Lukašenko pirms vēlēšanām sola "pašu bargāko" atbildi uz nesankcionētām demonstrācijām (3)

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Aleksandrs Lukašenko.
Aleksandrs Lukašenko. Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievijas autokrāts Aleksandrs Lukašenko uzrunā tautai un parlamentam brīdinājis, ka bargi vērsīšoties pret nesankcionētu demonstrāciju rīkotājiem un dalībniekiem, vēsta portāls "Meduza".

Lukašenko paziņoja, ka Baltkrievijas varasiestādes "nevienam neaizbāž muti" un ļauj izteikties iepriekš saskaņotās protesta akcijās. Taču, ja mītiņš tiek aizliegts, tad piedalīšanās šādā pasākumā esot likumpārkāpums.

"Un pārkāpēji ir ne tikai rīkotāji, bet arī ikviens šādas nelikumīgas akcijas dalībnieks. Mēs neprasām neko pārcilvēcīgu: ievēro valstī spēkā esošos likumus. Ja esi tos pārkāpis, tad reakcija būs tūlītēja, atbilde - pati bargākā," sacīja Lukašenko.

Viņš ieteica visiem tiem, kuri Baltkrievijas prezidenta amatā vēlas redzēt kādu citu, doties nevis ielās un laukumos, bet gan uz vēlēšanu iecirkņiem.

Tiesa gan, Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) kopš 1995.gada nevienas Baltkrievijā notikušās vēlēšanas nav atzinusi par brīvām un godīgām.

Svētdien, 9.augustā, gaidāmajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām netika pielaisti reālākie Lukašenko sāncenši - baņķieris Viktors Babariko, kurš atrodas cietumā, un bijušais diplomāts Valērijs Cepkalo, kurš pirms balsojuma drošības apsvērumu dēļ pameta valsti.

Centrālā vēlēšanu komisija atteikumu reģistrēt Babariko kandidatūru vēlēšanās pamatoja ar to, ka viņš neesot reģistrējis visus savus ienākumus un viņa kampaņa izmantojusi finansējumu no ārvalstu organizācijām. Jāpiezīmē, ka Babariko savāca vislielāko parakstu skaitu, kas bija jāiesniedz reģistrējoties, - 367 000, no kuriem komisija par derīgiem atzina tikai 165 000 (reģistrācijai nepieciešami vismaz 100 000 paraksti).

Cepkalo iesniedza nepilnus 160 000 parakstu. Vēlēšanu komisija par derīgiem atzina tikai 80 000 parakstu, tādējādi izslēdzot Cepkalo no vēlēšanu cīņas.

Spēcīgākā opozīcijas pārstāve, kas iekļauta kandidātu vidū, ir Svetlana Tihanovska, kura startē sava vīra Sergeja Tihanovska vietā. Videoblogeris Tihanovskis pēc paziņojuma par startēšanu vēlēšanās tika ieslodzīts.

Svetlana Tihanovska intervijā sacījusi, ka viņai neesot politisku ambīciju un ka viņas kandidēšanas vienīgais mērķis esot panākt varas nomaiņu, lai pēc tam varētu sarīkot godīgas vēlēšanas.

Viņas kampaņa apvienojās ar Babariko un Cepkalo štābiem. Pagājušonedēļ Minskā notika sankcionēts Tihanovskas atbalstītāju mītiņš, kurā sapulcējās vairāki desmiti tūkstošu viņas atbalstītāju. 

Cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Vjasna" ("Pavasaris") ziņo, ka mītiņā Tautu draudzības parkā piedalījušies vismaz 63 000 cilvēku, un tā, šķiet, varētu būt lielākā opozīcijas demonstrācija, kādu Baltkrievija pieredzējusi pēdējās desmitgades laikā.

Otrdien, 4.augustā, Baltkrievijā sākās iepriekšējā balsošana.

Lukašenko par ģeopolitiskajām tendencēm

Lukašenko otrdienas uzrunā raksturoja Baltkrieviju kā "vienīgo mierīgo posmu Eirāzijā" uz Covid-19 pandēmijas izraisītās pasaules ekonomikas krīzes, tirdzniecības karu un asiņaino militāro konfliktu fona.

Lukašenko uzskaitīja virkni pasaules konfliktu un citu faktoru, kas ved pie pasaules ekonomiskā un politiskā stāvokļa nestabilitātes, atgādinot gan par koronavīrusa pandēmiju un bruņošanās sacensībām, gan par Indijas un Pakistānas bruņoto konfliktu.

"Mūsu planēta pakāpeniski, bet pārliecinoši, ripo bezdibenī. Šķiet, aizdedzināsi sērkociņu, un pasaule uzsprāgs," brīdināja prezidents.

Pievēršoties situācijai pašu valstī, Lukašenko cildināja baltkrievu panākumus cīņā ar Covid-19 un centienos nodrošināt ražošanas stabilitāti "pat pandēmijas apstākļos".

Pirmajā pusgadā Baltkrievijas IKP sarucis tikai par 1,7%, kas ir ievērojami mazāk nekā citās valstīs, tādās kā Vācija un Spānija, apgalvo Lukašenko.

Izsakoties par Baltkrievijas ekonomikas attīstību nākamajā piecgadē, Lukašenko norādīja, ka Baltkrievijai jāņem "labais piemērs no padomju laikiem", kā arī jāizmanto Ķīnas pieredze, kurai ir labi plāni un "dzelzsbetona disciplīna".

"Mēs tikām galā ar šo nelaimi. Kas nav akls, tas redzēs," norādīja prezidents, uzsverot, ka krīzi pārvarēt cita starpā izdevies arī tāpēc, ka "varas vertikāle darbojās saskaņoti", "prezidents koordinēja valdības un reģionu darbu", "ārsti darbojās, kā vien varēja".

"Šodien visas valsis atzīst, ka mēs rīkojāmies pareizi," norādīja Lukašenko.

Veselības aizsardzības jomā kopumā "ir nepieciešams par vissvarīgāko atzīt svaigu gaisu un nodarbošanos ar sportu", sacīja prezidents. "Sēdēsiet mājās - slimosiet visu laiku."

Izsakoties par attiecībām ar Krieviju, Lukašenko norādīja, ka Krievija vienmēr būs Baltkrievijas sabiedrotais, "lai arī kas būtu pie varas Baltkrievijā vai Krievijā".

"Tas ir dziļi mūsu tautās, pat neraugoties uz to, ka Krievija brālīgās attiecības nomainījusi pret partnerību. Velti," piebilda Lukašenko.

Runas laikā prezidents vairākkārt  pieminēja arī "Baltkrievijas draugu" Ķīnu, kas "rēķinās ar sava drauga stabilitāti".

Vienlaikus Lukašenko norādīja, ka Baltkrievija iestājas par "daudzvektoru, paredzamu ārpolitiku" un "nedraudzējas ar kādu pret kādu citu".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu