Birokrātiskas formalitātes liedz ungāram iegūt Latvijas pilsonību (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums

Ungāram vārdā Arpads Neveri iespēju iegūt Latvijas pasi liegusi birokrātiska formalitāte, lai gan viņš ir nodzīvojis Latvijā vajadzīgos 10 gadus un ļoti labi proti runāt latviski, vēsta TV3.

Lai piepildītu savu sapni, Neveru nokārtoja eksāmenu latviešu valodā un Latvijas vēsturē. Taču iespēju naturalizēties apturēja ziņa no Pilsonības un migrāciju lietu pārvaldes. 

Izrādās, Eiropas Savienības direktīva nosaka – lai kādā no dalībvalstīm uzturētos ilgstoši, ir jāsaņem terminētā reģistrācijas apliecība. Arpadam tāda, protams, bija. Taču viņš nezināja, ka pēc pieciem mērķa valstī pavadītajiem gadiem ir tiesības pieprasīt jau augstāka līmeņa dokumentu – pastāvīgās reģistrācijas apliecību.

Ja savukārt ar to Latvijā nodzīvoti pieci gadi, tikai tad var lūgt uzsākt naturalizācijas procesu Latvijas pilsonības iegūšanai. Kad Neveru pirms diviem gadiem devās uz PMLP atjaunot ID karti, viņš darbiniekiem ieminējās par vēlmi iegūt Latvijas pilsonību, bet neviens viņam norādījis uz vajadzību vispirms pieteikt pastāvīgās reģistrācijas apliecību.

PMLP skaidro, ka nu ungāram jānokārto pastāvīgās reģistrācijas apliecība un jāgaida vēl pieci gadi, lai varētu naturalizēties.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu