Lielākais kinoteātru tīkls pasaulē atklājis "Forum Cinemas" aptuveno pārdošanas summu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Ja Baltijas valstu konkurences padomes ļaus Magnusa Linnamē kompānijai “UP Invest” iegādāties kinoteātru ķēdi “Forum Cinemas”, tad pasaulē lielākais kinoteātru tīkls “AMC Entertainment Holdings” šajā darījumā var nopelnīt ap 65 miljoniem eiro, raksta “Postimees”.

“UP Invest” Baltijas kinoteātru biznesā noteikti nav iesācēji: šim uzņēmumam jau pieder “Apollo” kinoteātri. “UP Invest” valdes loceklis un “Apollo Group” valdes priekšsēdētājs Svens Nūtmans sacīja, ka pagaidām vēl nevēlas runāt par potenciālo darījuma cenu. Tomēr ir zināms, ka pircējs ir uzņēmums, kas savas akcijas kotē biržā, un iesaistītās puses cer, ka darījums tiks noslēgts līdz šā gada beigām. Vēlākais termiņš – nākamā gada sākums.

AMC izpilddirektors Adams Arons norāda, ka šis darījums ir kārtējais drosmīgais darījums, kas ļauj palielināt mūsu likviditāti un nostiprināt mūsu balansu.

Pēc AMC datiem, “Forum Cinemas” darījuma vērtība varētu būt ap 77 miljoniem dolāru (aptuveni 65 miljoni eiro).

Ņemot vērā iepriekš panāktās vienošanās, AMC gūs vismaz pusi no šīs summas. Otru daļu naudas AMC varēs saņemt tad, ja Latvijas, Igaunijas un Lietuvas konkurences padomes apstiprinās šī darījuma veikšanu.

Konkurenti: Darījums novedīs līdz tirgus monopolizācijai

Kopumā “Apollo” ir desmit kinoteātri Igaunijā, un pa vienam Latvijā (rudenī gan durvis vērs otrs kinoteātris) un Lietuvā. Noslēdzot darījumu, “UP Invest” pārvaldīto kinoteātru skaits palielināsies vēl par deviņiem.

Kinoteātru ķēdes “Cinamon” vadītāja Tatjana Tostaja laikrakstam “Äripäev” pauda bažas, ka “Apollo” un “Forum Cinemas” apvienošanās radīs monopolu, un cenas tirgū diktēs viena kompānija. Vai šis darījums tiks apstiprināts bez papildu prasībām?

“Nezinu, par to vēl pāragri runāt. Mums ir vairākas idejas, kā noslēgt šo darījumu, taču pēdējais vārds noteikti būs konkurences padomēm, un skatīsimies, kas būs tālāk,” teica Nūtmans.

Pēc viņa vārdiem, “Apollo Group” ir labi pārstāvēta kinobiznesā Igaunijā, taču “Forum Cinemas” iegāde ļaus kompānijai labāk nostiprināt pozīcijas Lietuvas tirgū, kur “Apollo” pieder tikai viens kinoteātris Panevēžā. Darījums var palīdzēt stiprināt pozīcijas arī Latvijas tirgū.

“Igaunijas gadījumā kādam ir bažas, ka būs monopols. Tomēr “Cinamon” paliek tirgū, un atsevišķās vietās, piemēram, Vīmsi – tur nav mūsu kinoteātru,” sacīja Nūtmans.

Koronavīrusa krīze ir spēcīgi ietekmējusi nozari, un vairāku mēnešu ilgumā kinoteātri Baltijā nedarbojās vispār. Tieši tāpēc viens no “Forum Cinemas” iegādes plusiem varētu būt tas, ka darījums ļautu stabilizēt kinoteātru finansiālo situāciju.

Ja darījums notiks, tad kopumā “UP Invest” kontrolē būs 21 kinoteātris visās trijās Baltijas valstīs. Pašlaik “Forum Cinemas” pieder trīs kinoteātri Igaunijā, viens Latvijā un pieci Lietuvā. Kompānija pieder Somijas uzņēmumam “Finnkino Grupp”, kas, savukārt, ir AMC piederošās “Odeon Group” īpašums.

Investīciju kompānija “UP Invest” specializējas investīcijās veselības aprūpē, masu medijos, nekustamajā īpašumā, tirdzniecībā, kā arī dažādu pakalpojumu sniegšanā. “UP Invest” pieder “MM Grupp” hodlingam, kā vadītāji ir Magnuss Linnamē un Ivars Vendelins.

"UP Invest" pieder plašs uzņēmumu portfelis, tostarp informācijas aģentūras LETA Latvijā, BNS Igaunijā un Lietuvā, kā arī portāls TVNET.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu