Čikāgas parkos demontēti Kolumba pieminekļi (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/AFI

Čikāgas parkos piektdien demontēti divi Kolumba pieminekļi, ASV sabiedrībā nostiprinoties kritiskam vērtējumam par itāļu jūrasbraucēja pretrunīgo lomu Amerikas vēsturē.

Demontēti Kolumba pieminekļi Grānta parkā centrālajā biznesa rajonā un Arrigo parkā, kas atrodas Mazās Itālijas rajonā.

Kopš maija, kad daudzas ASV pilsētas pārņēma protesti pret rasismu un policijas brutalitāti, varasiestādes demontējušas un protestētāji no pjedestāliem nogāzuši vairākus pieminekļus Kolumbam un citiem nozīmīgiem vēstures personāžiem, kas tiek saistīti ar koloniālismu un verdzību.

Kā teikts Čikāgas mēra Lorijas Laitfutas paziņojumā, pieminekļi "aizvākti uz laiku līdz turpmākiem rīkojumiem".

Pieminekļi demontēti, "reaģējot uz demonstrācijām, kas kļuvušas nedrošas gan protestētājiem, gan policijai, kā arī indivīdu pūliņiem patstāvīgi aizvākt Grānta parka pieminekli bīstamā veidā".

"Šis solis tiek sperts, cenšoties aizsargāt sabiedrības drošību un lai garantētu drošu vidi ietverošam un demokrātiskam sabiedrības dialogam par mūsu pilsētas simboliem."

Kolumba pieminekļi aizvākti arī citās pilsētās, tostarp Baltimorā, Bostonā un Sanfrancisko.

Tomēr Ņujorkas štata gubernators Endrū Kuomo un Ņujorkas mērs Bils de Blāzio noraidījuši prasības aizvākt Kolumba pieminekli no Manhetenas Kolumba laukuma, kas atrodas līdzās Centrālparkam.

Kā sacīja Kuomo, kura ģimenei ir itāļu saknes, viņš saprot negatīvās jūtas saistībā ar Kolumbu un "dažiem viņa darbiem, kurus neviens nevar atbalstīt".

Tomēr, kā skaidroja gubernators, šis piemineklis godina "itāļu izcelsmes amerikāņu ieguldījumu Ņujorkā".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu