Navaļnijs vizītes laikā uz Sibīriju rūpīgi izspiegots; politiķis ievērojis lielu slepenību (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs tiesas noklausīšanās laikā
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs tiesas noklausīšanās laikā Foto: Reuters/ScanPix

Vairāki cilvēki civilā apģērbā sekojuši visām opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija kustībām viņa ceļojuma uz Sibīriju laikā, kad politiķis devās tikties ar atbalstītājiem un piedalīties filmēšanā Tomskā, pavēstījis Krievijas izdevums "Moskovskij komsomoļec". 

Kā norādīts publikācijā, Navaļnijs bijis ārkārtīgi uzmanīgs, piemēram, vienā no viesnīcām, kurā viņš uzturējies, politiķim un trim viņa pavadoņiem rezervēti septiņi numuriņi, un politiķis nakti pavadījis citā istabā, kas nav bijusi rezervēta uz viņa vārda. 

Izdevums vēsta, ka drošībniekiem izdevies izsekot katru Navaļnija kustību. Tas vēsta, ka pirms saindēšanās Navaļnijs esot peldējies; tāpat noskaidrots, ka Tomskā politiķis ieradies no Novosibirskas un tur īrējis konspiratīvo dzīvokli. 

Policisti noskaidrojuši, ka Navaļnijs Novosibirskā ieradies divu iemeslu dēļ - lai filmētos kārtējā izmeklēšanas video un lai tiktos ar atbalstītājiem. Pēc vairākām dienām politiķis trīs cilvēku pavadībā ar divām automašīnām izbraucis no Novosibirskas.

Visas tūres laikā opozicionārs esot tik rūpīgi slēpies, ka pat "federāļi" neesot zinājuši par viņa turpmākajiem plāniem.

Tāpēc veikta rūpīga slēptā novērošana - piemēram, līdz krustojumam ar ceļu uz Kemerovu un Tomsku politiķi izsekojušas pat divas maskētas drošības struktūru ekipāžas no abām pilsētām. 

Ierodoties Tomskā, vietējie Navaļnija atbalstītāji četru cilvēku vajadzībām rezervējuši septiņus numuriņus viesnīcā "Ksander", un Navaļnijs nakti pavadījis citā istabā, nevis tajā, kas viņam izsniegta.

Opozicionārs arī pilsētā izturējies ļoti piesardzīgi - lieki "nespīdējis" kameru priekšā, neizmantoja savu kredītkarti

un ar atbalstītājiem ticies ārpus publiskām vietām. 

Videonovērošanas kamerās un sabiedriskās vietās likumsargi neesot konstatējuši nekādus nevajadzīgus vai aizdomīgus kontaktus, kas varētu būt saistīti ar saindēšanos. 

Rakstā arī atspēkota dažos plašsaziņas līdzekļos plaši izplatītā versija, ka Navaļnijs naktī pirms lidojuma no Tomskas uz Maskavu, iespējams, esot dzēris.

 Šim jautājumam drošības iestādes esot veltījušas īpašu uzmanību, un atklājušas, ka viss esot daudz prozaiskāk nekā dažādos informācijas kanālos izplatītie stāsti. 

Vizīte Kaftnčikovas ciematā esot bijusi nejaušība. Domubiedru ieskauts, Navaļnijs 20.augusta vakarā vietējiem iedzīvotājiem esot jautājis, kur var nopeldēties, jo viņam esot tradīcija atveldzēties vietējos ūdeņos pilsētā, kurā ieradies. Advokāts, kas rakstā minēts kā Timofejevs, ieteicis politiķim kādu māju 25 km attālumā no Tomskas, kurp Navaļnijs arī devies. Mājas īpašnieks un kaimiņi savukārt pastāstījuši, ka Navaļnijs ciemošanās laikā izturējies piesardzīgi un pat nav iegājis mājā - nopeldējies Tomas upē un aizbraucis atpakaļ uz viesnīcu. 

No kurienes parādījusies informācija, ka Navaļnija asinīs atklāts alkohols, pat drošībniekiem esot mīkla,

jo tiem izdevies apsekot visus veikalus un iestādes, kurās pabijis gan politiķis, gan viņa līdzgaitnieki. Licies, ka starp visiem darījumiem ir viens pavediens - starp darījumiem ar kartēm, pamanīts pirkums alkohola veikalā "Vinograd", taču, policijai veicot padziļinātu pārbaudi veikalā, kļuvis skaidrs, ka "navaļnieši" tur pirkuši tikai sulas un ūdeni. 

Tā kā visas Navaļnija kustības un kontakti pilsētā esot tik rūpīgi izpētīti,

drošībnieki sliecas domāt, ka, ja bijuši kādi notikumi, kas saistīti ar saindēšanos, tad tie, visticamāk, notikuši lidmašīnā,

raksta "Moskovskij Komsomoļec".

Visās vietās, kurās atradies Navaļnijs, ieskaitot māju Kaftančikovas ciematā, konspiratīvo dzīvokli un visus viesnīcas numurus, esot veikta dažādu paraugu vākšana un ņemti pat gaisa paraugi, taču nākamos datus par bakterioloģisko pētījumu rezultātiem drošībnieki saņemšot tikai pirmdien, savukārt pētījumi par visu, kas varētu būt saistīts ar radiāciju, gaidāmi nākamās nedēļas beigās. 

Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša vietnē "Twitter" raksta, ka viņu nepārsteidz izsekošanas mērogs - pārsteidzoši ir tas, ka drošības spēki nolēmuši par to pastāstīt. 

Kā ziņots, Navaļnijs 20.augustā devās no Tomskas uz Maskavu, bet lidojuma laikā viņam kļuva slikti un viņš zaudēja samaņu. Lidmašīna veica ārkārtas nosēšanos Omskā, kur politiķis tika nogādāts tuvākajā slimnīcā. 

Navaļnija tuvinieki un domubiedri uzskata, ka opozicionārs ir saindēts, un uzstāja, ka viņu nepieciešams transportēt uz ārvalstīm izmeklējumu veikšanai un ārstēšanai, taču Omskas mediķi to aizliedza, jo politiķis esot "netransportējams". 

Vācijas nevalstiskā organizācija "Cinema For Peace" jau tās pašas dienas vēlā vakarā pakaļ Navaļnijam nosūtīja medicīnisko lidmašīnu, lai transportētu politiķi uz "Charite" klīniku Berlīnē, taču lidojums tika aizkavēts par vairākām stundām un Navaļnijs nogādāts Vācijā 22.augustā ap pusdienlaiku. 

Šobrīd "Charite" klīnikā, kurā atrodas Navaļnijs, norīkota diennakts apsardze.  

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu