"Wirecard" skandāls: Vācijā aizturēti trīs bijušie vadītāji

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Vācijā trešdien aizturētas liela mēroga finanšu skandālā ierautās maksājumu kompānijas "Wirecard" trīs bijušās amatpersonas.

Aizturētie ir bijušais "Wirecard" vadītājs Austrijas pilsonis Markuss Brauns, kurš iepriekš jau ticis aizturēts, taču atbrīvots pret piecu miljonu eiro drošības naudu,  kā arī kompānijas finanšu direktors līdz 2017. gadam Burhards Lejs un bijušais galvenais grāmatvedis Štefans fon Erfa .

Visi trīs tiek turēti aizdomās, ka izkrāpuši investoriem 3,2 miljardus eiro, nepamatoti palielinot uzņēmuma bilanci.

Meklēšanā joprojām atrodas bijušais "Wirecard" izpilddirektors Austrijas pilsonis Jans Marsaleks. Pēc Vācijas laikraksts "Handelsblatt" ziņotā, Marsaleks ar Krievijas militārā izlūkdienesta - Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU)  - atbalstu slēpjas Piemaskavā. Marsaleks mēdzis sevi dēvēt par slepeno aģentu un sadarbojies ar GRU, veicot investīcijas Sīrijā un Lībijā, vēsta "Handelsblatt".

Skandāls saistībā ar "Wirecard" sākās jūnijā, kad  kļuva zināms,  ka auditorkompānija "Ernst & Young" šajā uzņēmumā atklājusi 1,9 miljardu eiro iztrūkumu. 

1999.gadā dibinātā "Wirecard", kuras galvenā mītne ir Minhenes piepilsētā Ašheimā, ilgu laiku tika uzskatīta par zvaigzni pie finanšu tehnoloģiju nozares debesīm. Sākumā tā sniedza maksājumu pakalpojumus galvenokārt pornogrāfijas un azartspēļu vietnēm, taču pirms skandāla sākšanās  tai bija apmēram 280 000 klientu visā pasaulē, tostarp lidsabiedrības KLM un "Qatar Airways", kā arī Londonas sabiedriskā transporta kompānija.

Jūnija beigās "Wirecard" iesniedza tiesā maksātnespējas pieteikumu.

"Wirecard" akcijas tiek kotētas Frankfurtes biržā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu