Kāpēc zinātnieki iesaka neizmantot sejas vairogus? (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Florida Atlantic University's College of Engineering and Computer Science

Jaunā vizualizācijā parādīts, kāpēc sejas vairogi nav pārāk efektīvi aizsardzībā pret “Covid-19”. 

Lai arī sejas vairogi sākumā aizturēja simulēta klepus radītos siekalu pilienus, tomēr sīkākie pilieni joprojām var viegli nokļūt aiz maskas un izplatīties plašā teritorijā, redzams vizualizācijā, kas skaidrota zinātniskajā žurnālā “Physics of Fluids” publicētajā pētījumā. 

Iepriekš zinātnieki parādīja, ka dažas kokvilnas sejas maskas simulēta klepus radītos siekalu pilienus aiztur krietni efektīvāk, rakstīts zinātnes izdevumā "Live Science".

Jaunajā pētījumā publicētā simulācija parāda, ka sejas vairogi un maskas ar elpošanas atverēm nav tik efektīvas kā parastās sejas maskas, rakstīts pētījumā. 

Sejas maskas nu jau kļuvušas par mūsu ikdienas sastāvdaļu, tomēr daudzi cilvēki parasto masku vietā mēdz lietot sejas vairogus, sakot, ka tie ir daudz ērtāki, ja maska jāvalkā ilgu laiku. Valkājot sejas vairogu, ir iespējams arī redzēt cilvēka sejas izteiksmi. 

Slimību kontroles un profilakses centri gan neiesaka cilvēkiem parasto sejas masku aizstāt ar šīm alternatīvām. Respiratori ar atverēm ļauj cilvēkam ieelpot tīru, filtrētu gaisu, bet caur atverēm izelpo mitro, silto, nefiltrēto gaisu, ļaujot gaisā nonākt siekalu pilieniem. 

NOSKATIES EKSPERIMENTA VIDEO:

“Studentiem un skolēniem atgriežoties skolās, daudzi prāto, vai labāk izmantot sejas vairogus, jo tie ir ērtāki un vieglāk valkājami ilgu laiku. Tomēr, ja nu šie vairogi nav efektīvi? Tad šaura telpa būs pilna ar siekalu pilieniem, palielinot inficēšanās risku,” paziņojumā rakstīja pētījuma galvenais autors Sidharta Verma. 

Jaunajā pētījumā zinātnieki simulēja klepu, pievienojot manekena galvu ierīcei, kas no ūdens un glicerīna rada tvaiku, kas ar pumpja palīdzību tika raidīts ārā pa manekena muti. Pēc tam tvaiks ar “lāzera lapas” palīdzību tika vizualizēts. Rezultātā klepus izdalītie siekalu pilieni parādījās kā zaļš tvaiks, kas izplūst no manekena mutes. 

Sejas vairoga simulācijā vairogs pēc klepus pilienus raidīja zemes virzienā, bet sīkākie pilieni palika vairoga apakšā un turpināja plūst apkārt pa abām vairoga pusēm, beigu beigās izplatoties 0,9 metrus uz priekšu un sāniem no manekena. Dažos gadījumos siekalu pilieni nonāca arī manekena aizmugurē. 

Pētnieki arī pārbaudīja divu atšķirīgu ražojumu komerciāli pieejamās ķirurģiskās maskas. Abas no tām ražotājs neiesaka izmantot medicīnā. Lai arī tās izskatījās vienādas, viena ražotāja maska bija ievērojami efektīvāka un kvalitatīvāka. 

Ņemot vērā, ka šī bija simulācija, nav informācijas par to, cik ilgi infekcija var palikt gaisā, kā vīruss var pārvietoties un cik daudz vīrusa jābūt gaisā, lai cilvēks inficētos.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu