Vācijas valdība nosoda Baltkrieviju par demokrātijas standartu neievērošanu vēlēšanās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Protesti Baltkrievijā
Protesti Baltkrievijā Foto: AP/REUTERS/SIPA/API/EPA

Vācijas valdība pirmdien nosodījusi Baltkrieviju par demokrātijas standartu neievērošanu svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās.

Vācijas valdības preses sekretārs Štefens Zeiberts nosodīja arī Baltkrievijā notikušo vardarbību pret miermīlīgajiem demonstrantiem un žurnālistiem.

"Valsts politiskajiem līderiem jāakceptē pilsoņu griba," uzsvēra Zeiberts.

Vācijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis runāja par "politiķu iebiedēšanu", tostarp masu represijām un patvaļīgām aizturēšanām pirms vēlēšanām.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem, Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās svētdien līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko izcīnījis 80,23% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - teju 9,9%.

Tihanovska jau iepriekš, kad tika publiskoti oficiālo mediju balsotāju aptauju rezultāti, kas atklāja līdzīgu balsu sadalījumu, šādu iznākumu pieņemt atteicās.

Tihanovska pirmdien paziņoja, ka uzskata sevi par vēlēšanu uzvarētāju, un pieprasīja varasiestādēm nodot varu opozīcijai.

Tikmēr protestos Baltkrievijā aizturēti aptuveni 3000 cilvēku, pirmdien pavēstīja Baltkrievijas Iekšlietu ministrijas preses dienests.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu