Īvāns: vardarbības vilnis atmaskoja Lukašenko (21)

CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns
Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns Foto: Paula Čurkste/LETA

Pret iedzīvotājiem vērstais vardarbības vilnis atmaskoja Baltkrievijas "prezidentu" Aleksandru Lukašenko, uzskata Atmodas laika līderis Dainis Īvāns, norādot, ka nežēlīgā izrēķināšanās ar režīma pretiniekiem vēl vairāk samazinājusi jau tā niecīgo Lukašenko atbalstītāju skaitu. 

Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Viens pret vienu" Īvāns sacīja, ka veids, kādā Lukašenko šobrīd reaģē, ir tipiska diktatora reakcija.

"Viņš vēl neapzinās, ka ir neatgriezeniski zaudējis varu," norādīja Īvāns, piemetinot, ka tā vietā, lai censtos nodibināt valstī iepriekš pastāvošo kārtību, Lukašenko vajadzētu "meklēt lidmašīnu un doties uz Ķīnu vai Ziemeļkoreju".

Īvāns pauda atzinību par ārlietu ministra Edgara Rinkēviča rīcību, izsaucot Baltkrievijas vēstnieku Latvijā pēc tam, kad Lukašenko publiski bija paudis, ka par protestiem atbildīgas ir vairākas rietumu valstis, tostarp Latvija. Īvāns arīdzan uzskata, ka līdzšinējā Eiropas Savienības reakcija ir samērīga, taču Latvijai vajadzētu sekot Lietuvas piemēram un publiski paust, ka Lukašenko nav uzskatāms par likumīgi ievēlētu prezidentu.

Šobrīd notiekošais Baltkrievijā lielā mērā līdzinās Atmodas laikam Latvijā, sacīja Īvāns. "Arī toreiz daudzas ārvalstis aicināja mūs, Tautas fronti, sēsties pie viena galda ar Interfronti," atgādināja Īvāns, velkot paralēles ar Latvijas un citu valstu aicinājumiem būt vidutājiem starp protestētājiem un Lukašenko.

"Taču Baltkrievijas tautai Lukašenko vairs nav vajadzīgs, un baltkrievi šādu aicinājumu [būt starpniekiem] uztver kā aizvainojumu," tā Īvāns. 

Atmodas laika līderis atgādina, ka cīņā par Latvijas neatkarību piedalījās arī baltkrievi, tādēļ būtu tikai pareizi, ja arī Latvija šobrīd izrādītu solidaritāti savai kaimiņvalstij. Īvāns aicina Latvijas iedzīvotājus 22. augustā piedalīties akcijā "Baltijas ceļš. Brīvību Baltkrievijai".

Īvāns sacīja, ka arī 90. gadu sākumā, līdzīgi kā tagad Baltkrievijā, režīma pretiniekiem tika draudēts, ka viņi kā jauni un nepieredzējuši cilvēki valsti izputinās. "Taču šāds [neatkarības] process veido līderus," sacīja Īvāns, kā spilgtu piemēru minot Svetlanas Tihanovskas sabiedroto Mariju Koļesņikovu.

Lūgts komentēt Krievijas iespējamo iesaisti Baltkrievijas konfliktu risināšanā, Īvāns sacīja, ka šobrīd, viņaprāt, "lielākais faktors, kas attur Krievijas spēkus pāriet Baltkrievijas robežu, ir tautas uzvedība, kuru redz arī Krievijas diktators un saprot, ka neapdomīgi lēmumi var sagraut arī viņa režīmu".

Sarunas noslēgumā Īvāns komentēja biedrības "Ascendum" izdoto grāmatu "Mūsējās", ko veidojusi publiciste Santa Remere un bērnu grāmatu māksliniece Elīna Brasliņa. Grāmata pasaku formā vēsta par 50 ievērojamu Latvijas sieviešu dzīvi, taču līdz ar Aspaziju un Vairu Vīķi-Freibergu grāmatā iekļauta interfrontiste Tatjana Ždanoka. 

"Tas ir derdzīgi. Un zaimojoši. Tas ir negodīgi pret tām sievietēm, kuras tur ir blakus minētas," par Ždanokas iekļaušanu grāmatā sacīja Īvāns.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu