LŽA: Baltkrievijas varas iestāžu vēlme apklusināt medijus nav pieņemama (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pēc vēlēšanām Baltkrievijā atsākušies protesti
Pēc vēlēšanām Baltkrievijā atsākušies protesti Foto: AP/EPA/REUTERS/AFP

Baltkrievijas varas iestāžu vēlme apklusināt plašsaziņas līdzekļus nav pieņemama, pārliecināta Latvijas Žurnālistikas asociācija (LŽA).

LŽA iestājas par vārda un pulcēšanās brīvību, kā arī cilvēku tiesībām iegūt un dalīties ar informāciju. Lai tas būtu iespējams, žurnālistiem un plašsaziņas līdzekļiem jādarbojas brīvi, neatkarīgi, bez ierobežojumiem atspoguļojot notikumus un procesus.

Notikumi Baltkrievijā, kas sākās pirms prezidenta vēlēšanām un joprojām turpinās, liecina, ka Baltkrievijas varas iestādes vēršas pret protestētājiem, kā arī plašsaziņas līdzekļiem un žurnālistiem, akcentēja LŽA valdē.

LŽA pastāstīja, ka Latvijā bāzētais medijs "Meduza" paziņojis par žurnālista aizturēšanu, un kopš aizturēšanas nav saņēmis no viņa nekādas ziņas. Pastāv arī aizdomas, ka viņš var būt piekauts un viņam nepieciešama medicīniskā palīdzība. Arī citi plašsaziņas līdzekļi un pieejamie vizuālie pierādījumi liecina par fiziska spēka pielietošanu pret žurnālistiem, viņu arestiem un iejaukšanos viņu piekļuvē informācijai un notikumiem.

"Šie un citi piemēri ir nepieņemami žurnālistu sabiedrībai gan Latvijā, gan Eiropā, jo tas parāda varas iestāžu vēlmi apklusināt plašsaziņas līdzekļus un samazināt cilvēku piekļuvi objektīvai un neatkarīgai informācijai. Problēmas rada arī fakts, ka Baltkrievijā ir ierobežota brīva informācijas un plašsaziņas līdzekļu plūsma, jo infrastruktūra nestrādā atbilstoši: mobilie tīkli un internets nedarbojas vai darbojas ar traucējumiem, tā samazinot informācijas pieejamību plašsaziņas līdzekļiem un cilvēkiem Baltkrievijā un ārpus tās," norādīja LŽA.

LŽA aicina Baltkrievijas varas iestādes nekavējoties rīkoties, lai izbeigtu informācijas ierobežošanu, atbrīvotu žurnālistus un ļautu viņiem veikt savus pienākumus saskaņā ar starptautiskajiem likumiem un viņu uzdevumiem.

Latvijas Žurnālistu asociācija atbalsta neatkarīgus un brīvus plašsaziņas līdzekļus un žurnālistus, kas patlaban atrodas Baltkrievijā un visā pasaulē, nodrošinot daudzpusīgu un objektīvu informāciju par notikumiem un procesiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu