Mēs nedzīvojam par spīti

manabalss.lv
CopyLinkedIn Draugiem X

Jau deviņus gadus Latvijas pilsoņi ļoti tieši panāk pat dzīvībai svarīgu interešu pārtapšanu konkrētās likumdošanas izmaiņās. Kopš 2011. gada jūlija pilsoņi ir iniciējuši un panākuši reālu likumdošanas maiņu vidēji četriem likumiem gadā.

Tik augstu rādītāju nav nekur pasaulē, bet Latvijā tie ir jau noturīgi. Šogad vien ir mainīti seši likumi un noteikumi plašā spektrā no pilnvērtīga finansējuma melanomas ārstēšanai ar inovatīviem medikamentiem līdz kredītbrīvdienām Covid-19 krīzes laikā. Tas var notikt, pateicoties uzticības ekosistēmai – digitālās līdzdalības ekosistēmai, kas ir izveidojusies ap platformu ManaBalss. Tā ir pilsoniskās sabiedrības, likumdevēju, izpildvaras, visdažādāko jomu ekspertu un mediju uzticība mūsu kopējā darba kvalitātei un jēdzīgumam.

Šī TVNET publikāciju sērija izceļ šā Latvijas veiksmes stāsta varoņus – iniciatīvu autorus un virzītājus. Tai skaitā krievvalodīgos līdztautiešus, jo Latvijas krievvalodīgā kopiena, ieskaitot etniskos baltkrievus, ukraiņus, ebrejus, tatārus, poļus u.c., kuriem sadzīves valoda ir krievu, ir bagāta ar konstruktīvām idejām. Šīs idejas ir kvalitatīvas un iznākumā arī sekmīgas. Tas ir pierādījums Latvijas krievvalodīgo jēdzīgam, konstruktīvam pienesumam un reālai teikšanai valsts politikā.

Pirms deviņiem gadiem ar “Oligarhu kapusvētkiem” sabiedrības iniciatīvu platforma ManaBalss lielā mērā radās par spīti – par spīti varas cinismam un par spīti #KoTadNuEs mentalitātei. Mērķis bija iekustināt sabiedrību, lai tā ņemtu iniciatīvu savās rokās un, savstarpēji sadarbojoties, veidotu stabilu un, pats galvenais, godīgu valsts nākotni, tovasar rakstīja TVNET.

Sabiedrība iekustējās pamatīgi, un iniciatīva savās rokās tika ņemta burtiski – ar vairākiem simtiem ManaBalss publicēto iniciatīvu. No tām 59 līdz šim ir izskatītas Saeimā un citās valsts iestādēs, un 36 no tām ir atbalstītas.

Tautā aizvien ir redzama patika par to, kas notiek par spīti šābrīža valdošajai elitei. Starp viskvēlāk atbalstītajām iniciatīvām ir tās, kas paredz “atņemt deputātiem šo un to”.

“Viņi” ir kaut ko nolēmuši sev par labu, bet mēs tagad nolemsim pretēji. Tie ir leģitīmi aicinājumi un, iespējams, arī pareizi. Tomēr mēs nedzīvojam par spīti, un arī jāsadarbojas mums ir par jēdzīgu kopējo dzīvi, par labāku Latviju, nevis par spīti kādam vai kaut kam.

Iedzīvotājiem veselīga un ērta vide pilsētās, dabas resursu atbildīga apsaimniekošana, reāli pieejama un kvalitatīva veselības aprūpe un izglītība, patiesi demokrātiska lēmējvara pašvaldībās, sakārtota un efektīva īres namu pārvaldība, samērīgs administratīvais un nodokļu slogs mazajiem uzņēmumiem. Tās ir dažas jomas, kurās iniciatīvu autori virza likumdošanas pārmaiņas daudzu tūkstošu atbalstītāju vārdā, un nevis par spīti, bet kopējam labumam, palīdzot lēmumu pieņēmējiem ar idejām vai dodot viennozīmīgu impulsu, ka labas idejas ir jāīsteno.

Šogad vien par ManaBalss iniciatīvām ir nodoti vairāk nekā 133’000 parakstu. Kopumā deviņu gadu laikā iniciatīvas ir parakstījuši vairāk nekā 307’000 Latvijas iedzīvotāju. Tam ir nepieciešama gan droša, uzticama šo parakstu vākšanas infrastruktūra, gan plašākai publikai neredzamais ManaBalss komandas darbs ar topošo, balsošanai nodoto un jau “varas gaiteņos” esošo iniciatīvu konsultēšanu. Finansiāli to nodrošina ManaBalss lietotāju brīvprātīgie mikroziedojumi.

Esam ļoti pateicīgi ikvienam no 24’000 ziedotāju, kuri pērn vismaz reizi un sākot no 50 eirocentiem ir atbalstījuši mūsu kopējo darbu labākai dzīvei Latvijā. Sevišķs paldies regulārajiem atbalstītājiem, kuri ir pieslēguši kaut nelielus, bet ikmēneša i-banku maksājumus. Pateicoties šādai uzticībai un atbalstam no visplašākās sabiedrības, ManaBalss var arī ilgtermiņā nodrošināt sava darba politisko un idejisko neitralitāti un kvalitāti.

Tavai balsij ir nozīme!

ManaBalss.lv komanda

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu