Lēdijas zirgos pa Latvijas pierobežu: svētdiena otrdienā, sētā brūtgānus nevest, afišas par ierašanos, vīru spēka dziesmas

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: No personīgā arhīva

Šodien, 10. augustā, rit jau septītā "Ceļojuma pa Latvijas robežu zirga mugurā" diena. Kā turpinās jātnieču Līgas Vilnes un Tīnas Runces un viņu zirgu ceļojums teju 1386 km garumā?

Līga un Tīna ar prieku dalās savās emocijās un piedzīvojumos TVNET "Egoistē", tāpēc seko līdzi un atbalsti ceļotājas!

Pirmais ceļojuma posms zirgu Prīmas un Dempsijas mugurā 620 km garumā pa Latvijas jūras krastu tika veikts jau pērn – 2019. gadā (17. augusts – 1. septembris). Pērnajā augustā ceļojums sākās Lietuvas pusē Nidā un turpinājās vairākus simtus kilometru līdz pat Ainažiem. 4. augustā, turpat - pie Ainažu robežstabiņa tika dots starts otrajam posmam, kas būs divkārt garāks – plānots nojāt 1386 km pa Latvijas sauszemes robežu.

Vakar 10. augustā dāmas un zirgi devās no Alūksnes ezera viesu nama uz Liepnas pagastu pie viesmīlīgās Stabingu ģimenes. 

Liepnā ceļotāji ierodas vēlu. Mērojuši 58 kilometrus! Ceļš vijās tumsā caur mežu. Visai nervus kutinošs. Sajūtas gan  vairāk veicināja nostāsti par kaut kur un kaut kad redzētajiem lāčiem... 

"Bet tas tikai mirklis. Spožā mēness gaisma un krītošās zvaigznes mūs veda tālāk. Krustcelēs esot, jau ir tuvu pusnaktij, bet  mūs sagaidīja Stabingu ģimene. Meitenes pat gulēt nebija gājušas, lai parādītu īsāko ceļu uz mājām!"

Foto: No personīgā arhīva

"Tikām uzņemti kā tuvi un mīļi gaidīti cilvēki. Visiem šī atpūtas diena godam nopelnīta. Kā saka - svētdiena otrdienā! Atpūta zirgiem, mums patīkamas, rāmas sarunas, brokastu pankūku smarža," par ciemošanos stāsta Līga un Tīna.

Vakar bija gan arī tāda skumja nots, Evija no pavadošajām meitenēm devās mājās. Asaras jau saskrēja acīs, jo atgriešanās ikdienas darbos un rūpēs nebūs viegla. Domas un sirds Evijai tāpat kavēsies pie Tīnas, Līgas, Prīmas un Kastaņa!

Foto: No personīgā arhīva

"11. augustā atvadījāmies no Stabingu ģimenes. Iepriekšējais vakars, kā jau pienākas brīvdienai, tika pavadīts pie skaisti klāta, bagātīga vakariņu galda un ceptas ruletes," par atpūtas laiku stāsta jātnieces. Šis esot bijis kārtīgs izēšanās vakars, jo visas dāmas dalījās ar dažādiem kulinārās mākslas knifiņiem.

Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva

Nākamajā rītā ceļotājas agri cēlās, lai postos jau uz Žīguriem. "Kā jau katrā ceļojumā, arī mums ir mazas nebūšanas un atkāpes no plānotā. Tā rezultātā izpalika viena plānota pusdienu mājvieta.

Nu tad darījām kā senos laikos - griezām pavadošo mašīnu sētā un lūdzām atļauju izmantot pļavas stūrīti," par spontāno ideju stāsta dāmas.

Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva

Sētas saimnieki bija dzirdējuši par šo ceļojumu un bez vārda runas ļāva zirgiem un jātniecēm atpūsties. 

Saimnieka teiktais bija skaidrs un saprotams: "Jūtieties kā mājās, bet neaizmirstiet, ka esat ciemos. Un brūtgānus te nevediet!"  "Izpildījām visu! Tāda jautra nots," smaidot jestro saimnieku atminas ceļotājas.

Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva

Vakarā ceļš veda uz Upītes ciemu, kur ceļotājas sagaidīja pulks lielu un mazu ciema iedzīvotāju. Vakars esot izvērties negaidīti emocionāls. Ugunskurs, desiņu cepšana, sarunas, bet pats būtiskākais - dziesmas! 

Vietējā un jau atzinību guvusī folkloras kopa ceļiniecēm un zirgiem dziedāja vīru spēka dziesmas, visās pieminēti zirgi kā apliecinājums drosmei, varēšanai un izturībai.

"Dziedāšana uzrunāja un stiprināja arī mūs! Milzīgs paldies Andrim Slišānam, viņa ģimenei un visiem pārējiem mūsu sagaidītājiem, dziedātājiem. Tas bija svētīts vakars. Mazs ciems Ziemeļlatgalē, bet kāds lepnums viņos par savu zemi, savu ciemu un kultūras mantojumu. Un nesalaužama ticība, ka viss būs savā laikā un savā vietā," sirsnīgos sagaidītājus raksturo Līga un Tīna.

Foto: No personīgā arhīva

KLAUSIES SPĒKA DZIESMAS VIDEO!

Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva

Nākamajā dienā ceļš veda uz Baltinavu. Ceļinieces bija patiesi patīkami pārsteigtas, uzzinot, ka radīta pat afiša ar informāciju par Tīnas, Līgas, Prīmas un Kastaņa ierašanos.  Pie Baltinavas zīmes zirgus sagaidīja vietējie iedzīvotāji ar plakātu, Antona Rancāna spēlētu polku un skaļiem aplausiem.

Foto: No personīgā arhīva

"Divi drosmīgie bērni zirgu mugurā cauri visai Baltinavai dodas uz muzeja ēku, kur jau kūp zupa un turpinās iepazīšanās ar zirgiem un mums. Līga un Tīna stāsta par projekta ideju. Daudzi interesējas par zirgu turēšanu un kopšanu, jo diemžēl tagad arī laukos zirgs nemaz nav tik bieži sastopams.

Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva

"Mazie muzikanti atskaņo polkas, un kājas jau sit takti! Laiks skrien, ir jādodas tālāk. Sarūpētās dāvanas ir tik mīļas un personīgas. Bērnu austie lupatu deķīši īpaši aizkustina," stāsta Līga un Tīna.

Foto: NO PUB

Tad jau klāt laiks doties uz Kārsavu. Z/s "Riekstiņi" ceļotājus laipni uzņem, tiek apmīļoti zirgi un pacienātas jājējas. "Nebija jau gara tikšanās, bet sirsnīga un jauka. Lai sētu labestību, jau nevajag gadus, pietiek ar mirkli!" atsaucas ceļotājas. 

Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva

Dāmu maršruta karte!

Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva

Interesanti fakti par "Ceļojumu pa Latvijas robežu zirga mugurā":

  • pārgājiena ideja radās 2018. gada vasarā;
  • treniņš, plānošana, organizēšana ilgst 10 mēnešus;
  • 2019.gadā ceļu mēroja no Nidas līdz Ainažiem: 16 dienu laikā - 620 km;
  • jau 2019. gada septembrī sākās sagatavošanās nākamajam posmam;
  • šogad 5 nedēļās tiks mēroti 1200 km. Būs 5 atpūtas dienas;
  • katru dienu jātnieces un zirgi nakšņos iepriekš sarunātās naktsmājās pie vietējiem cilvēkiem;
  • 2 dienas pārgājiens notiks arī Igaunijā (Pedele – Korneti).

GALERIJA: Gatavošanās ceļojumam

Lai izdodas, un gaidām nākamo "Ceļojuma pa Latvijas robežu zirga mugurā" dienasgrāmatu un foto!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu