Izraēlas prezidents uzaicina AAE kroņprinci apmeklēt Jeruzalemi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izraēla. Ilustratīvs foto.
Izraēla. Ilustratīvs foto. Foto: AHMAD GHARABLI / AFP

Dažas dienas pēc Izraēlas un Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) paziņojuma par attiecību normalizāciju Izraēlas prezidents Reuvens Rivlins pirmdien uzaicinājis Abū Dabī kroņprinci Mohamedu bin Zajedu apmeklēt Jeruzalemi.

Prezidents vienošanos cildināja kā "cēlu un drosmīgu soli" un "stratēģisku robežzīmi", kas, cerams, veidos pārticību un uzticību reģiona valstu starpā.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu iepriekš bija paziņojis, ka abas puses strādā pie vienošanās par tiešas aviosatiksmes izveidošanu starp Telavivu un AAE galvaspilsētu Abū Dabī ar maršruta līniju virs Saūda Arābijas.

Lidojumu laiks līdz ar to saruktu līdz trim stundām.

Izraēla līdz šim izvairījusies no lidojumiem virs Saūda Arābijas, un Izraēlas lidsabiedrību lidmašīnām ir jālido ar līkumu virs Persijas līča reģiona, lai sasniegtu galamērķus Āzijā.

Tiešie lidojumi starp Telavivu un Abū Dabī ievērojami stiprinātu tūrismu, biznesa investīcijas, tirdzniecību un aviāciju, žurnālistiem sacīja premjers.

Par vienošanos aizvadītajā nedēļā paziņoja Netnajahu, bin Zajeds un ASV prezidents Donalds Tramps, reģionā izraisot šoka reakciju.

Daudzi vienošanos cildināja kā vēsturisku, citi to dēvēja par dunci mugurā palestīniešiem, kā arī atvirzīšanos no 2002.gada arābu miera iniciatīvas, kas paredz - lai arābu valstis normalizētu attiecības ar Izraēlu, Izraēlai ir jāatzīst palestīniešu valsts.

Palestīnieši ir sašutuši, ka AAE apņēmusies normalizēt attiecības ar Izraēlu apmaiņā pret Izraēlas solījumu, ka tā uz laiku atsakās no okupēto Rietumkrasta teritoriju aneksijas plāna, nevis pieprasot, lai Izraēla atzīst neatkarīgu palestīniešu valsti ar Austrumjeruzalemi kā tās galvaspilsētu.

Viena no augstākajām islāma reliģiskajām amatpersonām Jeruzalemes un palestīniešu pašpārvaldes lielmuftijs šeihs Mohammeds Huseins pirmdien pavēstīja, ka 2012.gadā izdotais reliģiskais dekrēts nozīmē, ka AAE pilsoņiem ieeja Jeruzalemes Al Aksas mošejā ir aizliegta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu