Vācija atliek Sarkanā Krusta meklēšanas nodaļas likvidāciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācu karavīru brāļu kapi "Kronenberg" (1917 - 1918)
Vācu karavīru brāļu kapi "Kronenberg" (1917 - 1918) Foto: Olga Tuča

Vācijas Sarkanais Krusts (DRK) trešdien paziņojis, ka varētu uz diviem gadiem atlikt iepriekš plānoto Otrā pasaules karā bez vēsts pazudušo meklēšanas dienesta slēgšanu.

Dienesta darbu bija paredzēts izbeigt 2023.gadā, jo tika prognozēts, ka pieprasījums pēc tā pakalpojumiem strauji saruks. Taču Iekšlietu ministrija, kas finansiāli atbalsts Sarkanā Krusta meklēšanas dienestu, norādījusi, ka patiesībā interese, šķiet, pieaug, īpaši starp pazudušo personu mazbērniem.

Ministrijas lēmumu atzinīgi novērtējusi Sarkanā Krusta prezidente Gerda Haselfelta.

"Interese par radiniekiem, kas pazuduši karā vai [piespiedu] pārvietošanās, nemazinās. Informācija no DRK meklēšanas dienesta daudziem pēc desmitgadēm ilgas gaidīšanas sniedz skaidrību par to, kas noticis ar viņu radiniekiem," norādīja Haselfelta.

Tikai pērn dienests izmeklējis 10 091 karā vai tūlīt pēc kara veikto piespiedu pārvietošanu laikā pazudušas personas lietu.

Savukārt 2017.gadā tika izmeklēti aptuveni 9000 lietu, un 2018.gadā saziņā ar Iekšlietu ministriju tika pieņemts lēmums meklēšanas dienestu slēgt.

Tolaik ministrija paziņojumā presei norādīja, ka to lietu skaits, kuras izdodas veiksmīgi atrisināt, "dabisku iemeslu dēļ" proporcionāli sarūk.

Ar katru gadu sarūk arī izredzes atrast kara laikā pazudušo personu dzīvu. Tajā pašā laikā pieaug izredzes atrast pazudušo ar citiem līdzekļiem, tolaik atzina ministrija.

Tikmēr Hasenfelte norādīja, ka 2019.gadā dienesta veiksmes procents sasniedzis aptuveni 20% un DKR sniedzis pozitīvas atbildes apmēram 2000 gadījumu.

Viņa piebildusi, ka nav mazums pieprasījumu arī no ārvalstīm, īpaši no tādām valstīm kā Polija, Krievija vai Norvēģija.

2018.gadā Sarkanais Krusts norādīja, ka noslēpumā tīts paliks aptuveni 1,2 miljona cilvēku liktenis.

Meklēšanas dienests tika izveidots īsi pēc kara beigām, lai atrastu tos vairāk nekā 20 miljonus cilvēku, kas skaitījās pazuduši bez vēsts.

Līdz 1959.gadam DRK joprojām bija vairāk nekā divi miljonu neatrisinātu lietu.

Tagad kļuvis iespējams atrisināt arī savulaik par bezcerīgām atzītas lietas, pateicoties gan jaunajām tehnoloģijām, gan arhīvu atslepenošanai daudzās valstīs, īpaši Krievijā.

DRK meklēšanas dienests Iekšlietu ministrijas uzdevumā nodarbojas arī ar nesenākām pazudušo personu lietām, par ko ik gadu saņem aptuveni 11 miljonus eiro.

Pie DRK var vērsties jebkurš, kuram ir pamats domāt, ka viņa radinieks varētu atrasties Vācijā vai ka Vācijas varasiestādēm varētu būt kāda informācija par tā atrašanās vietu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu