Dārfūrā kaujinieki nogalinājuši 20 zemniekus (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Sudānas kara plosītajā Dārfūras reģionā kaujinieki nogalinājuši vismaz 20 cilvēkus, arī bērnus, kas pirmo reizi pēc vairāku gadu pārtraukuma bija ieradušies apmeklēt savas lauksaimniecības zemes, sestdien pavēstīja vietējās cilts līderis Ibrahims Ahmads.

"Pirms diviem mēnešiem valdība sarīkoja sanāksmi starp zemes sākotnējiem īpašniekiem un tiem, kas bija atņēmuši viņu laukus" kara laikā, ziņu aģentūrai AFP sacīja Ahmads.

"Tika panākta vienošanās, ka zemes īpašnieki varēs atgriezties savos laukos, tomēr piektdien ieradās bruņoti cilvēki un atklāja uguni, nogalinot 20 cilvēkus, arī divas sievietes un bērnus."

Slepkavošana notika Abudosā, 90 kilometrus uz dienvidiem no Dienviddārfūras provinces galvaspilsētas Njalas, sacīja cilts līderis.

20 cilvēki uzbrukumā ievainoti.

Galīgais bojāgājušo skaits "var izrādīties lielāks, jo vairāku ievainoto stāvoklis ir smags", viņš piebilda.

Dārfūrā 2003.gadā izraisījās konflikts starp etnisko minoritāšu kaujiniekiem, kas sūdzējās par netaisnībām, un spēkiem, kas bija lojāli tobrīd pie varas esošajām prezidentam Omaram al Baširam, arī džandžavīdiem  - arābu lopkopju kopienu kaujiniekiem.

Konfliktā 300 000 cilvēku nogalināti, vēl 2,5 miljoni devušies bēgļu gaitās, liecina ANO aplēses.

Armija pērn aprīlī atstādināja Baširu no amata. Tas notika pēc vairākus mēnešus ilgušiem protestiem, ko pamatā izraisīja smagais ekonomiskais stāvoklis.

Septembrī amata zvērestu nodeva civilistu un armijas pārējas administrācija.

Janvārī deviņu nemiernieku grupējumu koalīcija, ar Dārfūras grupējumi, pēc vairākām sarunu nedēļām parakstīja provizorisku vienošanos ar valdību.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu