Rīgas domes koalīciju veidos četras partijas; līdzšinējos Rīgas kungus un LKS atstās "aiz borta" (7)

Piedāvā amatus dalīt proporcionāli
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" apvienotā saraksta līderis Mārtiņš Staķis (no kreisās) un Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un "Latvijas Reģionu apvienība" kopīgā saraksta pārstāvji Einārs Cilinskis, un Edvards Smiltēns pēc tikšanās, kurā pārrunāja Rīgas domes jaunā sasaukuma koalīcijas veidošanu.
"Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" apvienotā saraksta līderis Mārtiņš Staķis (no kreisās) un Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un "Latvijas Reģionu apvienība" kopīgā saraksta pārstāvji Einārs Cilinskis, un Edvards Smiltēns pēc tikšanās, kurā pārrunāja Rīgas domes jaunā sasaukuma koalīcijas veidošanu. Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas domes jauno koalīciju veidos četras no septiņām ievēlētajām politiskajām  apvienībām, atstājot "aiz borta" Latvijas Krievu savienību un abas partijas, kas līdz šim bijušas pie varas grožiem Rīgā - "Saskaņu" un "Gods kalpot Rīgai"  

Par jaunās Rīgas domes koalīcijas veidošanu pirmdien vienojās četri politiskie spēki - "Attīstībai/Par!"/"Progresīvie" (APP), "Jaunā vienotība" (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP) un "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Latvijas Reģionu apvienība (NA/LRA).

Kā pēc pēdējās tikšanās ar NA/LRA teica APP mēra amata kandidāts Mārtiņš Staķis, ir panākta konceptuāla vienošanās par koalīcijas veidošanu un to, ka koalīcija atbalstīs viņu Rīgas mēra amatā.

NA/LRA pārstāvis Einārs Cilinskis teica, ka šīs sarunas ir bijis labs pirmais solis un tālāk jāvienojas par konkrētām detaļām.

Pirmās sarunas neliecinot par kādām pretrunām, kas traucētu virzīties uz priekšu.

NA/LRA pārstāvis Edvards Smiltēns akcentēja, ka pārmaiņas Rīgā ir notikušas un ir panākta konceptuāla vienošanās par 39 deputātu koalīcijas izveidošanu. 

Turpmāk notiks sarunas par sadarbības memorandu un citiem nepieciešamiem sadarbības dokumentiem.

Amatu sadalē piedāvā proporcionalitāti

Cilinskis pastāstīja, ka sarunās par Rīgas domes koalīcijas izveidi runāts par proporcionalitātes principa ievērošanu amatu sadalē.

Matemātiskā modeļa būtība esot amatus sadalīt atbilstoši ievēlēto deputātu skaitam.

Ja politiskajiem spēkiem izdosies par to vienoties, frakcijas lems par konkrētiem amatiem.

APP mēra amata kandidāts Mārtiņš Staķis norādīja, ka ir tikai izteikts piedāvājums un par to partijām esot jādomā. Viņš neatklāja sīkākas detaļas attiecībā uz to, vai proporcionalitāte tiks attiecināta uz domes priekšsēdētāja vietnieka amatiem un uz kuriem amatiem tā tiks attecināta. 

Staķis uzsvēra, ka pašlaik ir panākta konceptuāla vienošanās par koalīcijas izvedi un pārējās detaļas tiks apspriestas sarunu gaitā.

Jau ziņots, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās visvairāk balsu ir ieguvis APP saraksts, kuram seko "Saskaņa" un JV, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas sniegtā informācija, apkopojot balsis no visiem 156 iecirkņiem.

Provizoriskie rezultāti liecina, ka Rīgas domē ir iekļuvuši septiņi politiskie spēki. APP saraksts tiks pie 18 deputātu mandātiem, "Saskaņa" iegūs 12 domnieku krēslus, JV - desmit, NA/LRA apvienotais saraksts - septiņus, "Gods kalpot Rīgai" piecus, bet Latvijas Krievu savienība un JKP - katra pa četrām deputātu vietām.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu