Radīts materiāls, kas jūras ūdeni dažu minūšu laikā pārvērš dzeramajā ūdenī (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Okeāns
Okeāns Foto: pixabay.com

Tehnoloģijai, kas pārvērš sāļo jūras ūdeni dzeramajā ūdenī, ir potenciāls glābt miljoniem dzīvību visā pasaulē. Tieši tāpēc daudzi zinātnieki strādā pie projektiem, lai to paveiktu. 

Tagad Austrālijas zinātnieki radījuši visu laiku daudzsološāko inovāciju, kas var ļaut jūras ūdeni pārvērst tīrā dzeramajā ūdenī. Tas paveikts, savienojot metālorganiskos savienojumus (MOF) ar saules gaismu. Ar šādu tehnoloģiju iespējams pie tīra ūdens tikt vien pusotras stundas laikā. 

Tas ir lēti un stabili, kā arī to var veikt atkārtoti. Dienas laikā no kilograma “MOF” materiāla ir iespējams radīt 139,5 litrus tīra ūdens, kas atbilst Pasaules Veselības organizācijas noteiktajām vadlīnijām. 

Jau pēc četrām minūtēm saules gaismā šis materiāls atbrīvo visus no ūdens uzsūktos sāls jonus un ir izmantojams atkal. Pētnieku komanda saka, ka šī metode ir krietni efektīvāka par eksistējošajām destilēšanas metodēm. 

Saule ir visplašāk sastopamais atjaunojamais enerģijas resurss uz Zemes. Mūsu radītais jaunais destilācijas process sniedz efektīvu un dabai draudzīgu veidu, kā destilēt ūdeni, raksta pētnieki. 

“MOF” materiāls parasti ir ļoti porains. Ar tikai vienu tējkaroti šī materiāla var noklāt futbollaukuma izmēra teritoriju. Tieši tāpēc nākotnē to varētu lietot ūdens caurulēs, lai iegūtu tīru dzeramo ūdeni. 

Pagaidām gan vēl nav īsti skaidrs, kā šī sistēma darbosies praksē, tomēr zinātnieki pie tā aktīvi strādā. 

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Sustainability”.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu