Covid-19: Šveice rezervējusi 4,5 miljonus topošo "Moderna" vakcīnu (4)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ap/sc

Šveices federālā valdība noslēgusi līgumu ar ASV biotehnoloģiju kompāniju "Moderna" par 4,5 miljonu Covid-19 vakcīnu rezervāciju. Vakcīnas tiks piegādātas tādā gadījumā, ja "Moderna" izdosies veiksmīgi izstrādāt vakcīnu, vēsta aģentūra AP.

Noslēgtā līguma mērķis ir "garantēt, ka Šveicei ātri pieejama "Moderna" vakcīna", paziņoja Šveices Federālais sabiedrības veselības birojs.

Tas ir viens no pirmajiem šāda veida līgumiem, kas noslēgts starp valsts valdību un privātu uzņēmumu.

"Tajā pašā laikā Šveice atbalsta multilaterālus projektus, lai nākotnes vakcīnas izplatīšana būtu taisnīga," piebilda birojs.

Rezervēto vakcīnu pietiks 2,25 miljoniem cilvēku, jo tiek uzskatīts, ka vakcinēties vajadzēs divreiz. Turīgajā Šveicē dzīvo apmēram 8,2 miljoni cilvēku.

Šveices valdība ved sarunas arī ar citiem vakcīnu izstrādātājiem un ir jau atvēlējusi 300 miljonus Šveices franku (324 miljonus eiro) Covid-19 vakcīnu iegādei. Nav zināms, par kādu summu noslēgts līgums ar "Moderna".

"Moderna" eksperimentālās vakcīnas izmēģinājumos tika grūti pierādījumi, ka varētu būt iespējams "trenēt" cilvēka imūnsistēmu cīnīties pret koronavīrusu. Jūlijā tika uzsākts lielāks pētījums ar 30 000 dalībnieku, lai noskaidrotu, vai šo rezultātu iespējams atkārtot.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu