Kriminālvajāšanai nodota Ventspils Mūzikas vidusskolas projekta korupcijas lieta

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Iekšējās drošības birojs (IDB) nodevis kriminālprocesu kriminālvajāšanas sākšanai pret četrām Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) amatpersonām par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu grupā pēc iepriekšējas vienošanās Ventspils Mūzikas vidusskolas projekta korupcijas lietā.

Tāpat kriminālvajāšanu lūgts sākt pret divām privātpersonām par kukuļdošanu, kukuļa piesavināšanos un par stratēģiskas nozīmes preču aprites pārkāpšanu.

Birojā skaidroja, ka divu uzņēmumu, proti, SIA "VPM Latvia Construction" un SIA "VPM Latvia", valdes loceklis, iepriekš vienojoties ar SIA "VPM Latvia" darbinieku, deva kukuli VUGD Kurzemes reģiona amatpersonām, lai panāktu labvēlīga lēmuma pieņemšanu no VUGD amatpersonu puses, novērtējot būvobjekta - Ventspils mūzikas vidusskolas ar koncertzāles funkciju atbilstību ugunsdrošības prasībām. 

"Firmas.lv" informācija liecina, ka šo uzņēmumu vienīgais valdes loceklis ir Vilnis Puļķis.

VUGD amatpersonas kukuli 4000 eiro apmērā pieņēma un sniedza nepamatoti pozitīvu atzinumu par būvobjekta atbilstību ugunsdrošības prasībām. Uzņēmuma darbinieks, kurš iesaistīts kukuļošanā piesavinājās kukuļa daļu 3000 eiro un bija maldinājis kukuļošanā iesaistīto uzņēmumu valdes locekli par to, ka VUGD amatpersonas pieprasīja 7000 eiro kukuli.

Birojā atzīmēja, ka noziedzīgā nodarījuma atklāšanā IDB veica sarežģītus, kompleksus kriminālmeklēšanas pasākumus, lai noskaidrotu visas iesaistītās personas. Tika ieguldīts liels darba resurss pierādījumu apkopošanā un nostiprināšanā, tajā skaitā veiktas vairāk nekā desmit kratīšanas, kuru laikā izņēma gan skaidru naudu vairāku tūkstošu eiro apmērā, gan datu nesējus un GSM signālu slāpētāju.

Kriminālvajāšana pret minētajām četrām VUGD Kurzemes reģiona brigādes amatpersonām ir ierosināta saskaņā ar Krimināllikuma 320.panta trešo daļu, savukārt pret vienu privātpersonu - saskaņā ar Krimināllikuma 323.panta otro daļu, 321.panta pirmo daļu un, pret otru privātpersonu saskaņā ar 323.panta otro daļu un 2371. panta otro daļu.

Pēc IDB pieprasījuma VUGD steidzamības kārtā veica atkārtotu tolaik topošās Ventspils mūzikas vidusskolas ar koncertzāles funkciju apsekošanu un atklāja vairāku būvniecību reglamentējošu normatīvo aktu ugunsdrošības prasību pārkāpumus, kurus būvniecības darbu veicējs novērsa. Tādējādi tika novērsti ugunsdrošības riski, kuri varēja iestāties minētā noziedzīgā nodarījuma rezultātā.

IDB 2020.gada pirmajos sešos mēnešos veicis pirmstiesas izmeklēšanu 137 kriminālprocesos, kā arī šajā periodā izskatīti un izanalizēti vairāk nekā 700 saņemtie iesniegumi. Salīdzinot šā gada pirmā pusgada darbības rezultātus ar pagājušā gada attiecīgo periodu, redzams, ka šogad būtiski ir pieaudzis IDB atklāto smago un sevišķi smago noziedzīgo nodarījumu īpatsvars.

Jau ziņots, ka IDB aizdomās par kukuļa pieņemšanu saistībā ar Ventspils Mūzikas vidusskolas jaunās ēkas atbilstības novērtēšanu ugunsdrošības prasībām aizturējis četras VUGD Kurzemes reģiona brigādes amatpersonas, tai skaitā abus brigādes komandiera vietniekus Romānu Andrijausku un Mursalu Kerimovu.

Savukārt par iespējamu kukuļdošanu, lai panāktu labvēlīga lēmuma pieņemšanu no VUGD amatpersonu puses, skatot jautājumu par būvobjekta atbilstības novērtēšanu ugunsdrošības prasībām, aizturēts pilnsabiedrības "Merks-Ostas celtnieks" pārstāvis un SIA "VPM Latvija" īpašnieks un darbinieks. "VPM Latvija" šajā būvobjektā veica projekta ugunsdrošības risinājumu apsekošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu