, viņi melo," pauda politiķis.

Viņš akcentēja, ka šajos apstākļos ir nepieciešams sadarboties, un, ja partijas nespēj sadarboties pat priekšvēlēšanu procesā, tad kā var sadarboties, kad ir gūta iedzīvotāju uzticēta atbildība.

"Diemžēl no latviešu partijām šī jēdziena plašākā nozīmē tikai divi saraksti sekoja šim pašsaprotamajam principam - partiju apvienība "Attīstībai/Par!" startēs kopā ar "Progresīvajiem", VL/TB/LNNK apvienojās ar LRA. Uz Rīgas atslēgām pretendēs trīs nopietni bloki - austrumu jeb Padomju savienības bloks, liberāļu bloks un nacionāli konservatīvais bloks, ko veido LRA un nacionālā apvienība," skaidroja Dzintars.

Viņš pauda, ka vēlētājiem būs jāizvēlas starp šīm krasi atšķirīgajām izvēlēm. Uzsverot, ka darbs pašvaldībā ietver arī ideoloģiskus jautājumus, Dzintars sacīja, ka ievēlētie spēki attiecīgi arī definēs to, kāda būs Rīga.

"Ja AP/P vadīs Rīgu, tad tā būs varavīksnes un praida Rīga. Ja Maskavas-Austrumu bloks vadīs Rīgu, tad tā būs 9.maija Rīga. Bet, ja Rīgu vadīs VL-TB/LNNK, tad tā būs 18.novembra Rīga," teica politiķis.

Atbildot uz jautājumu, kādus blokus Dzintars piedēvētu partiju apvienībai "Jaunā vienotība" un Jaunajai konservatīvajai partijai, kas arī startēs pašvaldības vēlēšanās, Dzintars visai skeptiski izteicās par šo politisko spēku iespēju iekļūt domē. "Viņiem sākumā jātiek domē," teica Dzintars, uzsverot, ka viņš redz, ka galvenā cīņa par vietu domē būs starp iepriekš minētajiem blokiem.

Dzintars norādīja, ka, ja Rīgas domē tiks ievēlēti visi trīs minētie bloki, tad partijas gatavas sadarboties ar visām partijām, jo "pāri visam ir cilvēcīgas attiecības". Tomēr politiķis arī atzina, ka ar "Saskaņu" viņi būtu gatavi tikai sadarboties, nevis iet kopā koalīcijā. Koalīcija varētu tikt veidota ar liberālo bloku, par ko liecina arī darbs parlamentā, kur partijas ir spējīgas rast kompromisus, neskatoties uz atšķirīgajām ideoloģiskajām vērtībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu