Pēc abu partiju kritikas Tramps atsakās no ierosinājuma atlikt vēlēšanas (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps atkāpies no ceturtdien tviterī publicētā ierosinājuma atlikt novembrī gaidāmās ASV prezidenta vēlēšanas, jo tas izpelnījās kritiku gan no demokrātu, gan arī republikāņu politiķiem.

"Ja tiks rīkots vispārējs pasta balsojums (nevis attālinātā balsošana, kas ir laba), 2020.gada vēlēšanas būs visnepatiesākās un krāpnieciskākās vēsturē. ASV tas būs liels apkaunojums. Atlieciet vēlēšanas, līdz cilvēki varēs pienācīgi, droši un nebaidoties nobalsot," ceturtdien tvītoja Tramps.

Sastopoties ar asu kritiku, tai skaitā no republikāņu kongresmeņu vidus, Tramps vēlāk tajā pašā dienā atkāpās no saviem vārdiem.

"Vai es gribu, lai tiek pārcelts datums, - nē," viņš teica uz preses konferenci Baltajā namā sanākušajiem žurnālistiem. "Bet es negribu redzēt negodīgas vēlēšanas."

Skandālu izraisījušo tvītu Tramps publicēja laikā, kad tika publiskotas ziņas, ka laika posmā no aprīļa līdz jūnijam ASV ekonomika sarukusi par 32,9%, norāda raidorganizācija "Deutsche Welle". Tas ir straujākais kritums, kāds pieredzēts kopš 1947.gada. Salīdzinot ar to pašu ceturksni 2019.gadā, ekonomiskā aktivitāte samazinājusies par 9,5%.

Vēlēšanu datumu, kas ar likumu ir noteikts 3.novembrī, var mainīt vienīgi Kongress.

Trampa ideju noraidījuši ne vien demokrāti, bet arī ietekmīgākie republikāņi Kongresā. Senāta vairākuma līderis Mičs Makonels un Pārstāvju palātas mazākuma līderis Kevins Makārtijs noraidījuši vēlēšanu atlikšanu, vēsta BBC.

Makonels norādīja, ka nevienas ASV prezidenta vēlēšanas līdz šim nav atliktas. "Šīs valsts vēsturē - ne karu, ne [ekonomisko] depresiju, ne Pilsoņu kara laikā - nav bijis tāda gadījuma, kad federāli noteiktas vēlēšanas nenotiktu paredzētajā laikā. Mēs atradīsim iespēju, lai tas notiktu arī 3.novembrī," viņš sacīja intervijā radiostacijai WNKY.

Līdzīgi izteicās arī Makārtijs. "Mūsu federālo vēlēšanu vēsturē nav bijis tāda gadījuma, kad vēlēšanas nav notikušas. Vēlēšanām ir jānotiek," viņš uzsvēra.

Senators Lindsijs Greiems, kurš ir aktīvs Trampa atbalstītājs, sacījis, ka vēlēšanu atlikšana "nav laba ideja".

Savukārt ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo atteicās sniegt vērtējumu par Trampa izteikumiem.

Trampa pārvēlēšanas kampaņas runasvīrs Hogans Gidlijs teica, ka Tramps esot tikai "uzdevis jautājumu".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu