Medus bites inde laboratorijā spēj iznīcināt krūts vēža šūnas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Medus bite
Medus bite Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā atklāts, ka bites dzēliens var būt ne vien sāpīgs un nepatīkams, bet arī dziedējošs. 

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Precision Oncology”, parādīts, ka molekula, kas atrodama bites indē, var apturēt vēža šūnu augšanu. 

Pētījums koncentrējās uz noteiktiem krūts vēža apakštipiem, to skaitā trīskārši negatīvo krūts vēzi (TNKV), kas ir ļoti agresīvs un grūti ārstējams. TNKV veido aptuveni 15% visu krūts vēža gadījumu. Bieži šī vēža šūnas rada vairāk EGFR molekulu nekā normālās šūnās, tomēr iepriekšējie mēģinājumi atrast zāles, kas īpaši mērķē uz šo molekulu, nebija veiksmīgi, jo tā tika negatīvi ietekmētas arī veselās šūnas. 

Medus bites (apis mellifera) inde parādījusi savu potenciālu arī citās terapijās, piemēram, ekzēmas ārstēšanā. Jau kādu laiku ir zināms, ka bites inde var palīdzēt ārstēt audzējus - arī melanomu. Tomēr, kā tieši šī inde iedarbojas molekulārā līmenī, nav skaidrs. Tagad pētnieki spēruši platu soli atbildes virzienā. 

Pusi bites indes sastāva veido melitīns - molekula, kas bites dzēlienu padara tik sāpīgu un palīdz bitei cīnīties pret patogēniem. Šis peptīds ir atrodams ne tikai bites indē, bet arī citos audos.  

Paturot prātā šo spēcīgo molekulu, zinātnieki laboratorijā izaudzēja vēža šūnas un normālas šūnas un pakļāva tās Īrijas, Anglijas un Austrālijas medus bišu indei, kā arī Anglijas kamenes (bombus terrestris) indei. 

Atklājās, ka kamenes indei, kas nesatur melitīnu, tomēr arī spēj nogalināt šūnas, ir maza ietekme uz krūts vēža šūnām, turpretī visu reģionu medus bišu inde spēja ievērojami ietekmēt vēža šūnas. 

“Inde bija ārkārtīgi iedarbīga. Mēs atklājām, ka melitīns 60 minūšu laikā var pilnībā iznīcināt vēža šūnu membrānas,” komentēja pētnieks Harijs Pērkinss. 

Kad melitīns tika nobloķēts ar antivielu, tad vēža šūnas izdzīvoja, parādot, ka melitīns patiesi ir dziedējošā indes sastāvdaļa. Labākais ir tas, ka melitīnam ir maza ietekme uz normālām šūnām, un tas arī traucē vēža šūnām dalīties. 

Pēc tam zinātnieki laboratorijā radīja arī sintētisko melitīnu, lai noskaidrotu, vai arī tas spēj negatīvi ietekmēt vēža šūnas. 

“Mēs atklājām, ka sintētiskajam produktam bija gandrīz visas tās pašas īpašības, kas medus bišu indei,” teica pētnieki. 

Protams, laboratorijas apstākļos daudzas lietas var nogalināt vēža šūnas, tāpēc pētniekiem ir ejams vēl tāls ceļš, lai šo atklājumu varētu lietot arī praksē. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu