FM: Piedāvātā kadastrālo vērtību maiņa neietekmēs NĪN aprēķināšanas kārtību nākamajā gadā (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daudzdzīvokļu māja. Ilustratīvs attēls
Daudzdzīvokļu māja. Ilustratīvs attēls Foto: Ieva Lūka/LETA

Tieslietu ministrijas (TM) piedāvātā kadastrālo vērtību maiņa neietekmēs nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) aprēķināšanas kārtību 2021.gadā, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijā (FM).

Ministrijā atgādināja, ka Ministru kabinets 2019.gada oktobrī uzdeva TM un FM izstrādāt priekšlikumu, lai jaunās kadastrālās vērtības un izmaiņas NĪN politikā varētu stāties spēkā no 2022.gada 1.janvāra. 

"Ministru kabineta uzdevumi ir doti atbilstoši ministriju kompetencei un paredz to secīgu izpildi tikai pēc TM uzdevuma - jauno kadastrālo vērtību sagatavošanas - izpildes, FM paredzot pienākumu sākt NĪN politikas izstrādi un saskaņošanu, nodrošinot, ka Ministru kabinetā jauns NĪN regulējums tiktu iesniegts 12 mēnešu laikā no prognozēto kadastrālo vērtību publiskošanas dienas," norādīja FM.

Ministrijā norādīja, ka tādējādi Ministru kabinets jau ir paredzējis loģisku pāreju uz jaunajām kadastrālajām vērtībām un jauno NĪN politiku tikai no 2022.gada, ļaujot savlaicīgi un secīgi visiem nodokļu maksātājiem un nodokļa administrācijām iepazīties ar jaunajām kadastrālajām vērtībām un paredzamo nodokļa politiku.

FM vērtējumā, TM kopā ar Valsts zemes dienestu ir veikusi būtisku darbu - uzlabota kadastrālo vērtību noteikšanas metodika un aktualizētas kadastrālās vērtības, kas ir publiski pieejamas no jūlija vidus.

"NĪN bāze ir nekustamā īpašuma kadastrālā vērtība, tātad, lai FM varētu sākt vērtēt iespējamos NĪN modeļus, sākotnēji bija vajadzīgas jaunās aktualizētās kadastrālās vērtības. Patlaban FM ir sākts darbs pie NĪN politikas izmaiņām, sākotnēji vērtējot dažādus variantus, kas, nesamazinot pašvaldību ieņēmumus, ļautu samērīgi sabalansēt nekustamā īpašuma nodokļa slogu," informēja FM.

Vienlaikus FM uzsvēra, ka TM veiktā kadastrālo vērtību maiņa neietekmēs NĪN aprēķināšanas kārtību 2021.gadā. Līdz ar to FM vēl ir laiks izvērtēt un izsvērt iespējamos NĪN modeļus, lai sabiedrībai piedāvātu optimālāko uz datiem balstītu modeli, ņemot vērā valdības rīcības plānā paredzēto nekustamā īpašuma nodokļa samērīgumu.

LETA jau vēstīja, ka otrdien TM ir sasaukta starpinstitūciju sanāksme par TM sagatavotajiem likumprojektiem, kas paredz atcelt NĪN iedzīvotāju primārajam mājoklim, ieviešot neapliekamo minimumu primārajam mājoklim 100 000 eiro apmērā.

TM pārstāve Ksenija Vītola skaidroja, ka sanāksme par grozījumiem likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" un grozījumiem Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā tiek rīkota ar mērķi apspriest saskaņošanas procesā izteiktos priekšlikumus un iebildumus.

Preses paziņojumā citēts tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), kurš norādījis, ka valdības uzdevums ir pārrēķināt kadastrālās vērtības, bet ministrijas priekšlikums ir atcelt NĪN primārajam mājoklim.

"Nodokļu sloga paaugstināšana iedzīvotāju primārajiem mājokļiem nav pieļaujama, tāpēc mēs jau gadu cīnāmies, lai primārajiem mājokļiem ieviestu neapliekamo minimumu. Nepieciešams garantēt iedzīvotāju tiesības uz mājokli un tad pārskatīt nodokļu likmes citiem segmentiem, piemēram, komercēkām. Neapliekamā minimuma ieviešana joprojām ir atkarīga no valdības un Finanšu ministrijas - tā ir visas koalīcijas politiskā izšķiršanās," skaidrojis ministrs.

Ņemot vērā, ka kadastrālā vērtība ir bāze arī nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinam, Tieslietu ministrija jau pirms gada sagatavoja grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā un likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli", kuri paredz nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu primārajam mājoklim vērtībā līdz 100 000 eiro. Tas nozīmētu, ka, piemēram, primārajam mājoklim ar kadastrālo vērtību 80 000 eiro nekustamā īpašuma nodokļa maksājums būtu 0 eiro, bet mājoklim ar kadastrālo vērtību 120 000 eiro NĪN tiktu rēķināts no 20 000 eiro vērtības. Līdzīgs princips tiktu attiecināts arī uz zemi zem primārā mājokļa, nosakot, ka šajos gadījumos nodokļa aprēķinam izmanto vienu piekto daļu no kadastrālās vērtības. Piemēram, ja kadastrālā vērtība ir 10 000 eiro, tad šobrīd nekustamā īpašuma nodoklis ir 150 eiro. Pēc TM piedāvājuma ieviešanas tie būtu 30 eiro.

Agrāk notikušajā starpinstitūciju sanāksmē netika gūts atbalsts ministrijas piedāvājumam.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu