CVK preses konference par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) aicina iedzīvotājus, kuri nevarēs piedalīties vēlēšanās balsojuma iecirknī, balsojuma pieteikšanu atrašanās vietā jeb dzīves vietā neatlikt līdz vēlēšanu dienai, piesakot to laikus, šodien preses konferencē sacīja CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa.

Viņa norādīja, ka balsošanas organizēšana vēlētāja dzīvesvietā būs viens no lielākajiem izaicinājumiem. Viens no veidiem būs ar vēlētāju sazināties pa telefonu, lai izskaidrotu balsošanas procedūru. Šādā gadījumā, ievērojot drošu distanci, tiktu pārbaudīts vēlētāja personu apliecinošais dokuments un izsniegti vēlēšanu materiāli.

Otrs variants būs iet iekšā vēlētāja dzīves vietā, bet tādā gadījumā vēlēšanu komisijas locekļiem būs jālieto respirators un cimdi, pastāstīja Bērziņa.

Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins pauda, ka Vēlēšanu komisijai iet ļoti grūti ar elektroniski pieteiktu mājas balsošanas reģistrēšanu, jo Rīgas domes attiecīgā sistēma nav paredzēta tādam apjomam.

Balsojot vēlēšanu iecirknī, lai process būtu raitāks, CVK iesaka līdzi uz iecirkni ņemt arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes atsūtīto vēstuli, kurā ir vēlētāja kārtas numurs iecirkņa sarakstā. Tomēr noskaidrot savu kārtas numuru iecirkņa sarakstā būs iespējams arī vēlēšanu iecirknī.

Vēlētājiem būs iespēja balsot 156 iecirkņos Rīgā - vai nu savā vai jebkurā citā vēlēšanu iecirknī. CVK aicina vēlētājus pēc iespējas balsošanai izvēlēties savu vēlēšanu iecirkni. Ja tomēr kādu iemeslu dēļ vēlēšanās nepieciešama iespēja balsot citā iecirknī, vēlētāji aicināti ieplānot balsošanai vairāk laika, kas būs jāpavada iecirknī, kamēr tiks veikta iecirkņa maiņa, pārliecinoties, vai vēlētājs jau nav nobalsojis savā iecirknī, un ierakstot vēlētāju jaunā iecirkņa vēlētāju sarakstā.

Ja vēlētājs nebūs reģistrēts attiecīgā iecirkņa vēlētāju sarakstā, vēlēšanu iecirkņa komisija parādīs, pie kura reģistratora ir iespējams veikt iecirkņa maiņu. Attiecīgais iecirkņa darbinieks tiešsaistes sistēmā pārliecināsies, ka persona ir vēlētājs un veiks vēlētāju sarakstā iekļauto ziņu elektronisku apmaiņu ar vēlēšanu iecirkni, kura sarakstā vēlētājs ir reģistrēts. Saņemot atbildi, ka vēlētājs nav nobalsojis savā iecirknī, vēlētājs tiks iekļauts izvēlētā iecirkņa sarakstā, ierakstīts atsevišķā balsotāju saraksta veidlapā un varēs balsot, skaidro CVK.

Savukārt iecirkņa komisija, kuras vēlētāju sarakstā vēlētājs sākotnēji bija reģistrēts, svītros vēlētāju no šī iecirkņa vēlētāju saraksta. Ja iecirkņa komisija, veicot ziņu elektronisku apmaiņu, saņems informāciju, ka vēlētājs jau ir nobalsojis, balsošana tiks atteikta, norāda Centrālajā vēlēšanu komisijā.

Ja kādu iemeslu dēļ tiešsaistes datu apmaiņa starp iecirkņiem nebūs iespējama, vēlētāji varēs nobalsot reģistrācijas aploksnē. Iecirkņa komisija vēlētāju reģistrēs atsevišķā balsotāju sarakstā, vēlētājam izsniegs ar attiecīgās iecirkņa komisijas zīmogu apzīmogotu reģistrācijas aploksni (uz kuras norādīs vēlētāja vārdu, uzvārdu, balsotāju saraksta lapas numuru un vēlētāja kārtas numuru lapā), vēlēšanu aploksni un vēlēšanu zīmju komplektu, skaidrots CVK sagatavotajā informācijā.

Vēlētājam nobalsojot, vēlēšanu aploksne būs jāievieto reģistrācijas aploksnē, tā jāaizlīmē un jāiemet vēlēšanu kastē. Sistēmas darbībai atjaunojoties, iecirkņa komisija sistēmā pārliecināsies, vai vēlētājs jau nav reģistrēts citā iecirknī, veiks iecirkņa maiņu un atzīmēs, ka vēlētāja balss ir līdzskaitāma. Ja vēlētājs pa šo laiku, kamēr sistēma nedarbojas, būs nobalsojis un piereģistrēts citā iecirknī, tad balss, ko vēlētājs būs nodevis reģistrācijas aploksnē, tiks anulēta un netiks līdzskaitīta, norāda CVK.

Kā ziņots, vēlēšanu dienā 29.augustā iecirkņi būs atvērti no plkst.7 līdz 22. Trīs dienas pirms vēlēšanām var nobalsot iepriekš: trešdien, 26.augustā, no plkst.16 līdz 21; ceturtdien, 27.augustā, no plkst.9 līdz 16; piektdien, 28.augustā, no plkst.12 līdz 20.

Tiesības piedalīties Rīgas domes vēlēšanās ir Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, sākot no 18 gadu vecuma, kuriem bija reģistrēta dzīvesvieta Rīgas administratīvajā teritorijā 90 dienas pirms vēlēšanu dienas - šā gada 31.maijā vai kuriem Rīgas administratīvajā teritorijā pieder nekustamais īpašums, ja viņi izmantojuši iespēju reģistrēties vēlēšanām līdz 15.augustam.

Balsošanas dokuments Rīgas domes vēlēšanās būs derīga pase vai personas apliecība (eID). Par dalību vēlēšanās spiedogs pasē netiks likts, un principa "viens vēlētājs - viena balss" nodrošināšanai tiks lietoti vēlētāju saraksti.

Lai mazinātu vīrusa infekcijas Covid-19 izplatības riskus vēlētāji aicināti lieto mutes un deguna aizsegu. Vienreizlietojamās sejas maskas būs iespēja saņemt arī vēlēšanu iecirknī. Uzturoties iecirknī, vēlētājiem būs jāievēro divu metru distance un jādezinficē rokas. Tāpat vēlētāji vēlēšanu iecirknī aicināti izmantot savu pildspalvu. Pildspalvas būs iespēja saņemt arī iecirknī. Ja epidemioloģiskā situācija valstī būtiski pasliktināsies, tad, konsultējoties ar Slimību profilakses un kontroles centru un citām atbildīgajām iestādēm, drošības pasākumi var tikt pastiprināti un masku lietošana var tikt noteikta par obligātu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu