Stambulas Svētā Sofija ver durvis kā mošeja (17)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Piektdien bijusī Svētās Sofijas pareizticīgo katedrāle Turcijā, kurā bija iekārtots muzejs, ver durvis kā mošeja. 

Apmēram 1000 musulmaņu ielaisti Svētās Sofijas teritorijā uz piektdienas lūgšanu. Vēl citi lūgšanu paklājiņus izklājuši otrpus drošības pārbaužu posteņiem, vēsta BBC.

Bijušās katedrāles iekšpusē, gatavojoties lūgšanām, uz grīdas izklāti zili paklāji un aizsegti kristīgie simboli.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ali Yerlikaya (@aliyerlikaya.vali) on

Svētās Sofijas (Hagia Sophia) katedrāles būvniecība tika pabeigta 537.gadā Bizantijas imperatora Justiniāna I laikā. Vairāk nekā 900 gadus tā bija Austrumu pareizticīgo baznīcas centrs. 15.gadsimta vidū pēc Osmaņu impērijas uzvaras Sofijas katedrāle tika pārveidota par mošeju.

Izveidojoties Mustafas Kemala Ataturka sekulārajai Turcijai, mošeja tika pārvērsta par muzeju un tajā tika aizliegts veikt reliģiskas ceremonijas.

Savukārt pašreizējais Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans piešķir islāmam daudz lielāku nozīmi sabiedrības dzīvē. Erdogans pagājušajā gadā izteicās, ka bijusi ļoti liela kļūda pārvēst Svētās Sofijas katedrāli par muzeju, un šogad aktualizēja ideju par katedrāles pārvēršanu mošejā.

Turcijas augstākā administratīvā tiesa šomēnes anulējusi 1934.gadā pieņemto dekrētu, ar kuru Stambulas Svētās Sofijas katedrāle tika pārvērsta par muzeju. Erdogans pēc tiesas lēmuma parakstīja rīkojumu par UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautās celtnes nodošanu Turcijas reliģisko lietu direktorātam un atvēršanu musulmaņiem lūgšanām.

Lēmums izpelnījies politisko un reliģisko līderu kritiku. Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks sacīja: "Es domāju par Svēto Sofiju un esmu ļoti sāpināts."

Austrumu pareizticīgo baznīcas patriarhs Bartolomejs I brīdināja, ka katedrāles pārveidošana par mošeju "sagādās vilšanos miljoniem kristiešu" un radīs plaisu starp abām reliģijām, vēsta BBC.

Pasaules baznīcu padome aicināja atcelt lēmumu, jo tas radīšot šķelšanos. UNESCO norādījis, ka organizācija neatbalstot lēmumu, kas pasliktinās Turcijas attiecības ar Grieķiju.

Erdogans uz kritiku atbildējis, ka Turcija īstenojot tiesības, kas tai pienākas kā suverēnai valstij.

Erdogans solījis, ka ēka būs atvērta tūristiem un pieejama visu ticību cilvēkiem. 

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu