Kā tiktāl noritējusi iepriekšējās balsošanas otrā diena?

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu 5. iecirknis Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolā.
Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu 5. iecirknis Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Vēlēšanu iecirkņos Rīgā vēlētāji apzinīgi ievēro drošības pasākumus, proti, ievēro distanci, lieto sejas maskas un savas pildspalvas, savukārt vēlēšanu komisiju darbinieki rūpējas par regulāru virsmu dezinfekciju, liecina aģentūras LETA novērojumi vēlēšanu iecirkņos.

109.vēlēšanu iecirknī, kas atrodas VEF kultūras pilī, šorīt sākot darbu bijušas nelielas tehniskas problēmas ar rūteri, taču tās atrisinātas 15 minūšu laikā, aģentūrai LETA stāstīja iecirkņa priekšsēdētāja Gunta Valdīšana. Vakar šajā iecirknī nobalsojuši 190 vēlētāji, bet šodien divās pirmajās stundās savu balsi par kādu no sarakstiem bija nodevuši jau 58 cilvēki.

Valdīšana teica, ka šorīt vēlēt galvenokārt nāk seniori, taču pusdienlaikā viņa prognozēja, ka būs vairāk jaunu cilvēku, kuri strādā tuvējos birojos.

Aģentūra LETA novēroja, ka vēlēšanu komisijas darbinieki ļoti rūpējas par virsmu dezinfekciju, tīrot gan VEF kultūras pils ieejas durvju rokturus, gan galdu virsmas.

"Vēlētāji nāk arī ar savām maskām un pildspalvām, taču tās ir pieejamas arī vēlēšanu iecirknī tiem cilvēkiem, kuriem to nav līdzi. Lietotās pildspalvas tiek liktas kastē un dezinficētas," sacīja iecirkņa priekšsēdētāja. Viņa sacīja, ka vēlēšanu iecirkņa darbinieki drošības apsvērumu dēļ lieto sejas vairogus. Sākotnēji tie šķituši apgrūtinoši, taču ar laiku jau pierasts un brilles neaizsvīstot. 

Raiti notiekot arī iecirkņu pārreģistrācija, tādēļ cilvēkiem nav ilgi jāuzkavējas vēlēšanu iecirknī. 

Rīgas 45.vidusskolas telpās izvietoti divi vēlēšanu iecirkņi. 86.vēlēšanu iecirkņa sekretāre Dzintra Repke stāstīja, ka vakar nobalsojuši 99 vēlētāji, savukārt 100.vēlētājam nācies atteikt balsošanu, jo viņa identifikācijas kartei bija beidzies derīguma termiņš. Šim cilvēkam, ja viņam ir derīga pase vēlēt jānāk otru reizi.

Arī šajā iecirknī šodien, galvenokārt, balso gados vecāki cilvēki. Repke prognozēja, ka strādājošie cilvēki vēlēt nāks piektdienas vakarā un sestdien no rīta. 

Iecirknī līdz ceturtdienas pusdienlaikam nebija pieteiktas nevienas mājas vizītes. Repke stāstīja, ka šodien iecirknī nobalsojusi kāda 95 gadus veca kundze.

Vēlēšanu iecirknis izmanto skolas informācijas tehnoloģijas, kas līdz šim neesot pievīlušas. Arī vēlētāji ir ļoti apzinīgi, ievēro gan distanci, gan lieto sejas maskas, piebilda iecirkņa sekretāre.

Savukārt 87.vēlēšanu iecirkņa priekšsēdētāja Dace Krūmiņa stāstīja, ka ne vakar, ne šodien pirmajās stundās kopš iecirknis atvērts balsošanai nav bijis starpgadījumu ar vēlētājiem. "Cilvēki ir ļoti apzinīgi, lieto savas pildspalvas, sejas maskas, ievēro distanci," teica Krūmiņa. Viņa atzinīgi novērtēja arī skolas darbiniekus, kuri esot ļoti pretimnākoši vēlēšanu iecirkņa lūgumiem.

Divās dienās uz 87.iecirkni pārreģistrēti desmit vēlētāji, bet uz citiem iecirkņiem izreģistrēti 13 cilvēki. Vakar iecirknī nobalsojuši 109 cilvēki, bet šodien iecirkņa darba laika pirmajās stundās reģistrēti aptuveni 60 vēlētāji.

Vienā no Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā izvietotajiem iecirkņiem aģentūra LETA noskaidroja, ka šorīt līdz plkst.12 nobalsojuši bija aptuveni 40 cilvēku, taču nekādas rindas nav veidojušās. Iecirkņa darbinieki prognozēja, ka lielāka aktivitāte varētu būt gaidāma piektdien.

Nekādi starpgadījumi kopš vakardienas atvērtajā iecirknī nav bijuši, izņemot, kāda vēlētāja kā personu apliecinošu dokumentu uzrādījusi transportlīdzekļa vadītāja tiesības. Tāpat vēlētāji ievēro epidemioloģiskās drošības prasības.

Lielāku vēlētāju aktivitāti aģentūra LETA novēroja Vecmīlgrāvī, kultūras pilī "Ziemeļblāzma" izvietotajos divos iecirkņos. Abos iecirkņos teju visu laiku atradās divi līdz trīs vēlētāji, kurus nomainīja nākamie balsotāji.

Foto: Iepriekšējā balsošana Rīgas domes vēlēšanās 27. augustā

Divos iecirkņos atsevišķas aploksnes sākumā nav tikušas apzīmogotas ar iepriekšējās balsošanas zīmogu

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu divos iecirkņos atsevišķas aploksnes balsošanas sākumā 26.augustā nav tikušas apzīmogotas ar iepriekšējās balsošanas zīmogu, aģentūrai LETA pastāstīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa.

Tas noticis, jo abu vēlēšanu iecirkņa komisijas sākotnēji aizmirsušas šo procedūras darbību - vienā gadījumā par to ziņojis vēlētājs, bet otrā pati komisija, norādīja Bērziņa. CVK vēl lems, kā rīkoties šajā situācijā, un vēlēšanu komisijas vadītājas personīgais viedoklis ir, ka arī šajās aploksnēs ievietotās vēlēšanu zīmes būtu jāieskaita vēlēšanu rezultātus, ņemot vērā, ka šajā gadījumā ir runa par iecirkņu darbinieku kļūdīšanos, aizmirstot uzspiest zīmogu.

Kopumā iepriekšējās balsošanas laikā nav noticis nekas ārkārtējs un vēlēšanas aizrit diezgan mierīgi, pauda Bērziņa norādot, ka katrā iecirknī atsevišķas nianses ir citādākas, jo vienā iecirknī strādā vairāk apzinīgāki darbinieki, bet citā situācija ir atšķirīgāka.

Par atsevišķiem iecirkņiem ir saņemta informācija, ka to darbinieki nevalkā caurspīdīgos sejas aizsegus. Bērziņa norādīja, ka, lai gan tas nav obligāts nosacījums, CVK aicina vēlēšanu komisiju darbiniekiem izmantot šos sejas aizsegus, lai rādītu priekšzīmi vēlētājiem. Vēlēšanu komisijas vadītāja gan arī norādīja, ka, iespējams, saņemtās ziņas par sejas aizsegu lietošanu ir par situāciju, kad vēlēšanu komisijas loceklis to ir noņēmis tikai uz mirkli.

Vēlētāji uz CVK informatīvo tālruni arī zvana par to, ka joprojām notiek aģitācija gan internetā, gan arī saņemot sms ar aicinājumu balsot par konkrētiem kandidātiem. Bērziņa norādīja, ka šāda vēlētāju interese par situāciju ir saprotama, jo vēlēšanu proces ir sācies. Taču CVK vadītāja akcentēja, ka saskaņā ar likumu priekšvēlēšanu aģitācijas klusuma periods vēl nav sācies, bet tas būs ir piektdien, 28.augustā, jeb dienā pirms oficiālā vēlēšanu datuma un arī vēlēšanu dienā 29.augustā.

Tāpat konstatēti gadījumi, ka atsevišķi vēlētāji, kas Rīgā nedzīvo, bet kuriem galvaspilsētā pieder nekustamais īpašums, nevar nobalsot, jo viņi līdz 15.augustam nav piereģistrējušies balsošanai. Līdzīgi arī nav iespējams nobalsot tiem vēlētājiem, kuri dzīves vietu Rīgā deklarējusi pēc 31.maija, jo likums nosaka, ka vēlēšanu tiesības saistībā ar to, ka balsotāji ir deklarēti Rīgā, tiek iegūtas ne vēlāk kā 90 dienas pirms vēlēšanu dienas, norādīja Bērziņa.

Vaicāta par sociālajos tīklos izskanējušo gadījumu, kad vēlētājs, kurš esot piereģistrējies līdz 15.augustam, nevarot nobalsot, jo nav iekļauts neviena iecirkņa vēlēšanu sarakstā, Bērziņa norādīja, ka, iespējams, tas skaidrojams ar to, ka vēlētājs vēlēšanu iecirknim pieteicies pa pastu un vēstule tikusi saņemta pēc 15.augusta vai nav saņemta. Konkrētu iemeslu bez sīkākas iepazīšanās ar konkrēto gadījumu gan nav iespējams pateikt, izrietēja no CVK vadītājas paustā.

Vēlāk Bērziņa informēja, ka saņemta informācija, ka vienā šādā gadījumā vēlētājs iesniegumu iesniedzis citā iestādē, kas to pārsūtījusi tālāk, bet šajā pārsūtīšanas procesā arī radusies problēma un vēlētājs nav ticis iekļauts vēlētāju sarakstā kādā no iecirkņiem.

Savukārt Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas vadītājs Juris Kokins aģentūrai LETA pastāstīja par citu situāciju, kad kāds vēlētājs ziņojis, ka ap plkst.15.50 jeb desmit minūte pirms šodien tika slēgti iecirkņi viens iecirknis jau esot aizvērts. Tomēr vēlāk esot noskaidrojies, ka ar apmēram piecu metru atstarpi attiecīgajā vietā bijušas divas durvis, uz kuras katras bija uzlīmēts plakāts par vēlēšanām, taču ieeja bija paredzēta tikai pa vienām no tām, skaidroja Kokins.

Bērziņa arī norādīja, ka saņemtas ziņas, ka atsevišķos iecirkņos iet uz beigām individuālie aizsardzības līdzekļi, kas paredzēti Covid-19 izplatības ierobežošanai, taču tas skaidrojams kā loģistikas jautājums un ka pie nepieciešamības papildu līdzekļi tiks pievesti klāt.

Kā ziņots, šodien iepriekšējās balsošanas laikā būs iespējas nobalsot līdz plkst.16, savukārt piektdien, 28.augustā, iepriekšējā balsošana būs no plkst.12 līdz 20. Vēlēšanu dienā, 29.augustā, iecirkņi būs atvērti no plkst.7 līdz 22.

Rīgas domes vēlēšanās var balsot jebkurā no 156 vēlēšanu iecirkņiem, taču, ja tas nebūs iecirknis, kurā vēlētājs reģistrēts, tad balsotājam ir jāieplāno laiks, kamēr izvēlētā iecirkņa pārstāvis sazināsies ar tā iecirkņa darbinieku, kura sarakstā vēlētājs sākotnēji ticis iekļauts.

Balsošanas dokuments Rīgas domes vēlēšanās ir derīga pase vai personas apliecība (eID). Par dalību vēlēšanās spiedogs pasē netiks likts, un principa "viens vēlētājs - viena balss" nodrošināšanai tiek lietoti vēlētāju saraksti.

Jau vēstīts, ka iepriekšējās balsošanas pirmajā dienā, 26.augustā, Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās pie urnām devušies 20 383 jeb 4,82% balsstiesīgo vēlētāju, liecina CVK apkopotie dati.

Foto: Iepriekšējā balsošana Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās 26. augustā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu