Tieslietu ministrs izceļ Ekonomisko lietu tiesas nozīmi profesionālo juristu karjeras izaugsmē (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunizveidojamā Ekonomisko lietu tiesa (ELT) ir karjeras izaugsmes iespēja ikvienam juristam, šodien pēc ELT telpu apskates atzīmēja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Viņa preses sekretārs Andris Vitenburgs aģentūrai LETA norādīja, ka Bordāns pēc telpu apskates secinājis, ka ELT darba sākšanai ir izveidota atbilstoša darba vide - telpas un tehniskais aprīkojums.

Ministrs norādījis, ka patlaban noris svarīgs posms sagatavošanās procesā specializētās tiesas darbības sākšanai - līdz 28.augustam notiek pretendentu pieteikšanās tiesnešu amatiem. Bordāns aicina ikvienu kvalificētu juristu, kura profesionālā interese ir saistīta ar komerclietām vai ar krimināltiesībām tādos jautājumos kā, piemēram, koruptīvi noziedzīgi nodarījumi, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošana, apsvērt iespēju pievienoties Latvijas tiesnešu saimei un kļūt par vienu no tiesnešiem, kuriem būs iespēja veidot tiesas praksi un tiesas autoritāti.

Jaunveidojamās tiesas kompetencē būs specifiski komercstrīdi un krimināllietas par sevišķi smagiem un smagiem noziegumiem, kas rada būtisku kaitējumu uzņēmējdarbības videi un tautsaimniecības attīstībai. Vienlaikus specializācijas noteikšana noteiktā tiesību nozarē vai tiesību jautājumos tiesas ietvaros būs pašu tiesnešu rokās. Ierasti specializācijas noteikšana notiek, ņemot vērā tiesneša līdzšinējo pieredzi noteiktā tiesību nozarē un interesi par specifiskiem tiesību jautājumiem, uzsvēra Bordāns.

Plānots, ka atlases pārbaudījumi norisināsies no 2020.gada septembra beigām līdz 2020.gada novembra beigām. Visi pretendenti, kas būs sekmīgi nokārtojuši atlases pārbaudījumus, tiks iekļauti tiesneša amata kandidātu sarakstā. Tiesneša amatu tiks piedāvāts ieņemts kandidātiem ar lielāko atlases pārbaudījumos iegūto punktu skaitu. Pārējiem kandidātiem iekļaušana sarakstā dod tiesības pretendēt uz tiesneša amata vakanci nākamo triju gadu laikā, nekārtojot atkārtotu atlases pārbaudījumu.

Īpaši uzsvērts, ka atlases procesa ietvaros būs pieejami sagatavošanās kursi, kas pretendentiem palīdzēs sagatavoties atlases konkursa profesionālajiem pārbaudījumiem. Tāpat ir ieguldīts liels darbs, lai izstrādātu mācību programmu jaunajiem tiesnešiem, kas īpaši pielāgota ELT kompetences specifikai. Programma veidota, piedaloties pieredzējušajiem tiesību ekspertiem, bastoties uz līdzšinējo pieredzi tiesnešu apmācībā un Eiropas Juridiskās tālākizglītības tīkla (EJTN) praksi un iekļauj arī virkni tiesneša amata sekmīgai izpildei nepieciešamu prasmju pilnveides seminārus. Esam padomājuši arī par iespēju gūt starptautisku skatījumu un iespēju aktīvi iesaistīties starptautiskajā dialogā, piedaloties pieredzes apmaiņas programmās, gan starptautiskos semināros, piemēram, Eiropas Tiesību akadēmijā (ERA) organizētajos kursos, informē tieslietu ministrs.

Specializētā tiesa atradīsies Rīgā, un tās darbības teritorija aptvers visu Latvijas teritoriju. Lai nodrošinātu efektīvu un operatīvu tiesas procesu, tiesa būs aprīkota ar atbilstošu materiāltehnisko nodrošinājumu, tostarp tiesā tiks uzstādītas trīs stacionārās un viena pārvietojamā videokonferenču iekārta.

Vienlaikus Tieslietu ministrijā norādīja, ka, optimizējot pieejamos resursus, specializētā tiesa tiek veidota esošā budžeta ietvaros un nepalielinot tiesnešu skaitu. Konkursa sludinājums ir pieejams oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Pieteikšanās termiņš līdz 2020.gada 28.augustam.

Jau vēstīts, ka Saeima 17.jūnijā galīgajā lasījumā atbalstīja ELT izveidi.

Paredzēts, ka uz ELT un šīs tiesas tiesnešiem pilnā mērā būs attiecināms likumā noteiktais rajona (pilsētas) tiesas un tiesneša tiesiskais ietvars, tostarp tiesības, pienākumi un garantijas. Tāpat darbosies tie paši tiesneša darba un rīcības uzraudzības mehānismi, kas citās tiesās.

Plānots, ka, nemainot rajona (pilsētas) tiesas un apgabaltiesu tiesu tiesnešu kopskaitu, ELT darbības uzsākšanai tiks novirzītas desmit tiesneša amata vietas. Paredzēts, ka tiesa savu darbību sāks 2021.gadā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu