Lielbritānijā nozīmīgas veselības aprūpes nozares speciālisti nobažījušies un nobijušies par nākotni (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Zobu higiēnisti Lielbritānijā paziņojuši, ka ir nobijušies un uztraukti par savu nākotni. Kā vēsta BBC, šīs profesijas pārstāvjiem nākas strādāt saīsinātas darba stundas, kā arī ir problēmas ar personīgās aizsardzības līdzekļu iegūšanu. Tāpat ir samazinājies arī piedāvāto pakalpojumu klāsts.

“Tagad, pandēmijas laikā atklājas vājās vietas veselības aprūpes sistēmā, un redzam, ka neesam pievērsuši pietiekamu uzmanību zobu veselības aprūpes jomai,” teikts Lielbritānijas Veselības aprūpes departamenta ziņojumā.

Piemēram, Ziemeļīrijā atsevišķi zobu higiēnisti var atgriezties darbā, tomēr – gan speciālistiem, gan arī pacientiem turpmāk daudz kas būs atšķirīgs.

“Pirms Covid situācijas mēs varējām izmantot ultraskaņas skalotājus zobu spodrināšanai vai arī izmantot gaisa plūsmas ierīci, kas izmanto ūdeni ar lielu spiedienu, lai aizvāktu aplikumu. Tomēr šīs lietas mēs pašlaik nevaram izmantot,” norādīja Lielbritānijas Zobu higiēnas un terapijas apvienības pārstāve Lorna Makgrata.

Viņa stāsta, ka daudzi pacienti klīnikās ierodas ar mērķi saņemt tādus pašus pakalpojumus kā pirms Covid situācijas, taču pašlaik tas nav iespējams.

Tāpat Lielbritānijā zobārstiem ir prasība ievērot stundu starp pacientiem, lai telpās būtu iespējams veikt dezinfekciju.

“Daudziem zobu higiēnistiem, kas ir pašnodarbinātie, darbs ir vairākās klīnikās. Daudziem higiēnistiem ir nācies samazināt darba stundas vai arī mainīt savu darba laiku. Tāpat daļa klīniku vienkārši nevar darboties, jo tās nespēj nodrošināt pietiekami augstus dezinfekcijas standartus,” norāda Makgrata.

Viņa stāsta, ka daudzi pacienti šīs situācijas dēļ var iedzīvoties nopietnās mutes veselības problēmās.

“Covid dēļ mēs redzam, ka palielinās garīgās veselības problēmas, kā, piemēram, trauksme un depresija. Dažos gadījumos cilvēki vienkārši zaudē interesi pašaprūpes jautājumos, un visbiežāk tieši mutes higiēna ir pirmā, kas tiek palaista pašplūsmā,” saka Makgrata.

Lielbritānijas Zobu higiēnas un terapijas apvienība ir centusies atvērt komunikācijas līniju, kur pa telefonu varētu risināt kādas problēmas, tomēr – tas nav izdevies.

“Komunikācijas trūkums mums rada lielas bažas,” pauž Makgrata.

Lielbritānijas Veselības departaments gan norāda, ka “zobārstniecība ir ļoti sarežģīta nozare, kam ir nepieciešama kompetentu speciālistu klātbūtne. Par zobu veselību atbild Lielbritānijas Zobārstu asociācija, kurā gan netiek pārstāvēti ne zobu higiēnisti, ne terapeiti.”

Daudzi zobu higiēnisti pauž bažas, ka Covid krīzes dēļ viņiem nāksies zaudēt darbu, kura apjoms jau tagad ir būtiski samazinājies. Tāpat bažas par nākotni rada arī fakts, ka pacientu mutes veselības stāvoklis, visticamāk, pasliktināsies.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu