Katalonijas parlamenta spīkers pieprasa izmeklēt viņa mobilā telefona izspiegošanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Katalonijas reģiona parlamenta spīkers Ružē Turrēns otrdien pieprasījis, lai Spānijas valdība sāk oficiālu izmeklēšanu saistībā ar mediju ziņām, ka viņa telefonu izspiegojuši Spānijas drošības dienesti.

Turrēns, kurš atbalsta Katalonijas neatkarības centienus, sacīja, ka mediju ziņotais par viņa telefona izspiegošanu tikai apstiprina jau zināmo, proti, ka "Spānijas valsts izspiego savus politiskos oponentus".

Pieprasot izmeklēšanu, Turrēns televīzijā uzsvēra, ka svarīgi ir noskaidrot patiesību.

Laikraksti "El Pais" un "The Guardian" šodien vēsta, ka Turrēns pagājušajā gadā brīdināts, ka viņa telefonā ir spiegošanas programmatūra, kas, saskaņā ar tās izgatavotāju, tiek pārdota tikai valdībām un valstu drošības dienestiem.

Laikraksti atsaucas uz ASV tiesas dokumentiem, kuros minēta šī spiegošanas programmatūra. Laikraksti ziņo, ka šī programmatūra izmantojusi nepilnību lietotnē "WhatsApp" un potenciāli varējusi nodrošināt piekļuvi visiem datiem, kas atrodas mobilajā telefonā.

Taču laikraksti nesniedz nekādus pierādījumus, ka ticis uzlauzts Turrēna mobilais telefons.

Tomēr tie ziņo, ka līdzīgi izspiegoti vēl divi Katalonijas politiķi, kas atbalsta reģiona neatkarību.

Spānijas izlūkdienests atteicās komentēt laikrakstu ziņoto.

Spānijas premjerministra Pedro Sančesa birojs paziņoja, ka valdība nav zinājusi, ka, iespējams, uzlauzti trīs mobilie telefoni, un piebilda, ka šādam solim būtu bijusi nepieciešama tiesneša atļauja.

Laikraksti ziņo, ka "WhatsApp" uzskata, ka uzbrukumi notikuši pērnā gada aprīlī un maijā.

Laikraksti vēsta, ka toreiz divu nedēļu laikā hakeri aptuveni 1400 "WhatsApp" lietotāju mobilajos telefonos instalējuši spiegošanas programmatūra "Pegasus", ko pārdod Izraēlas kompānija "NSO Group".

Kompānija "Facebook", kam pieder "WhatsApp", atzina, ka uzbrukumi notika laikā, kad, kā tiek uzskatīts, tika uzlauzts Turrēna telefons, taču plašāku informāciju nesniedza.

Kompānija ir sākusi tiesvedību pret "NSO Group" saistībā ar šiem uzbrukumiem.

Katalāņu separātistu partija Katalonijas Kreisie republikāņi (ERC), pie kuras pieder Turrēns, un koalīcija "JxCat", kas arī atbalsta reģiona neatkarību, otrdien pieprasīja, lai Spānijas iekšlietu ministrs Fernando Grande-Marlaska parlamenta komitejas priekšā atbild uz jautājumiem par spiegošanas apsūdzībām, kas izskanējušas laikrakstos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu