Jaunietis Izraēlā atradis podu ar 1100 gadu senām zelta monētām (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Izraēlā kāds jaunietis, brīvprātīgi piedaloties arheoloģiskajos izrakumos Izraēlas centrālajā daļā, atradis 425 zelta monētas, kas māla podā zemē nogulējušas aptuveni 1100 gadu ilgi. 

Kā vēstīts ziņu izdevumā “BBC”, lielākā daļa monētu ir kaltas agrīnā islāma periodā, kad šis reģions bija daļa no Abāsīdu kalifāta. 

Monētas sver 845 gramus un to aprakšanas brīdī bija ļoti ievērojama naudas summa – pietiekami liela, lai iegādātos greznu namu kādā no kalifāta pilsētām. Tiesa, kuram piederēja šī bagātība un kāpēc neviens neatgriezās to savākt, joprojām ir mistērija. 

FOTO: JAUNIEŠA ATRASTĀS ZELTA MONĒTAS

“Cilvēks, kurš apraka šos dārgumus pirms 1100 gadiem, visticamāk, cerēja tos atgūt. Pods pat bija nostiprināts ar naglu, lai neizkustētos no vietas. Tik liela daudzuma zelta monētu atrašana ir ļoti rets notikums. Mēs gandrīz nekad izrakumos tās neatrodam, jo zelts vienmēr ir bijis ļoti vērtīgs materiāls, tāpēc monētas bieži vien tika pārkausētas atkal un atkal,” komentēja arheoloģisko izrakumu direktors Liats Nadav-Zivs. 

Jaunietis Ozs Koens, kurš atrada monētas, teica: “Tas bija brīnišķīgi. Es raku zemi un, kad pacēlu augsnes kārtu, pamanīju tādas kā plānas lapiņas. Kad palūkojos rūpīgāk, izrādījās, ka tās ir zelta monētas.” 

Monētu eksperts Roberts Kūls atklāja, ka pods ir pilns ne tikai ar zelta dināriem, bet arī 270 mazākiem dināru gabaliem, kas kalpoja kā sīknauda. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu